Les administracions públiques invertiran aquest any 31,3 milions d’euros per garantir la celebració de la Copa Amèrica de vela que es disputarà a Barcelona a partir de l’estiu de 2024. Aquestes inversions es vehiculen a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) en la qual estan representades vuit institucions: Generalitat, Estat, Ajuntament, Diputació, Autoritat Portuària, Consorci de Turisme, Cambra i el lobby empresarial Barcelona Global.

Aquests 31,3 milions d’euros és el pressupost per aquest any de la FBCN, dels quals, 18 milions els ha aportat el govern central. Aquesta subvenció ja estava prevista en els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest 2023.

D’aquests més de 31 milions de pressupost, un total de 24,2 es destinen íntegrament a pagar els cànons de l’organització de la Copa Amèrica i 3,6 més a la regata preliminar que es va disputar el cap de setmana passat a Vilanova i la Geltrú. Curiosament, el protagonista d’aquesta última prova va ser la manca de vent.

Després de l’Estat, amb 18 milions, les administracions que han aportat més fins ara són la Diputació de Barcelona (6,3 milions d’euros), la Generalitat (4,57 milions), l’Ajuntament de Barcelona (1,86 milions), la mateixa fundació (330.000 euro) i l’Autoritat Portuària (250.000 euros).

De moment, ni la Generalitat ni l’Ajuntament han fet cap aportació directa pels cànons de la Copa América però si pels de la seva regata preliminar de Vilanova i la Geltrú: el govern de Pere Aragonès va aportar 2,42 milions d’euros i el consistori de Jaume Collboni 363.000 euros. No obstant, han fet altres aportacions milionàries a la FBCN.

Fonts d’aquesta fundació recorden que el seu objectiu és “aglutinar” les institucions públiques que financen la Copa Amèrica i la de fer “d’interlocutors” de l'America’s Cup Events Barcelona (ACE Barcelona), l’entitat organitzadora de la propera edició que lidera el neozelandès Grant Dalton (president) i Aurora Catà (vicepresidenta).

Aquestes fonts precisen que encara no s’ha aprovat el pressupost de la FBCN per a l’any vinent, que es quan se celebrarà la competició. En els anteriors exercicis de 2021 i 2022, abans que Barcelona es proclamés seu de la Copa Amèrica, el pressupost de l’entitat fregava els 735.000 euros, molt lluny dels més de 31 milions d’aquest any. Les administracions públiques que financen aquesta cita es van comprometre a aportar conjuntament un mínim de 45 milions d’euros fins a la seva celebració.

Garantir el llegat

Un altre dels seus objectius és garantir que aquesta competició generi un llegat, un impacte econòmic que vagi més enllà del 2024, sobretot en el sector nàutic local. De moment, per al llegat, aquest any han previst una partida d’1,69 milions d’euros.

El patronat de la Fundació Barcelona Capital Nàutica està encapçalat pel conseller Roger Torrent (president), el secretari d’Estat d’Esports Víctor Francos (vicepresident primer) i per la regidora Laia Bonet (vicepresidenta segona) així com per l’empresari Dani Puig Guasch, que exerceix de president del seu comitè executiu. També és vicepresident del lobby Barcelona Global. A més, Dani Puig forma part de la família propietària del grup de perfumeria Puig, que és un dels sponsors oficials de la Copa Amèrica en qualitat de soci global de la propera edició. Cap dels anteriors càrrecs està remunerat.

Com a primer executiu de la fundació amb rang de director general està Ignasi Armengol, que amb anterioritat havia estat director general de Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i, encara abans, directiu de Transports Metropolitans de Barcelona.

A banda dels 45 milions d’euros que han d’aportar les administracions públiques, els socis de Barcelona & Partners, l'agència d'inversió de Barcelona Global, han signat un aval per un import de 25 milions d’euros. Un informe de la Universitat Pompeu Fabra va estimar que la celebració de la Copa Amèrica generarà un impacte econòmic a la ciutat i al seu entorn de 1.239 milions d'euros.