La fàbrica Nylstar de Blanes (Girona) ha tornat a engegar les màquines aquest dimecres, mig any després que el fabricant de fil de Nylon presentés un concurs de creditors. De moment hi haurà una quarantena de treballadors en actiu, la meitat dels que configuraven la plantilla, però el president del comitè d'empresa, Xavier Cherino, s'ha mostrat confiat en el fet que s'obri la contractació aviat "si la producció va a més", ha informat l'ACN. Amb la represa de l’activitat, la fabricació se centrarà en el fil de Nylon 6.6, "el més tècnic dins del mercat tèxtil", cosa que li permetria ser un referent industrial en l’àmbit europeu, tal com recordava el president del comitè d'empresa, Xavier Cherino. De cara a aquest dijous s'engegaran més màquines que hauran de facilitar la producció de les 80 tones que han encarregat els proveïdors a la fàbrica situada a la comarca de la Selva.
Aquest retorn a l'activitat s'ha fet després que un inversor privat interessat en la compra de la fàbrica ha obert una línia de crèdit i ha avançat els recursos necessaris per mantenir una part de la plantilla i la infraestructura fabril, especialment recuperant el subministrament dels serveis bàsics i energètics. Malgrat tot, encara es manté l'anonimat d'aquest possible comprador. El president del comitè d'empresa ha remarcat que encara estaria estudiant els costos de producció i de manteniment que té l'antiga Safa. Segons detalla el representant dels treballadors, hi ha diverses indústries tèxtils interessats en la compra, «principalment del món oriental».
Creada l'any 1923, a Blanes, aleshores amb el nom de Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), la companyia va arribar a donar feina a més de 2.000 treballadors. L'any 2007, però, ja aleshores sota la propietat del grup Nylstar, la tèxtil va entrar en concurs de creditors. Va ser durant aquest procés quan el grup inversor Praedium la va adquirir per 1,8 milions d’euros. El propietari del grup, Alfons Cirera, es va convertir en el màxim accionista de la companyia. El 2016, l'empresa va fer un canvi de model productiu i va redirigir-se aleshores cap a la producció de fils especialitzats, i durant la pandèmia, també va llançar al mercat una mascareta amb un nou teixit antiviral. Però durant els darrers anys, l'empresa també s'ha vist marcada per ERO i una progressiva reducció de plantilla, fins a arribar als 80 treballadors actuals. A mitjans gener, la tèxtil, que ja feia més d'un mes que havia aturat la després d’estar immersa en un ERO temporal, motivada també per un sobre cost de 2,2 milions d’euros que li va suposar a la companyia l'encariment de l'energia, va presentar concurs de creditors per entrar en liquidació i acomiadar tota la plantilla.
Al llarg d'aquest procés, el comitè d'empresa format pels sindicats CCOO, UGT i Domum Laboral ha intentat buscar diverses alternatives, entre les quals l'entrada de l'administració catalana en l'accionariat de la companyia, una opció que va ser descartada pel Govern de la Generalitat. En paral·lel, i amb l'objectiu de buscar alternatives a la liquidació de la fàbrica, a més de mantenir els llocs de treball, la Generalitat, l'Ajuntament i els sindicats van crear una taula per reindustrialitzar Nylstar. Fa un mes a les reunions també s'hi van afegir representants de la tèxtil.