Ocean Ecostructures i els seus micro esculls biomimètics arriben al Port de Barcelona
La firma de renaturalització de la biodiversitat marina és la primera a instal·lar-se al BlueTechPort
- Maria Teresa Coca
- BARCELONA. Dimecres, 13 de novembre de 2024. 05:30
- Actualitzat: Dimecres, 13 de novembre de 2024. 06:27
- Temps de lectura: 2 minuts
L'empresa Ocean Ecostructures, especialitzada en el desenvolupament de solucions per a la renaturalització de la biodiversitat marina a gran escala, ha estat la primera a arribar al hub d'innovació BlueTechPort que ha impulsat el Port de Barcelona.
Ocean Ecostructures es dedica al disseny i la implementació de sistemes de regeneració de la biodiversitat mitjançant l'aplicació de tècniques científiques d'última generació. Amb aquests sistemes transforma estructures i espais marins degradats en instruments de regeneració ambiental recuperant serveis ecosistèmics monetitzables.
Per aconseguir-ho, Ocean Ecostructures s'ha proposat l’objectiu de revitalitzar fins a 20.000 espais marins abans del 2030, contribuint a fer que l’activitat humana en entorns marins sigui respectuosa amb l’oceà. De moment, ha instal·lat més de 250 unitats de bioregeneració en diverses localitzacions i té 650 unitats addicionals en procés d'instal·lació. Aquest esforç ha permès allotjar 297 noves espècies, generar més de 3 tones de biomassa i capturar 1,1 tones de CO₂. Després de desenvolupar una tecnologia pròpia, s'ha instal·lat a ports com els de Barcelona, Tarragona o Palma, i en marines esportives com Marina Palamós o Puerto Banús.
El projecte d'Ocean Ecostructures va començar el 2021, a Barcelona, quan Ignasi Ferrer, Mireia de Mas i Anna Lloveras van combinar la seva experiència en oceanografia, biologia, operacions i gestió empresarial per desenvolupar una solució regenerativa i escalable dissenyada específicament per a infraestructures marines.
Entre altres, Ocean Ecostructures ha desenvolupat el sistema Bio Boosting System, que combina tecnologia de regeneració, robòtica per al monitoratge de resultats i intel·ligència artificial per al processament de dades, per facilitar la biodiversitat i la regeneració marina de les infraestructures portuàries i marítimes. Aquest sistema s'implementa a través de les Life Boosting Units (LBU), micro esculls biomimètics dissenyats per crear ecosistemes complexos i resilients en un curt període de temps. Les LBUs combinen un sistema d'atracció de microfauna, un substrat natural que maximitza la captació de vida marina i un disseny multicapa que facilita el creixement de peixos i crustacis, convertint ports, parcs eòlics i altres infraestructures submarines en punts de regeneració biològica.
Aquestes innovadores estructures també incorporen un sistema de monitoratge robotitzat mitjançant drons submarins que permet mesurar indicadors clau com la biomassa generada, el nombre d'espècies noves allotjades i la quantitat de CO₂ capturat. Ocean Ecostructures incorpora la plataforma digital IOceans i una app pròpia que permeten, gràcies a l'ús d'intel·ligència artificial, l'accés a aquestes dades en temps real.
Recentment, Ocean Ecostructures ha estat seleccionada per formar part del nou hub de l’acceleradora sueca Norrsken a Barcelona, que des de l’octubre té un espai de 10.000 metres quadrats a la seu de Desigual. La tecnològica ha estat una de les vint start-ups escollides entre més de 2.500 empreses després de superar un procés d’acceleració extraordinari de vuit setmanes a Estocolm l’estiu passat.
Per al seu creixement, el novembre de 2023, la start-up va tancar la primera ampliació de capital, per valor d'1,6 milions d’euros. Això implica l'entrada en el capital de Ship2B Ventures (a través de BSocial ImpactFund, recolzat pel FEI, Banc Sabadell i AXIS), Inclimo Climate Tech i BStartup de Banc Sabadell.