L’opa que el BBVA va llançar pel Sabadell al maig de l’any passat s’està allargant més del que preveia el banc presidit per Carlos Torres, que esperava tenir-la resolta a finals d’aquell exercici. Tanmateix, l’operació està a punt de fer un any i encara es desconeix si tirarà endavant i amb quines condicions, una situació que juga en contra seva. De fet, si els accionistes del banc català votessin avui l’intercanvi proposat per l’entitat d’origen basc, perdrien gairebé 800 milions d’euros.
En els últims dotze mesos, l’acció del Banc Sabadell s’ha revaloritzat un 50%, passant de 1,73 a 2,58 euros per títol. I la del BBVA, un 11%, des dels 10,90 fins als 12,35 euros actuals. Però amb aquestes xifres, la prima de l’oferta que va fer el BBVA ja fa temps que és negativa i actualment és del -5,6%. Per això s’espera que l’entitat de La Vela pugui millorar la seva oferta, encara que fins ara s’hi ha negat.
I és que el BBVA sempre ha defensat que la prima que ofereix als accionistes del Sabadell perquè venguin les seves accions “és molt generosa”. En concret, del 30% sobre el preu de tancament de totes dues entitats el 29 d’abril de l’any passat, del 40% sobre el preu d’aquell darrer mes i del 50% sobre els últims tres mesos. El banc pren com a referència aquesta data perquè va ser quan va proposar una fusió amistosa al Sabadell.
Però el consell del Sabadell la va rebutjar precisament perquè considerava que “infravalorava” el banc. Va ser llavors quan el BBVA va optar, dies després, per llançar una opa hostil, que des de llavors no s’ha resolt i continua pendent de rebre autoritzacions clau. Però com més temps passa, menys interès tenen els accionistes, que des del gener veuen com s’ha esborrat la prima, que ara fins i tot és negativa.
L’oferta d’intercanvi proposada pel BBVA és d’una acció nova seva per cada 5,34 de l’entitat catalana, després dels últims ajustos. Prenent com a referència els preus als quals van tancar els dos bancs dimecres (l’acció del BBVA es va situar a tancament de mercat en 12,35 euros i la del Sabadell, en 2,58 euros), si s’apliqués aquesta equació d’intercanvi, els accionistes rebrien 2,31 cèntims de valor davant els 2,58 en què cotitza.
Si s’ajusta al dividend en efectiu que ha pagat el BBVA, de 70 cèntims, i també se sotmet a l’intercanvi, aquest valor augmentaria en 13 cèntims, fins als 2,44 euros. Però fins i tot amb això, continuaria sent inferior al valor actual de cotització del Sabadell, que és de 2,58 euros.
En concret, hi ha una destrucció de valor del 5,63% per als accionistes del Sabadell, que sobre la capitalització del banc a tancament de dimecres (13.943 milions) es traduiria en més de 785 milions d’euros, que és el que perdrien el conjunt d’inversors del banc català si acceptessin ara l’intercanvi proposat pel BBVA.
La CNMC i els resultats poden escalfar l’acció
En els pròxims dies hi haurà diversos esdeveniments que poden escalfar encara més l’acció d’ambdós bancs: la decisió de la CNMC i els resultats del primer trimestre. S’espera que el BBVA presenti un benefici de 2.358 milions, un 29% més. I el Sabadell, un resultat de 428 milions, un 39% superior al del mateix període de l’any anterior.
Pel que fa al primer, Competència donarà el seu veredicte sobre l’opa dilluns vinent previsiblement i el resultat podria impulsar la cotització de qualsevol dels dos bancs, depenent de si és favorable o no. Pel que fa al segon, el BBVA donarà a conèixer els seus comptes només un dia després, dimarts 29 d’abril. Mentre que el Sabadell esperarà fins al 8 de maig. Més endavant, fins i tot té previst presentar davant d’analistes i inversors el nou pla estratègic.
El més important per al mercat seran les previsions que facin els bancs per a la resta de l’any després de la incertesa generada per la guerra d’aranzels. De moment, el consens d’analistes ja preveu 500 milions menys de benefici per al BBVA aquest any, que baixarien dels 10.000 fins als 9.500 milions. Pel Sabadell, veuen una mica més d’estabilitat i preveuen que se situï al voltant dels 1.700 milions que ja va guanyar l’any passat.