El grup espanyol d'energies renovables Cox Energy ha presentat aquest dilluns davant del Tribunal d'Instància Mercantil de Sevilla la seva oferta d'adquisició dels actius d'Abengoa, pertanyents a les 33 unitats de negoci que van entrar en concurs de creditors el novembre passat, després que es denegués el rescat de 249 milions d'euros que havien sol·licitat l'enginyeria de solucions per a energia i aigua. Abengoa havia sol·licitat acollir-se al Fons de Suport a la Solvència d'Empreses Estratègiques, gestionat per la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi).
La situació del conglomerat d'empreses d'Abengoa va arribar a una situació crítica a mitjans de l'any passat, amb deutes de més de 6.000 milions d'euros, dels quals més de 1.500 milions corresponen a les filials en concurs. En línies generals, es tracta de deute vinculat a operacions que el grup està realitzant en diversos països i que venç a curt termini, per la qual cosa hauran de renegociar-se o saldar-se abans de dos anys.
La proposta de Cox Energy, que s'ha llançat in extremis l'últim dia de termini per a la presentació d'ofertes, licitarà pels actius en competència amb Urbas, la portuguesa RCP juntament amb fons Sinclair Capital, i la britànica Ultramar Energy.
En el cas de Cox Energy, el grup espanyol planteja adquirir totes les àrees de negoci i el corporatiu d'Abengoa mitjançant un pla industrial que garanteix els més de 9.505 llocs de treball que s'han vist afectats per la suspensió d'activitat i que mantindria la seu corporativa a Sevilla.
L'objectiu és formar amb l'adquisició d'Abengoa un grup líder d'enginyeria, segons ha informat la companyia, i aprofitar les sinergies entre empreses de manera que atesa la seva complementarietat geogràfica, s'estendria la presència d'Abengoa a mercats on Cox és present, com Amèrica del Nord, Colòmbia, Amèrica Central i Carib.
La proposta d'Urbas, la primera que es va posar sobre la taula ja que va ser l'elegida pel consell d'Abengoa, ofereix 200 milions per assumir compromisos financers de l'enginyeria, i assegura que es mantindrà l'activitat de cada una de les àrees de negoci. No obstant això, aplicaria una rebaixa en el nombre d'empleats.
Per la seva part, Ultramar Energy ha mostrat interès per totes les unitats productives del grup amb una oferta que ascendeix a 132 milions d'euros i que compta amb el suport de socis com a Siemens Energy. Comptant inicialment amb 100 milions d'euros en una línia de finançament immediat que suporti el pla de negoci de la companyia.
La xifra que estudia l'oferta de la portuguesa RCP i el fons Sinclair -una proposta que té darrere al de l'últim president d'Abengoa, Clemente Fernández- per reflotar el grup ascendeix a més de 900 milions d'euros i també assegura el manteniment de les activitats centrals del grup Abengoa.
La licitació pels actius, que haurà de dilucidar el Jutjat Mercantil de Sevilla, ha fet un gir amb la proposta de Cox Energy que, segons va informar Efe, permet plantejar un pla financer i industrial per als propers tres anys, amb càrrega de treball immediata i en ferm per valor de més de 3.200 milions d'euros, amb rendibilitat garantida per a Abengoa. Això és a causa de la presència global de Cox Energy al sector de l'energia, i la seva activitat a Espanya i a Llatinoamèrica, sobretot a Xile.
Aquests projectes immediats s'incrementaran amb una nova cartera de projectes de gran viabilitat per al quinquenni 2026-2030, que generaran càrrega de treball per a Abengoa de forma directa sota el mateix esquema de rendibilitat garantida, un contracte cost-plus (acord per reemborsar a una empresa les despeses incorregudes més una quantitat específica de guany).
El president i soci fundador de Cox Energy, Enrique Riquelme, ha assenyalat que han elaborat aquesta oferta a partir de l'anàlisi que han fet d'Abengoa en les últimes setmanes, juntament amb els seus assessors financers i legals, a partir de reunions amb l'equip directiu d'Abengoa, la representació sindical dels treballadors i els principals creditors financers.
Riquelme ha dit que Cox és conscient de les dificultats financeres que travessa Abengoa (necessitat de liquiditat a curt termini i d'avals per executar el seu pla de negoci), però considera que la proposta de la companyia que presideix és la solució i l'inici d'una nova etapa per a Abengoa.
A més de fundador i màxim accionista, Enrique Riquelme és president i conseller delegat de Cox Energy, un grup que va fundar el 2014 agrupant els projectes d'energies renovables, solar fotovoltaica, que havia iniciat a Xile, Mèxic i Panamà. Com a empresari, Enrique Riquelme pertany a la tercera generació de la família de Cox (Alicant) amb interessos en els sectors immobiliari i de la construcció.