L'empresa paperera italiana RDM vol iniciar amb el comitè d'empresa i el departament d'Empresa i Treball del Govern la taula de reindustrialització per vendre la planta de Castellbisbal, tres mesos després d'anunciar el seu tancament, segons ha pogut saber ON ECONOMIA amb fonts de l'empresa. La companyia reconeix que les ofertes en estudi "podrien contemplar la contractació d’un nombre reduït de treballadors de RDM". "Cap de les propostes preveu mantenir la totalitat de la plantilla actual", afegeixen des de l'empresa. 

La companyia ha notificat també que la negociació sobre les condicions de sortida dels treballadors i del tancament de la planta s'iniciarà en paral·lel tot just quan comenci la taula de reindustrialització. 

Fonts sindicals s'oposen a seure a taula si no s'incorpora una consultora externa que faci una anàlisi de massa salarial i dels terrenys per tal d'escollir els compradors. Tampoc creuen que es donin les condicions per començar a negociar ja la sortida dels treballadors. Sospiten que la negociació ja s'està fent amb fons immobiliaris.

Els representants dels treballadors enviaran un comunicat de queixa al departament d'Indústria per exigir que s'incorpori aquesta figura i creuen que una taula sense ella és una "pantomima". Asseguren que s'ha rebutjat una oferta de compra que donava feina a 150 treballadors i, a més, denuncien que el temps d'avís per iniciar la taula, que ho ha de fer el pròxim 22 d'abril, no compleix els 20 dies mínims contemplats per conveni. 

L'empresa ha expressat que "manté fermament el seu compromís amb el diàleg" i assegura que les converses amb Govern i treballadors ja s'han donat "per explorar possibles alternatives de reindustrialització per a la planta de Castellbisbal". Els treballadors asseguren que tenen al consistori del seu costat i que no permetran una venda per a fer logística o altres activitats no industrials que no donin feina almenys a gran part dels 237 treballadors que es quedaran sense feina a pocs metres d'Eurohueco, que també tancarà amb 487 acomiadaments en els mesos vinents. 

"Aquestes accions reafirmen el compromís del Grup amb un diàleg constructiu amb tots els agents implicats. L’objectiu continua sent arribar al millor acord possible per a les persones afectades, d’acord amb la legalitat vigent i la situació financera de l’empresa", expressa RDM, en contrast amb el desencís sindical. 

L'empresa va anunciar el tancament el passat 21 de febrer d'una fàbrica que porta oberta des de finals dels anys 60, quan era propietat del grup finlandès Stora Enso, que la va vendre al fons d'inversió Quantum per 10 milions. Quantum en va treure profit tot venent-la anys després per 40 milions el 2018 a RDM, multinacional paperera d'origen italià que dona feina a 2.300 treballadors. L'empresa és des de l'any 2021 propietat en un 67% d'Apollo Global Management, que va pagar 365 milions d'euros per aconseguir el control de l'empresa. 

Dues setmanes després, l'empresa ja tenia entre 12 i 15 compradors interessats en els terrenys, amb empreses industrials i també grans fons internacionals. "Són uns terrenys golosos", reconeixen fonts sindicals sobre aquesta planta situada en un terreny limítrof entre el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.