OHLA va tancar la seva última recapitalització al febrer i va incloure dues ampliacions de capital per un total de 150 milions. Però el cisma amb els nous inversors, les acusacions contra un ja exconseller per ús d'informació privilegiada i la clatellada de Kuwait, han fet un nou gir de guió en la companyia que encara ara la seva tercera ampliació de capital en tot just dos mesos, en aquest cas de 50 milions.

La companyia ja té assegurat el 40% d'aquests 50 milions gràcies al respatller del nucli mexicà, els germans Amodio, que són els principals accionistes amb un 21,6%, i l'empresari Andrés Holzer, que va entrar amb l'última recapitalització i que ostenta un 8,3% del capital.

Com a part d'aquesta nova ampliació, amb dret de subscripció preferent, OHLA arxiva la possible emissió d'un bo convertible, tal com proposava José Elías, que té un 10 % de la companyia, i en la qual va arribar a ser uns mesos vicepresident abans que els últims esdeveniments provoquessin la seva sortida del consell de forma coordinada amb els seus socis afins.

Després de mesos d'infart i intenses negociacions amb la banca creditora, els bonistas i els nous inversors, OHLA encarava al febrer una etapa renovada i treballava en un nou pla estratègic per a aquesta primavera amb horitzó 2028 sota la direcció del mexicà, Tomás Ruiz, com a conseller delegat.

Els Amodio consoliden el seu lideratge després de les turbulències internes

Les desavinences amb els nous inversors i la investigació contra Antonio Almansa -aliat d'Elías i fins fa poc conseller independent amb un 1% d'OHLA a través de Coenersol- per la venda de 5 milions d'accions dins del període de "blackout" i abans de conèixer-se el cop de 40 milions per al grup per l'execució d'uns avals a Kuwait, o les acusacions creuades contra els mexicans, han obert un nou escenari en OHLA.

Després que el grup acordés per unanimitat amonestar greument a Almansa, amb el que aquest havia de dimitir, els consellers que representaven els nous accionistes en la companyia -amb a prop del 18% del capital i encapçalaments per Elías (fundador d'Audax Renovables i propietari de La Sirena) van presentar la seva dimissió en bloc abans de la celebració del consell d'administració.

En aquest context, els accionistes minoritaris representats per Aemec ja havien amenaçat amb accions judicials pels "falsos" consellers independents, les greus acusacions contra Almansa o pel bo convertible que els diluiria en l'accionariat i consideren intolerable per a una companyia cotitzat tot el que està passant en OHLA.

L'empresa, que ha protagonitzat aquests dies diverses caigudes borsàries que han esborrat els seus guanys anuals, descarta, no obstant això, una ruptura de caixa o crisi financera en els propers dotze mesos. Amb un nou director financer després del cessament de José María Sagardoy, que estava en OHLA quan l'empresa (abans OHL) la liderava la família Villar Mir, OHLA es prepara per esquivar la nova situació.

Els germans Amodio es van convertir el 2021 en accionistes de control de la companyia centenària amb un 26% llavors -ara un 21% després de les últimes ampliacions- després d'emprendre una injecció de capital en el grup, en el qual llavors la família Villar Mir era la seva principal accionista i del qual van sortir definitivament el març de 2023.

En juny de 2023, Luis i Maurici Amodio van passar a assumir les funcions executives del grup, que van rebatejar com a OHLA, culminat el seu anterior pla de recapitalització i reestructuració, que va permetre reduir el seu alçament i reforçar els seus fons propis. Les desinversions són claus per reduir el deute i els seus bons. El grup va aconseguir desprendre's el 2024 del seu 25% en un hospital de Montreal (Canadà) i té a la venda el negoci de serveis i el 50 % del projecte Canalejas a Madrid en ple refinançament.