La constructora OHLA d'origen espanyol fundada per Juan Miguel Villar Mir, però actualment controlada pels germans mexicans Amodio, encara una setmana clau amb els seus bonistas que permeti retardar el pagament del pròxim cupó mentre la companyia segueix en negociacions per definir els termes de la seva anunciada ampliació de capital per fins a 150 milions d'euros. El grup va anunciar el passat 10 de setembre a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquesta petició als seus bonistas, que tenen de termini fins al 5:00 PM d'aquest dilluns per enviar la seva confirmació.

Amb aquest retard en el pagament, OHLA busca que els titulessis dels seus bons, que vencen el 2026, renunciïn temporalment a certs drets recollits en els termes i condicions de l'emissió i es permeti el retard en el pagament del pròxim cupó durant les negociacions que la societat està mantenint de cara a assolir una estructura de capital sostenible.

La falta d'avanços en el refinançament dels bons pendents de pagament per 412 milions (la meitat vencen el març de 2025 i l'altra meitat el març de 2026), va ser un dels motius, juntament amb els riscos d'execució associats a l'ampliació, que va argumentar Moody's per rebaixar recentment la nota d'OHLA a Caa1 i empitjorar a negativa la seva perspectiva.

Incertesa a la banca

La banca creditora, entre la que estan entitats com Santander, Caixabank, Sabadell, Société Générale o Crédit Agricole, i que té una línia d'avals de 340 milions amb OHLA, també veu amb incertesa l'execució de l'ampliació de capital i el risc dels bons i estan demanant a la companyia que alliberi garanties.

També reclamen que el crèdit de 40 milions amb OHLA, que es va renovant periòdicament (venç al novembre) perquè la companyia pugui atendre el dia a dia, s'inclogui dins de l'ampliació de capital, segons han apuntat a EFE fonts coneixedores. Segons indiquen altres fonts properes als possibles inversors a entrar a l'ampliació de capital, els bonistas estan bastant alineats mentre es negocien els serrells amb la banca. En espera que s'executi l'ampliació de capital, ja estan treballant en un nou esquema de governança amb una reorganització del consell d'administració que reflecteixi de forma equilibrada el pes de totes les parts.

Interès de José Elías

Totes les parts coincideixen que seria una mala notícia que per falta d'acord la companyia, amb més de 100 anys d'història i uns 24.000 treballadors, pogués quedar en mans dels bonistes. La constructora treballa en una ampliació de capital de fins a 150 milions, en la que està previst que participi amb un terç Excelsior Times, un grup d'empresaris que lidera José Elías (president d'Audax Renovables i avalador de Joan Laporta en el Barça) amb una inversió de fins a 50 milions.

També participaria, amb fins i tot 25 milions, Immobiliària Coapa Larca, propietat del mexicà Andrés Holzer. A tot això cal sumar el compromís dels accionistes de referència d'OHLA, la família Amodio, amb un 26%, i que ja va anunciar al juny que subscriuria fins a 26 milions en aquesta ampliació. El suport financer d'Holzer i d'Excelsior està condicionat que OHLA assoleixi un acord satisfactori amb els bancs i els bonistas.

En aquest context, és clau la materialització de la venda del negoci de serveis i del 50% que OHLA manté en el projecte Canalejas de Madrid per reduir l'endeutament. La multinacional va perdre 34,2 milions en el primer semestre de l'any, davant el benefici de 0,6 milions del mateix període de 2023, i l'acció, que està en 0,275 euros, ha perdut des de començament d'any un 39% del seu valor. El grup preveu tancar el 2024 amb unes vendes de 3.800 milions, un ebitda de 145 milions i una contractació de 4.100 milions.