Josep Oliu i diversos directius de Banc Sabadell han assistit aquest dimarts a la presentació d’un llibre sobre Joan Llonch i Salas (1902-1976), un destacat industrial del tèxtil que va ser conseller del banc durant 30 anys i que va arribar a presidir-lo poc abans de la seva mort.
La presentació s’ha fet al Cercle d’Economia, que presideix Jaume Guardiola, que va ser conseller delegat del Sabadell entre 2007 i 2020 i que, en la seva intervenció, ha recordat els “lligams profunds” del Cercle amb el Gremi de Fabricants de Sabadell, l’entitat que va fundar el banc el 31 de desembre de 1881. I ha esmentat la conferència de Jaume Vicens Vives del 1958, que va inspirar el naixement del Cercle, en la qual el cèlebre historiador feia referència als capitans d’indústria i al tèxtil.
Aquest acte ha anat més enllà de la presentació de la biografia d’un insigne industrial i banquer. També ha estat una mostra de suport cap Oliu en la pugna per evitar l’opa hostil del BBVA. Els assistents a l’acte han dedicat un fort aplaudiment a Oliu pel recent retorn de la seu social del banc a Catalunya, concretament al número 20 de la plaça Sant Roc de Sabadell.
L’acte ha aplegat directius del Sabadell, representants de nissagues històriques del banc –començant pels Llonch– i empresaris sabadellencs. A banda d’Oliu, també hi era Pedro Fontana (vicepresident), Álvaro Echevarría (subdirector general) o Xavier Comerma (director territorial a Catalunya).
En declaracions a ON ECONOMIA, Oliu ha indicat que no espera que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) adopti una decisió sobre l’opa fins a finals d’abril. No s’ha pronunciat sobre possibles escenaris en espera d’aquesta resolució.
Biografia de Joan Lloch i Salas
Joan Llonch Andreu, nét del biografiat, professor d’Economia de la Universitat de Barcelona, que va ser conseller i vicepresident de Banc Sabadell (1999-2009) i que actualment és vocal de l’Associació d’Accionistes Minoritaris de l’entitat, ha subratllat que el seu avi “mai va ser un especulador” perquè ni tan sols va invertir en borsa o en l’immobiliari. Va definir-lo com un “empresari industrial, un devot de la indústria”. I ha recordat que l’avi afirmava que Francesc Cambó, el fundador de La Lliga, del qual en va ser secretari personal, "era la persona més ben informada del país", per il·lustrar que “la informació és fonamental per gestionar el negoci”.
Josep Oliu, prologuista
El llibre Joan Llonch i Salas, emprenedor, mecenes i polític catalanista (Fundació Arts, 2025), escrit per l’historiador Josep Lluís Martín i Berbois (Sabadell, 1978), compta amb pròlegs del també historiador Borja de Riquer, l’advocat Benet Armengol –que va ser secretari del Gremi de Fabricants de Sabadell– i del mateix Josep Oliu, l’actual president del banc.
Joan Lonch i Salas va estar 30 anys al consell d’administració del banc, període en el qual l’entitat va passar 52 a 1.860 empleats i d'una a 91 oficines. El 1976 va arribar a president però va morir al cap d’uns mesos, a l’edat de 74 anys. Formava part d’una nissaga del tèxtil, però també va estar en la fundació de la Companyia d’Aigües de Sabadell, el 1949, entre altres empreses.
El seu pare, Francesc Llonch Cañomeras, també va ser conseller del banc i un artífex de la seva supervivència en la crisi de 1926, gairebé fa un segle, quan l’entitat es va situar a un pas de la suspensió de pagaments. Com que havia estat diputat a Corts per Sabadell, se’n va anar a Madrid per entrevistar-se amb Miguel Primo de Rivera, dos ministres i el governador del Banc d´Espanya. Ell mateix va ser un dels avaladors que va sortir al rescat el banc.