El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha recordat en una carta als accionistes que encara queden molts passos a realitzar abans que es formalitzi l'opa hostil que vol llançar el BBVA sobre el banc. La missiva s'ha enviat després que aquest dijous es conegués que el Banc Central Europeu (BCE) no s'oposava a l'operació d'integració d'ambdues entitats. El president del Sabadell adverteix als accionistes el que ja va comentar el banc en conèixer-se la decisió del BCE: no s'analitza l'impacte, sinó la solvència del BBVA i l'operació.
Per això, a la carta, el president Oliu recorda als accionistes que encara queda pendent el pronunciament de la CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors), la CNMC (Comissió Nacional del Mercat de la Competència) i, en última instància, el govern espanyol i els accionistes.
En una carta dirigida als accionistes de l'entitat d'origen català, a la qual ha tingut accés Europa Press, Oliu assenyala que, com era d'esperar, el BCE no va mostrar objecció, ja que la seva anàlisi "se centra en la solvència de BBVA i de l'operació proposada", que està facilitada per l'ampliació de capital que subscriurien els accionistes de Sabadell en cas d'acceptar el canvi d'accions.
Per això, ha assenyalat que ara hauran de pronunciar-se els reguladors espanyols, els qui prendran les seves decisions basant-se en com afectaria l'operació als accionistes de Banc Sabadell, a la competència, als clients i al finançament de les pimes espanyoles.
L'oposició del govern espanyol
Després d'això, serà el govern espanyol qui prengui la paraula, encara que ha recordat que aquest ja ha anunciat que "s'oposa a l'operació per l'impacte negatiu que tindria sobre la competència, l'estabilitat financera i la inclusió territorial d'Espanya". Finalment, seran els accionistes de Banc Sabadell "els que decideixin si aquesta opa tira endavant o no", ha subratllat en el seu escrit.
També ha declarat que es tracta d'un procés "llarg i complex" en el qual els accionistes de la companyia no han de prendre cap decisió de moment, tenint l'oportunitat de decidir quan s'obri el termini d'acceptació de l'opa, esperat per a finals de 2024 o per a 2025.
Aleshores, el consell d'administració de Banc Sabadell emetrà un informe en el qual valorarà l'oferta de BBVA i el directiu espera que BBVA "hagi divulgat informació clara, transparent i completa sobre tots els aspectes de l'oferta que puguin afectar al seu valor" i hagi proporcionat els accionistes "prou detalls per prendre una decisió informada".
Descens de les accions
Aquest divendres, l'endemà de saber-se la decisió del BCE, el mercat de capitals ha dit la seva sobre el procés per mitjà del comportament de les accions a l'IBEX 35. El BBVA i el Banc Sabadell han acabat la negociació d'aquest divendres amb descensos, respectivament, del 2,13% i el 2,06%.
En concret, la firma catalana ha tancat la sessió amb les accions a un preu d'1,807 euros, mentre que l'empresa presidida per Carlos Torres ha finalitzat amb els seus títols a un preu de 8,912 euros, segons les dades del mercat consultades per Europa Press.
Així mateix, cal destacar que les dues entitats financeres han tancat a la setmana amb una reculada acumulada cadascuna d'un 7%, ja que també s'han vist llastrades pels dubtes dels inversors al voltant de l'evolució de la política monetària per part dels principals bancs centrals.
En aquest sentit, Unicaja ha acabat la setmana amb un descompte d'un 5,63%; Banco Santander un 4,53%; CaixaBank un 2,6% i Bankinter un 0,78%. De fet, el mercat dona per descomptat que el Banc Central Europeu (BCE) torni a retallar els tipus en quart de punt a la reunió de la setmana que ve, cosa que deixaria els tipus en el 4%.