Nova crítica d'un dels grans actors de la banca espanyola al tribut governamental. En ocasió, Josep Oliu, president de Banc Sabadell, ha carregat contra l'impost que proposa el Govern d'Espanya, el qual hauran de començar a pagar les entitats bancàries afectades en els dies vinents. El màxim mandatari del banc català, que ha participat en la Trobada Anual realitzada a la Cambra de Comerç de Sabadell, ha expressat que l'impost és "injust i arbitrari".
En línia amb l'opinió negativa de l'executiu, aquest ha afegit que està "fora de normes", i que Banc Sabadell "està estudiant les vies que podem prendre per defensar els interessos dels nostres accionistes".
Un impost que no afecta tots per igual
D'aquesta manera, Oliu corrobora l'opinió negativa que van donant els actors de la gran banca cap a l'impost governamental. L'Executiu liderat per Sánchez va proposar aquest impost, el qual s'estén per dos exercicis, ja que consideraven que la banca estava traient profit d'una circumstància difícil per a la societat. Es pot destacar que des de mitjans del curs passat, la conjuntura econòmica s'ha agreujat amb les contínues pujades de tipus d'interès dutes a terme pels bancs centrals, a més de la incessant inflació.
Havent passat una mica més de mes i mig des que es va aprovar aquest impost, Josep Oliu ha remarcat que "és injust perquè aquest tribut penalitza els grans bancs i és arbitrari perquè no ho fa amb tots". A tal efecte, el president de Banc Sabadell suposa "un 15%-20% dels resultats dels nostres accionistes i a sobre no són deduïbles".
Aquesta opinió no dista de la que va donar César González-Bueno, CEO de Banc Sabadell, fa no molt. El líder del banc català considera que el tribut governamental continua sense justificar-se malgrat els resultats. "Seguim per sota del cost del capital i la rendibilitat està per sota d'altres sectors, no es justifica", va sentenciar González-Bueno.
Banc Sabadell va aconseguir els millors resultats dels últims 16 anys
La setmana passada, Banc Sabadell va anunciar uns guanys anuals de 859 milions d'euros, les més elevades dels últims 16 anys. El banc català, com la resta de les companyies del sector, ha augmentat la seva posició comercial i, sobretot, ha dilatat els seus comptes gràcies a l'enduriment monetari dut a terme pels bancs centrals. Amb els tipus d'interès de l'eurozona en els nivells més elevats des de desembre de 2008 (2,50%), la banca ha trobat un filó en la majoria dels seus productes. Tant el negoci hipotecari, com el prestador... ha reportat més beneficis gràcies a la pujada dels tipus d'interès.
A més, en el cas de Banc Sabadell, TSB ha funcionat bé un altre any més, sent un dels principals actius per a la firma catalana. En resum, l'entitat bancària amb seu a Alacant va veure créixer els seus beneficis prop d'un 62% respecte a l'anterior curs.
Malgrat això, i basant-nos en les paraules de González-Bueno, el creixement dels beneficis no justifica l'entrada de l'impost. Sigui com fos, la gran banca és a dies de començar a abonar les quantitats corresponents, encara que totes elles han afirmat que recorreran l'impost una vegada es pagui.
Una opinió compartida per la gran banca
Les paraules donades per Oliu durant la jornada d'avui no disten de la que han donat altres alts caps de les principals entitats bancàries espanyoles. María Dolores Dancausa, CEO de Bankinter, considera que l'impost és "injust, arbitrari i confiscatori". Tal com va informar ON ECONOMIA, la mandatària del banc 'taronja' va comentar que la banca ja més imposats que altres sectors, i que els tributs "han de ser objectius i justos". Altres alts càrrecs, com Onur Genç (BBVA) va expressar que el tribut a la banca "frenaria el creixement a Espanya".
Josep Oliu ha corroborat l'opinió de la gran banca sobre l'impost a què hauran de fer front amb un pagament de 170 milions d'euros. Les principals companyies del sector continuen donant un to 'aguerrit' cap al tribut bancari.
Oliu ha repassat l'any passat assenyalant que "malgrat el conflicte bèl·lic d'Ucraïna, la crisi energètica i la inflació, les coses han anat millor del que s'esperava. I sobre això, ha remarcat com "s'ha aconseguit contenir la inflació", que va arribar al 10 % i acabarà l'any amb el 5,7 %.
Ha assenyalat com "en la trobada de l'any passat els tipus d'interès estaven en negatiu" i ha visibilitzat que "el desembre del 2023 estarem entre el 2,75 i el 3 %. Sobre la inflació, ha aventurat que en el futur "s'acabarà estabilitzant, fins a tornar al 2 %".
Així mateix, ha posat en relleu el creixement previst per a Espanya en aquest 2023, entorn de l'1,4 %, i ha assenyalat que "tenim l'avantatge de ser, al costat de Portugal, el país que és més lluny de Rússia i no depenem tant com altres països" del seu gas.