Aquest dimecres es va celebrar la primera gran encontre financera de l'any, la presa de possessió de Carlos San Basilio i Paloma Marín, com a president i vicepresidenta de la CNMV. A l'acte van acudir el ministre d'Economia, el governador i l'exgovernador del Banc d'Espanya i la presidenta de la CNMC, entre altres personalitats. Però a més va comptar amb diversos executius de l'Ibex-35, sobretot, banquers.
A les primeres files, de fet, Josep Oliu i Carlos Torres, mostraven complicitat davant de l'atenta mirada dels assistents, ja que no és gaire habitual veure els dos banquers junts i menys des de l'opa. De fet, no se'ls veia així des de la presa de possessió de José Luis Escrivá com a governador del Banc d'Espanya el mes de setembre passat.
El president del Sabadell i el del BBVA van mostrar bona sintonia malgrat el caràcter hostil de l'operació, i ho fan a les portes de la batalla final per l'opa. I és que, el 2025 serà l'any en què es resolgui. Les entitats, que porten ja vuit mesos pendents d'autoritzacions, esperen la resposta de la CNMC, que al novembre va decidir passar l'anàlisi a fase dos per comptar amb més temps d'estudi.
La presidenta d'aquesta institució també era en l'acte i a més, molt a prop dels banquers. Cani Fernández porta des de maig analitzant els detalls de l'opa, concretament com afectaria que el BBVA absorbís el Sabadell en la competència bancària a Espanya. I recentment va concloure que les mesures proposades pel banc d'origen basc perquè no hi hagués problemes de competència eren insuficients.
Va ser aquí quan la CNMC va decidir passar l'estudi de fase u a fase dos. I en aquesta etapa, els interessats fins i tot poden presentar al·legacions, encara que l'organisme ha fet totes enrere menys la del Banc Sabadell. El que si ha admès és l'informe de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que la mateixa presidenta havia demanat. Es tracta d'un document que és preceptiu, però no vinculant. I que també ha demanat la Comunitat Valenciana, on s'entén que hi pot haver risc per l'elevada concentració bancària, com en Catalunya.
Quan la CNMC disposi de tota la informació suficient dels bancs i les zones afectades, es pronunciarà. I si decideix donar-li el vistiplau a l'opa, haurà després de donar una resposta la CNMV. L'ara expresident ja va dir que no donaria el seu vistiplau fins a comptar primer amb la resposta de Competència. Una tasca que ja assumirà Carlos San Basilio.
Si la CNMV també dona l''ok' a l'opa, s'activarà l'opa i seran els accionistes del Sabadell els que hagin de votar-la. Per al BBVA serà determinant que compti amb almenys el 50,1% d'acceptació. Altrament, entendrà que no ha estat acceptada per la majoria d'inversors del banc català. Si això també ho aconsegueix, llavors el banc passarà a elaborar un projecte de fusió que haurà de comptar amb l'autorització del Ministeri d'Economia, per després absorbir-lo i convertir-se en un gegant europeu i un líder al país.
S'acosten, per tant, dies molt importants per a les dues entitats, que en menys d'un mes presentaran resultats de tot el 2024. Durant l'exercici, marcat per les primeres retallades de tipus, s'ha entaulat una batalla important en comptes, hipoteques, assegurances i fons per captar nous clients i engreixar balanç.
San Basilio assumeix cinc reptes
En l'acte, el nou president de la CNMV assumia la presidència d'aquesta institució amb cinc grans reptes i el primer d'ells era el compromís amb la plantilla. "És necessari comptar amb la plantilla adequada. Faré tot el que estigui a la meva mà per aconseguir que puguin exercir la seva tasca en les millors condicions possibles", comentava.
Cal recordar que els treballadors de la CNMV s'han concentrat diverses vegades per exigir millores salarials i laborals, així, San Basilio es posava del seu costat en el seu primer acte com a president.
També va anunciar uns altres quatre compromisos, la protecció dels inversors, revitalitzar l'atractiu dels mercats de valors, col·laborar amb altres institucions i la voluntat d'escoltar tots els intervinents del mercat.