"Només hi ha impostos al tabac, al dièsel i a la banca". Així de contundent ha estat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç, que ha agregat que "el sector bancari és un agent econòmic fonamental pel crèdit que concedim i si es generen costos addicionals per al crèdit, es concediran menys crèdits". Durant la presentació davant dels mitjans dels resultats trimestrals presentats per l'entitat, Genç ha indicat que aquest gravamen "obstaculitzarà el creixement d'Espanya" i ha afegit que "els pròxims anys poden ser daurats per a Espanya i estem traient capacitat d'inversió als bancs just en el moment que més es necessita".
En tot cas, Genç ha indicat que "encara és molt aviat" per fer una valoració detallada del gravamen, ja que es va anunciar aquest dimecres a la tarda. "Estic trist per tot això, per l'episodi complet. Realment trist, perquè els impostos que es van anunciar van ser bàsicament pel dièsel, el tabac i la banca". BBVA ha abonat aquest any uns 285 milions d'euros pel gravamen temporal a la banca que es va aprovar fa dos anys. El 2023, la seva factura fiscal per aquest concepte va ser de 225 milions, per la qual cosa en total ha pagat uns 510 milions d'euros.
El disseny actual de l'impost és de gravar ingressos i comissions al 4,8% d'aquelles entitats que facturessin més de 800 milions d'euros el 2019. Els nous canvis proposats advoquen per estendre el tribut uns altres tres anys i fer-ho progressiu, partint de l'1% i arribant al 6% en funció de la base liquidable. També permetrà la deducció del 25% de la quota de Societats. A més, s'estableix una deducció extraordinària en el cas que pateixin un descens sostingut de la seva rendibilitat.
BBVA guanya un 28% més
BBVA va obtenir un benefici net atribuït de 7.622 milions d'euros en el conjunt dels nou primers mesos de l'any, la qual cosa equival a un increment del 27,9% respecte al mateix període de l'any passat. Els ingressos totals (marge brut) de l'entitat financera van ser de 26.161 milions d'euros, un 18,4% més. D'aquesta xifra, els ingressos per interessos nets (marge d'interessos), van assolir els 18.661 milions d'euros, un 5,7% més. Així mateix, el banc va registrar uns ingressos per comissions netes de 5.754 milions d'euros, un 25,3% més, mentre els resultats de les operacions financeres es van duplicar, fins a 2.930 milions d'euros.
Mèxic es va mantenir com la principal geografia generadora de beneficis, amb 4.193 milions d'euros, un 5,6% més; mentre Espanya va contribuir amb 2.866 milions d'euros, un 37,6% més. El benefici registrat a Turquia va assolir els 433 milions d'euros, un 18,3% més, mentre que a la resta de Llatinoamèrica va ser de 471 milions, un 3,5% menys. La resta de negocis de BBVA va comptabilitzar uns ingressos de 402 milions d'euros entre gener i setembre, la qual cosa es tradueix en una alça del 22,9%. En el tercer trimestre, el benefici net de BBVA va ser de 2.627 milions d'euros, un 26,1% per sobre d'un any abans, mentre que el marge brut va assolir els 8.716 milions d'euros, un 9,6% més.