El nou president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Carlos San Basilio, creu que és "raonable" la decisió que ha pres l'organisme d'esperar la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) per aprovar el fullet de l'OPA que BBVA vol llançar sobre Sabadell. En la seva compareixença en la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats per avaluar la idoneïtat de la seva candidatura com a president de la CNMV i la de Paloma Marín com vicepresidenta del supervisor, San Basilio ha assenyalat que actualment "no està condicions" d'opinar sobre operacions com la de l'OPA sobre Sabadell i el desestimiento de Brookfield d'adquirir Grifols.
Tanmateix, sí que ha afirmat que la decisió que la CNMV esperi al fet que conclogui la fase 2 de l'anàlisi que la CNMC està fent de l'OPA de BBVA li sembla "raonable" per conèixer amb més detalls les condicions finals, tenint en compte que es tracta d'una operació de canvi d'accions. Ha afirmat, a més, el seu compromís d'actuar amb la "màxima independència" seguint els criteris de la CNMV i del seu marc regulador, mentre ha traslladat la seva intenció de col·laborar tot el que pugui amb la Comissió d'Economia del Congrés, com han fet els seus predecessors en el càrrec.
"Em sembla fonamental la col·laboració des del punt de vista de transparència, compartir inquietuds i també agilitar el procés legislatiu", ha dit. Ha assenyalat que la col·laboració amb el Parlament és "fonamental" des d'un punt de vista de transparència i per agilitar les iniciatives legislatives que vagin encaminades a millorar la protecció de l'inversor detallista i la canalització de recursos a emprenedors.
També ha defensat el projecte de creació de l'Autoritat de Defensa del Client Financer en afirmar que "té sentit" reforçar les vies de reclamació dels clients amb un mecanisme extrajudicial, si bé ha demanat que això no s'encavalqui amb els actuals mecanismes ni supervisors, mentre ha recalcat que la protecció de l'inversor detallista continuarà sent una tasca de la CNMV.
Per la seva part, la candidata a vicepresidenta de la CNMV, Paloma Marín, ha destacat sobre això que si, finalment tira endavant el nou organisme, la seva preocupació més gran serà "assegurar una coordinació excel·lent" entre totes les autoritats de supervisió a causa de la seva capacitat de generar "doctrina de conducta".
'Criptos'
Finalment, entre altres qüestions, ha defensat la tasca que la CNMV ha realitzat fins ara per alertar del risc d'invertir en criptoactius i ha assenyalat que no preveu una "allau" d'institucions que s'inscriguin per ser actives al mercat de 'criptos', arran de la legislació europea MiCA -l'entrada en vigor de la qual es produirà a finals d'aquest 2024-, sinó que es tractarà d'una "digestió controlada" d'aquestes institucions.
Sobre això, Marín ha assegurat que la CNMV continuarà amb les seves tasques de "vigilància estreta" de l'evolució del mercat de criptoactius i de si és necessari fer ajustaments.