El BBVA ja ha notificat davant de la Comissió Europea (la CE) l'opa i posterior fusió amb el Sabadell. Brussel·les té ara aproximadament un mes per decidir si necessita una investigació més detallada o si pot seguir endavant, en el cas del qual no hauria de pronunciar-se. Es tracta d'un tràmit del que ja va informar el banc que presideix Carlos Torres el mes passat de maig quan va registrar la sol·licitud d'opa davant de la CNMV.
En concret, BBVA va notificar l'operació a la CE el passat 21 d'octubre i amb això s'inicia un termini, que s'estendrà fins al 26 de novembre, perquè els serveis comunitaris determinin si és necessari iniciar una "investigació en profunditat" o la fusió pot seguir endavant sense més examen de l'Executiu comunitari, segons Europa Press.
El reglament estableix que han de ser notificades a Brussel·les aquelles operacions en les quals alguna de les empreses estigui establerta a la UE i generi almenys 500 milions d'euros de volum de negoci al mercat comunitari i si les empreses han obtingut de tercers països als tres exercicis anteriors contribucions financeres combinades superiors a 50 milions d'euros.
Mentrestant, el BBVA continua pendent de dues autoritzacions clau: la de la CNMC i la de la CNMV. Fins ara ja ha rebut el vistiplau del Banc Central Europeu, del regulador britànic i també de supervisors d'alguns mercats com els Estats Units, Portugal, França i el Marroc.
Autoritzacions que ja ha rebut
L'autorització més significativa de moment ha estat la del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme que presideix Christine Lagarde simplement va notificar la seva "no oposició", un terme vàlid perquè l'operació pugui seguir endavant. Aquesta es va obtenir el setembre, quan es complien 90 des que el BBVA va sol·licitar autorització per a l'opa.
També al setembre, el BBVA va obtenir el vistiplau del regulador dels serveis financers del Regne Unit per adquirir TSB, la filial britànica del Sabadell, si l'opa tira endavant. Així mateix, l'entitat va rebre el mes de juliol passat la confirmació dels supervisors dels Estats Units, Portugal, França i el Marroc.
A més d'aquests països, el banc necessita autorització dels supervisors de la competència a Mèxic, les Bahames i Cuba, segons va explicar el propi BBVA a l'anunci de l'opa el mes de maig passat.
Autoritzacions que encara necessita
Tanmateix, les autoritzacions més importants que encara necessiten són les de la CNMC i la CNMV. El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, va explicar fa uns dies té un dilema amb l'opa del BBVA sobre el Sabadell, que estudia des del mes de maig passat, quan el banc que presideix Carlos Torres va enviar una sol·licitud formal al regulador dels mercats.
Després d'admetre's a tràmit al juny, l'organisme analitza amb detall cada aresta de l'operació per donar el seu veredicte. Tanmateix, reconeix que no sap què fer, si resoldre-la com més aviat millor, perquè els accionistes del Sabadell puguin prendre una decisió, o esperar a tenir més informació, incloent la de la CNMC.
Bonaventura va comentar que l'opa està encara "en revisió" i quan ja tingui una decisió presa, valorarà quin és el moment "òptim" per comunicar-la al mercat. Tanmateix, va reconèixer que podria enfrontar-se "a un conflicte entre dos objectius legítims de la política pública". D'una banda, estaria el dret dels accionistes de Banc Sabadell a rebre "com més aviat millor" l'oferta; ja que ells són els qui han de votar-la en última instància.
Per l'altre, la CNMV podria esperar a comptar amb la informació més gran possible per prendre una decisió, incloent el veredicte de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que ja ha anunciat que la seva decisió no serà ràpida perquè ha parat el rellotge diverses vegades per sol·licitar informació als bancs.
En qualsevol cas, la CNMC ja ha advertit que podria tardar fins a vuit mesos (des que es va notificar) a donar el seu veredicte. Per això, BBVA ja apunta que podria acabar de resoldre's el 2025. Alguna cosa del que el Sabadell està més que convençut.