Aquest dimecres 30 d'abril es compleix un any de la filtració amb què es va conèixer que el BBVA havia proposat al Sabadell de reprendre els plans de fusió que havien aparcat el 2020. El banc que presideix Carlos Torres el va confirmar al mercat aquell mateix dia i només un després, l'1 de maig, va fer pública la carta enviada al Consell d'Administració del banc català amb tots els detalls de l'oferta.

El banc de Josep Oliu va tardar uns dies a meditar la proposta i finalment, en la tarda del 6 de maig, la va rebutjar, repetint-se així l'esdevingut quatre anys enrere. Però a diferència de llavors, el BBVA tenia un pla B i va decidir llançar una opa hostil sobre el Sabadell tres dies després, el 9 de maig. Des d'aleshores, tot el sector financer està pendent de l'operació, que per no ser amistosa ha despertat una onada de crítiques entre polítics, sindicats, associacions, patronals i altres institucions.

I és que, a Espanya amb prou feines hi ha hagut opes hostils i a més, no han tingut èxit. És el cas de la de Banco Bilbao sobre Banesto i la de Gas Natural sobre Iberdrola. Per això, en els últims dotze mesos, s'ha produït un gran enrenou sobre aquesta nova opa hostil. Tanmateix, el que més preocupa és el que vindrà després. I és que, si tira endavant, hi haurà una nova fusió bancària.

En els últims anys hi ha hagut nombroses fusions i algunes d'elles de gran importància, pel que el mapa bancari ha fet un gir important. CaixaBank va absorbir Bankia i es va alçar com el banc líder. Unicaja va fer el mateix amb Liberbank i es va col·locar en cinquena posició. I entre mitjanes se situen el Santander, BBVA i Sabadell que també han estat protagonistes de moltes altres adquisicions en els últims anys. De tal manera que les quatre entitats més grans tenen actualment el 70% de quota de mercat i si desapareix un d'ells, seran tres. Posant en risc la competència.

Es tracta d'un assumpte complex i per això, fa un any que l'organisme que s'encarrega de vetllar per la Competència a Espanya, la CNMC, estudia l'operació i encara no ha donat el seu veredicte. Al novembre va comunicar que hi havia riscos i necessitava més temps per decidir si autoritza al BBVA a comprar al Sabadell i amb quines condicions per evitar que hi hagi risc d'exclusió financera, o monopolis i duopolis a certes zones on els clients es puguin veure afectats. Sobretot les empreses i en concret les pimes, on el Sabadell i el BBVA tenen de forma conjunta una alta quota de mercat.

Tanmateix, després de gairebé dotze mesos d'estudi, es preveu que aquest dilluns l'organisme que presideix Cani Fernández de per fi el seu veredicte i que el BBVA tingui una resposta. Això li permetrà decidir si vol continuar amb l'operació o si la retira. Doncs ja ha advertit que si les condicions són molt dures, optaria pel segon.

Al sector financer s'espera que les condicions de la CNMC al BBVA siguin assumibles. On si hi ha més risc és amb el govern espanyol, que de manera reiterada i en públic, ha advertit que no li agrada l'opa i la revisarà amb lupa. El ministre econòmic Carlos Cuerpo serà el següent en pronunciar-se sobre l'operació i en tindrà 15 dies per decidir si inicia una fase tres i la porta al Consell de Ministres, que al seu torn té un mes per aprovar les condicions que imposi Competència, o imposar-ne altres de més severes.

I aquest escenari és el que més tem l'entitat de La Vela, que es continuï allargant i no es resolgui fins i tot ben entrat l'estiu. Ja que la prima que va oferir als accionistes del Sabadell ja és negativa i si temps passa continua jugant en contra seu.

El BBVA ja va advertir la SEC del perill de CNMC i Govern

El BBVA, que ja ha actualitzat diverses vegades el fullet de l'opa al Sabadell en la SEC, el regulador dels mercats als Estats Units, va advertir recentment de nous riscos en l'operació. En concret, que les condicions o remeïs que li imposin des de la CNMC o des del govern espanyol per poder absorbir el banc català i que no hi hagi problemes de competència, poden impedir que assoleixin els beneficis que esperaven amb aquesta opa i fins i tot les sinergies anunciades, que són de 850 milions.

El banc reconeix que "la seva capacitat per materialitzar plenament els beneficis i sinergies previstos en completar l'opa, podria veure's limitada" si la CNMC o el Consell de Ministres aproven l'operació amb compromisos. Serà aquesta setmana quan s'aniran aclarint els dubtes.