L'opa hostil llançada pel BBVA contra el Banc Sabadell no només ha sacsejat el mercat i el sector financer de l'Estat, sinó que també ha entrat de ple en el debat polític. A tan sols dos dies de les eleccions catalanes del 12-M, pràcticament tots els partits han pres posició en aquest afer, i han mostrat el seu rebuig a una operació que suposaria una concentració bancària més gran a l'Estat. Des del govern espanyol, el missatge ha estat de rebuig profund, tant en el fons com en les formes, una posició que ha intensificat a les últimes hores, però que no era tan clara amb la primera oferta amistosa del BBVA. De fet, fins i tot ha insinuat que podria oposar-s'hi al marge del que diguin els reguladors.

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, havia qualificat la hipotètica fusió inicial com "una bona notícia", i havia demanat "prudència" perquè l'Executiu pogués analitzar tots els condicionants de l'oferta inicial del banc que presideix Carlos Torres.

Després de la negativa del Sabadell i la insistència del BBVA, aquesta vegada de manera més agressiva, els membres del govern de Pedro Sánchez han girat el seu discurs cap al rebuig total de l'operació cada vegada que han tingut oportunitat de parlar-ne. Una actitud que s'intensifica tot just dos dies abans de les eleccions catalanes, en què el candidat socialista, Salvador Illa, encapçala les enquestes. Caldrà veure què diuen dilluns, passats els comicis.

Cuerpo i Puente reforcen la negativa del govern espanyol

Així, aquest divendres, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat en una entrevista a Antena 3 que la compra del Sabadell suposaria "un pas enrere" en la inclusió financera i ha reiterat que el govern espanyol "té l'última paraula a l'hora d'autoritzar aquesta fusió per absorció", amb la qual cosa ha donat a entendre que podria desmarcar-se d'una eventual acceptació per part dels reguladors. Cuerpo insisteix en la seva preocupació pel possible efecte al sector resultant de l'absorció, que crearia la segona entitat financera més gran de l'Estat, i ha advertit del seu "potencial efecte lesiu en matèria de competència", que podria afectar els consumidors.

De fet, assegura que ja han traslladat l'opinió de l'Executiu a tots els actors involucrats, incloent-hi els supervisors del mercat. Una altra figura important de l'actual govern d'Espanya, el ministre Óscar Puente, també n'ha sortit al pas aquest divendres per consolidar la posició oficial contra l'opa hostil. El titular de la cartera de Transports i Mobilitat Sostenible ha advertit que faran "el que està a la seva mà" perquè l'ofensiva del BBVA contra el banc català no tiri endavant, ja que l'Executiu "no és partidari" de l'esmentada operació.

Ho ha fet en declaracions als mitjans de comunicació a Alacant, recollides per Europa Press, abans de mantenir una reunió amb el batlle de la ciutat, Luis Barcala, en ser preguntat pels periodistes per l'assumpte que ha marcat el debat polític els darrers. Puente ha subratllat que el govern espanyol no veu "necessària ni útil aquesta operació, i creiem que no contribueix a millorar la situació del mercat bancari a Espanya, que és molt important, perquè afecta qüestions que són centrals a la vida de les persones".

Aquestes declaracions s'afegeixen a les efectuades ahir pel mateix Cuerpo, així com per altres membres de l'Executiu, com la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, preocupada per com pot afectar una concentració bancària més gran a l'ocupació femenina. Pel que fa als seus socis, la líder de Sumar, vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar que l'opa és "contrària als interessos d'Espanya", a més que "destruiria molta ocupació, provocaria exclusió financera i més oligopoli".