Les organitzacions empresarials catalanes s’han manifestat en contra de l’opa del BBVA al Sabadell, fins al punt que han intentat acudir a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per presentar al·legacions. Aquesta preocupació no és només de la cúpula, sinó que l’opció que el banc català acabi desapareixent inquieta també el conjunt del teixit empresarial. En concret, vuit de cada deu empresaris.
Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta de la Cecot, que ha presentat aquest dilluns, i que ha fet majoritàriament en pime i microempresa del Vallès, però també d’altres comarques. Només un 21,4% dels enquestats assegura no tenir cap inquietud respecte a l’opa, mentre la majoria, un 45,5%, té una preocupació “moderada”. Un 17,1% té una “inquietud alta” mentre que el 16% mostra “molta preocupació”.
La patronal de Terrassa també va preguntar respecte a l’impacte esperat per part dels empresaris d’una potencial fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell. Gairebé la meitat creu que tindrà un impacte negatiu (35%) o molt negatiu (10%) en la seva empresa, mentre que un 34% creu que no en tindrà. Un 2% assegura que serà positiu i un altre 2%, molt positiu. El 18% no sap com l'afectarà.
El Sabadell té molta implantació entre les empreses, especialment pime i micro i al Vallès. El que més valoren els empresaris enquestats per la Cecot en una entitat financera, però, no és la proximitat (9%) sinó les condicions financeres (30%) i la qualitat del servei i l’atenció personalitzada (29%).
Malgrat aquestes xifres, prou contundents, el president de la Cecot, Xavier Panés, ha assegurat que l’organització no ha de prendre partit, cosa que sí que han fet d’altres institucions, com Foment i Pimec. “Com a patronal, no ens toca posicionar-nos a favor de ningú”, ha valorat Panés.
El 2025 que esperen les empreses
L’enquesta va més enllà i reflecteix també que els empresaris esperen un 2025 millor que el 2024, però moderadament. El 35% preveu tancar l’any igual, mentre el 43% espera tenir més beneficis. Respecte a la plantilla, el 32% espera incrementar plantilla (menys que el 37% que l’han incrementada el 2024), el 58%, mantenir-la, i el 10% creu que la reduirà.
“El 2025 preveiem un exercici amb un cert optimisme, però prudent, contingut i moderat”, ha definit Panés, que ha subratllat que tot i el creixement del PIB, mirant-lo per càpita, gairebé no creix: “Des del 2000 fins ara, el creixement anual mig ha estat del 0,46%, el més baix de la UE juntament amb Itàlia. La nostra ciutadania s’està empobrint en relació amb Europa”. Panés ha apuntat a la caiguda de la productivitat i “l’absentisme desmesurat”.
En aquest sentit, Cecot s’ha proposat sis eixos de treball per aquest any, de cara a aconseguir millores per a les empreses. El primer és la millora de la competitivitat fiscal, és a dir, reduir impostos; el segon, la modernització del marc laboral, que implicaria deflactar l’IRPF, traslladar la reducció de jornada al diàleg social perquè en poguessin parlar els agents socials, ja que assegura que aplicar-la de forma universal apujaria un 6,6% el cost laboral per hora treballada, i reduir l’absentisme.
El tercer eix és la transició energètica a les pimes; el quart, el desenvolupament d’infraestructures; el cinquè, l’enfortiment del sector industrial, i el sisè, el model de finançament de Catalunya. “Part dels problemes que patim venen de l’infrafinançament que patim. Ens trobem en un moment sociopolític en què cal arribar a acords, no es pot esperar més”, ha assegurat Panés.