La concentració BBVA-Banc Sabadell tindria "un impacte significatiu en la competència bancària", per tant, en la disponibilitat de crèdit, el nombre d'oficines i els llocs de treball, així com en altres aspectes socials i econòmics. Aquesta és la conclusió de l'informe Impacte de la concentració BBVA-Banc Sabadell, que ha realitzat l'Observatori de la Pime, de la patronal Pimec i que aterra la seva conclusió en xifres: la fusió reduirà de mitjana un 8% el crèdit disponible en el sector financer espanyol és a dir, es disposarà de 54.000 milions menys, es posen en perill entre 7.685 i 10.567 llocs de treball i es tancarien entre 589 i 883 al conjunt d'Espanya. Les dades les ha proporcionat Oriol Amat, responsable de l'Observatori i de l'estudi i el catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra.

El professor Amat ha explicat, durant la presentació de l'informe, que la disminució del crèdit disponible afectaria especialment pimes i consumidors. "Aquesta reducció dificultaria l'accés al crèdit i elevaria el cost financer dels préstecs, alhora que perjudicaria la inversió i el creixement del teixit empresarial. També tindria conseqüències negatives per a estalviadors i prestataris", determina en el seu informe. Per explicar la xifra, Amat ha esmentat que la fusió entre Banco Santander i Banco Popular va reduir un 19% el crèdit disponible; entre Unicaja i Liberbank, un 2%, i entre CaixaBank i Bankia, un 4%. Ha detallat, doncs, que si es pren la mitjana el 8% resultant d'aquestes tres operacions, la reducció del crèdit disponible després de l'OPA del BBVA al Sabadell seria de 54.000 milions d'euros: "A totes les fusions bancàries es redueix el crèdit. La incògnita és saber en quin percentatge exacte es reduirà en aquesta operació sí finalment és dur a terme". Així mateix, ha dit que si hi ha la fusió, les cinc principals entitats controlaran el 73,5% del crèdit a Espanya, un percentatge superior a la mitjana de la Unió Europea, que és del 68,5%.

També prenent de referències les principals fusions bancàries que anteriorment s'han fet en el sector bancari espanyol, l'esmentat informe concreta l'impacte que tindrà sobre la xarxa d'atenció al públic i les corresponents plantilles la creació d'una sola entitat entre els dos bancs. Amat ha dit que les anteriors fusions han comportat el tancament del 75% de les sucursals del banc comprat i una reducció de plantilla superior al 40%. Per tant, en cas que aquesta prosperi, el document xifra entre 7.685 i 10.567 la pèrdua de llocs de feina a l'Estat, que equivaldria a entre un 45% i un 55% de la plantilla del Sabadell, bona part de la qual s'ubica a Catalunya.

En el cas de les oficines, se'n tancarien entre 589 i 883 a l'Estat i entre 174 i 281 a Catalunya. "Aquesta reducció afectarà negativament la disponibilitat de serveis bancaris, especialment en zones menys poblades en un país on el propi Govern ha hagut d'invertir recursos a crear serveis d'atenció financera per donar cobertura a territoris desatesos, especialment en zones amb un major envelliment poblacional. Les experiències de fusions anteriors indiquen que aquestes reduccions poden ser fins i tot més àmplies del que inicialment es preveu", alerta l'informe. Per tant, és essencial que es prenguin mesures per mitigar aquests efectes negatius i garantir que la fusió no perjudiqui el teixit econòmic i social, segons el seu responsable.

El president de l'Obsevatori de la pime, Oriol Amat, amb el secretari general de Pimec, Ginesta. Europa Press

Menys capacitat d'endeutament i alça de costos

Des de l'Observatori de la pime es reclama que la situació que serà resultat de la fusió es tingui en compte no només des del sector bancari i els seus reguladors, sinó també des de les administracions. En aquest sentit, el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete, ha alertat sobre aquesta reducció important de la competència. Ha fet referència a "una important debilitació del sistema financer", com ja va passar després de la crisi financera del 2008. Això afectarà directament el teixit empresarial que està bàsicament format per pimes que "perdran, sobretot, capacitat d’endeutament i finançament i, per tant, oxigen”. Alhora, la fusió pot derivar en un important augment dels costos financers perquè es redueix la competència entre entitats financeres, ha afegit.

Per la seva part, el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha lamentat que Espanya ja està en zona de risc en competència del sistema financer i que qualsevol operació que accentuïn el problema, ho empitjora. "Tenim un problema previ", ha afegit, en referència a les dades que indiquen que actualment ja hi ha un oligopoli, i ha dit que si la fusió afecta l'accés de serveis financers, és un problema per a les empreses.

Davant d'això, l'Observatori demana que el BBVA proporcioni més informació i dades concretes sobre els plans en relació amb la concentració per "garantir la transparència i un compromís ferm amb les empreses, els clients, els treballadors i la societat en general". Es demana a les entitats i també als organismes reguladors que actuïn vetllant pels interessos dels accionistes, però també tenint cura de la responsabilitat social, que implica prioritzar les persones (clients, treballadors...), les empreses, sobretot les pimes, i altres parts interessades. "És crucial garantir que s’evitin els efectes negatius i així contribuir positivament a preservar el teixit econòmic i social del país", conclou.