El BBVA ha llançat una opa hostil sobre el Sabadell, una setmana després de presentar una oferta amistosa que va ser rebutjada pel consell d'administració del banc català. El preu és el mateix, pagarà en accions després d'una ampliació capital. Durant el dia donarà a conèixer més detalls, que us anirem explicant en directe.
- BBVA llança una opa hostil sobre el Sabadell
- Banc Sabadell reitera el seu rebuig de l'opa de BBVA
- Què és una opa hostil i com funciona l'oferta del BBVA per comprar el Sabadell?
- Com t'afecta l'opa del BBVA pel Sabadell?
- El Sabadell anuncia 250 acomiadaments al Regne Unit en plena batalla amb BBVA
- Els Oliu, una família lligada a un banc
El president del BBVA, Carlos Torres, ha comentat, després del rebuig de la direcció de Sabadell a la seva opa, que té tot el sentit d'estendre l'oferta als accionistes del Sabadell. Torres ressenya que a més de la prima del 50%, l'operació genera més valor per als accionistes del Sabadell per la dimensió que cregui la nova societat al mercat local.
El Sabadell ha pujat en Borsa un 3,17% aquest dijous, després del llançament de l'opa hostil del BBVA, fins als 1,86 euros per acció, mentre que el BBVA s'ha enfonsat un 6,71%, fins als 9,60 euros per acció. Per tant, l'opa desperta dubtes entre els inversors i els que segueixen al banc basc sembla que no la veuen amb bons ulls.
El president del BBVA creu que té al Banc Central Europeu del seu costat en l'opa hostil sobre el Sabadell, ja que és convertiria en un gegant europeu amb més d'un bilió d'euros en actius. Precisament per això, per la mida, Carlos Torres creu que l'organisme que presideix Christine Lagarde donarà suport a l'aprovació: "Al BCE li agrada consolidació, li agradaria que hi hagués entitats més grans i fusions transfrontereres". Aquesta, tanmateix, de transfronterera en té poc.
La pèrdua del Sabadell com un banc amb una vocació especial per a la indústria i les pimes és un dels greuges de l'opa hostil llançada pel BBVA, segons el ministre d'Indústria, Jordi Hereu. El titular d'Indústria ha emfatitzat l'impacte negatiu de l'operació per a la cohesió territorial, l'ocupació i la indústria. "No veiem bé [el govern espanyol] ni les formes ni el fons. Es tractava d'una opa amistosa i, sense variar les condicions, es converteix en una d'hostil. Crec que no és el mètode", ha dit.
El BBVA parla ja de l'ajustament de personal al Sabadell si tanca amb èxit l'opa hostil. Així ho ha admès Carlos Torres: "És aviat per parlar de xifres, però hi pot haver-hi algunes sortides". El president del BBVA insisteix que tenen "molta experiència" en aquests processos, ja que han realitzat diversos ERO, l'últim el 2021, que va afectar gairebé 3.000 persones.
"El BCE ha d'autoritzar l'operació". Aquesta és la declaració del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos. En espera de conèixer si l'operació cristal·litza, Guindos ha insistit que la màxima autoritat monetària europea sempre aborda aquestes qüestions sobre la base del principi de solvència i de prudència, ja que el que busca la institució és l'estabilitat del sistema financer de la zona euro. Mentre que, els temes de competència, no corresponen al supervisor bancari de la zona euro.
La presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, ha assenyalat aquest dijous que l'oferta bancària a Espanya és "immensa i molt variada" amb bancs grans, petits i locals que competeixen "ferotgement" a les seves places, així com els bancs digitals, que estan entrant cada vegada més al sector. Kindelán ha defensat, sense entrar a valorar l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell, que des del punt de vista del client i tenint en compte els negocis de crèdits a pimes o per a hipoteques, la banca espanyola és per sota de la mitjana europea quant a concentració bancària, així com "molt per sota" del cost de crèdit d'alguns països com Alemanya.
El president de la patronal Cecot, Xavier Panés, adverteix dels riscos de la concentració bancària per a l'accés de les pimes al finançament. Des de la patronal vallesana s'entén que “si es redueix el mercat financer l’oferta de condicions a què poden optar les pimes deixaran de ser flexibles”. La fusió del BBVA i el Sabadell no beneficiarà a ningú, “ans al contrari, la reducció del mercat financer fa que hi hagi menys competència, la qual cosa pot derivar a una pèrdua de condicions per als usuaris, siguin particulars o empreses”, afirma Xavier Panés.
La consellera d'Economia del Govern, Natàlia Mas, ha demanat aquest dijous per carta a la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de competència, Margrethe Vestager, i a la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, que evitin que surti endavant l'opa de BBVA sobre el Banc Sabadell. Després d'admetre que la Generalitat té poc marge de maniobra davant d'aquesta opa, el Govern no es quedarà "de braços plegats", perquè entén que ja hi ha un "oligopoli en el sector bancari" a Catalunya.
Com t'afecta l'opa del BBVA sobre el Sabadell? Si ets accionista d'algun dels dos bancs, ja saps que molt; si ets client del Sabadell, pot influir-te també enormement, però en realitat, ens afecta tots. T'expliquem com:
Carlos Torres ha tancat la roda de premsa remarcant els grans missatges amb els quals ha engegat:
1. L'oferta és extremadament favorable per als accionistes del Sabadell.
2. És admirable el recorregut que ha tingut el Sabadell en aquests tres últims anys i, per això, felicito els seus accionistes.
3. Junts, generarem molt valor, i per això em decideixo llançar l'oferta directament als accionistes del Sabadell el dia d'avui.
"No tindria molt sentit mantenir la cotització del Sabadell. L'objectiu no és mantenir dues entitats, sinó fer una combinació de negocis. Si l'opa tenen èxit, amb un 50,1% del capital, es produirà una fusió posterior".
Carlos Torres pot entendre les preocupacions que s'han generat a Catalunya per l'operació, però considera que suposa "una aposta decidida per Catalunya, amb un compromís total per minorar els possibles impactes negatius i reforçar els positius." I sobre l'efecte en la competència i la concentració a Catalunya, Torres diuen que seran molt atents per si pogués generar-se problemes en algunes comarques".
Davant de la forta oposició del Govern espanyol i el Govern, dels sindicats, dels partits polítics, Torres ha assenyalat: "Més enllà de les declaracions, esperem que apreciïn les bondats de l'operació". I sobre la coincidència del llançament de l'operació amb la campanya electoral a Catalunya, el president del BBVA assenyala que "res més lluny de la nostra voluntat, immiscir-nos en la campanya. Però les filtracions han desencadenat els temps".
Plantilla. Carlos Torres diu que és una mica aviat per donar xifres de possibles reestructuracions després de la fusió. "L'hem de negociar, però serà sense mesures traumàtiques, preservant el millor talent d'ambdues entitats. I respectant la competència professional i el mèrit, sense que afecti els professionals d'alguna de les dues entitats"
Respecte a l'efecte de la fusió en termes de competència, Carlos Torres ha matisat que els assessors que han contractat han analitzat altres operacions, inclosa la de La Caixa i Bankia, i els criteris esgrimits per la CNMC. "La conclusió és que arribaríem a quotes moderades, a les províncies o en els segments de clients, per sota de Caixabank".
Pimec, la patronal de les pimes catalanes, rebutja "frontalment" l'opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell i ha alertat de les "greus conseqüències" que pot tenir per a les micro, petites i mitjanes empreses. "Les pimes són les grans perjudicades per aquesta operació, que suposa un increment en el nivell de concentració i que tindrà com a conseqüència una dificultat més gran en l'accés al finançament," avisa el president de la patronal, Antoni Cañete.
"El nou banc tindrà dues seus operatives, una a Madrid, i l'altra a Barcelona, a Sant Cugat," ha assenyalat el president del BBVA davant dels periodistes.
El govern espanyol es contradiu amb l'opa del Sabadell a BBVA. L'advocat Gonzalo Boye ho ha assenyalat en un tuit, ja que fa una setmana, Félix Bolaños, ministre de Presidència, es va mostrar favorable a la fusió perquè anava a sorgir una entitat més forta.
Hace 7 días decían que era una buena noticia... hoy, en campaña, ya han cambiado de opinión... una vez más:
— Gonzalo Boye (@boye_g) May 9, 2024
Gobierno pide prudencia ante la posible fusión de BBVA y Sabadell: "Una buena noticia" para tener entidades "sólidas" https://t.co/oQ9V4MOQJT
Carlos Torres: "Si fa 3 anys ens agradava el Sabadell, ara molt més perquè han fet, tant el president com el conseller delegat, un treball espectacular. A l'abril vam mantenir una va reunir amb Oliu per traslladar-li el nostre interès per la fusió i quedem per a una segona trobada el 30 d'abril. Però una filtració no va permetre aquesta segona reunió i va precipitar les coses".