El banc digital del Santander va tancar el 2023 el seu millor any en clients, resultats i valor comptable. Openbank, que ha estat molt actiu en dipòsits, hipoteques i préstecs al consum durant l'últim exercici, marcat per les contínues pujades de tipus d'interès, ha disparat totes les seves xifres. Així, els seus guanys s'han multiplicat per nou en només dotze mesos.
En concret, Openbank va aportar als comptes del Santander un resultat de 126 milions el 2023 (davant els 15 milions de 2022) pel seu negoci als quatre mercats europeus on opera, la qual cosa suposa un creixement del 800%.
L'entitat, a més, va tancar el seu millor any en captació de clients en rebre gairebé 600.000 noves altes durant 2023. Així, Openbank comptava en finalitzar l'exercici amb 2,5 milions de clients, davant els 1,9 milions d'un any abans. El que suposa un creixement del 29%.
Segons reflecteixen els comptes del Santander, Openbank ha estat el negoci del grup on més han crescut els nous clients a escala percentual. Si bé, aquest 29% està molt per davant de Xile, el segon que més creix amb un 13%; Argentina, que reflecteix una alça de clients del 9% o Espanya, que també va créixer un 5% l'any passat.
De fet, el Santander va captar a nivell grup 4,7 milions de nous clients (fins als 164,5 milions) i gairebé el 12% de les noves entrades van arribar pel seu banc digital. Es tracta, per tant, de l'any de més creixement d'Openbank, la qual cosa s'ha traduït també en més patrimoni.
D'aquesta manera, el seu valor en llibres ascendeix ja a 630 milions, segons reflecteixen els comptes del Santander, que el 2019, quan va rellançar la marca Openbank i va iniciar la seva expansió internacional, el valorava en 221 milions. El grup ha triplicat el seu valor comptable en aquest temps, que ha estat marcat per l'arribada del banc (que només era a Espanya) a Alemanya, Portugal i Holanda.
Fora d'Europa, Openbank també ha arrencat operacions a l'Argentina, on a més ha aconseguit reduir les pèrdues. Segons els comptes del Santander, el 2023 els números vermells van ser de 20 milions davant els 23 milions d'un any abans.
Openbank va fer el salt a Amèrica el 2021 quan va començar a treballar en l'Argentina sota el format friends & family, per a, un any després, expandir la seva activitat a tota mena de clients. Aquest 2024 farà el mateix a Mèxic. El grup ja va crear l'any passat la societat amb què llançarà el banc al país asteca.
El Santander va demanar llicència el 2020 a la Comissió Nacional Bancària i Valors (CNBV) mexicana per poder operar, la va obtenir el 2023 i preveu iniciar les seves operacions en primer semestre d'aquest 2024. En aquest procés, Openbank comptarà amb un nou conseller delegat, que s'incorporarà oficialment a partir de maig.
Es tracta de Petri Nikkilä, un directiu procedent d'ING, que substituirà Ezequiel Szafir i s'encarregarà de l'aterratge del banc a Mèxic, però també de la seva arribada als Estats Units, on l'entitat explica ja amb llicència per oferir productes de crèdit el consum, però necessita llicència bancària.
Agressiva oferta d'Openbank a tots els seus mercats
El banc que presideix Ana Botín no comparteix gaires xifres d'Openbank al seu últim informe anual, de fet, des de fa dos anys, el Santander inclou les dades del seu banc digital sota el paraigua de Digital Consumer Bank (DCB) on també es troba el Santander Consumer Finance (SCF). Però sí que destaca que Openbank ha concedit un 16% més de crèdit que el 2022.
Es tracta d'una xifra rellevant perquè la concessió de crèdit durant 2023 al sector financer no ha estat molt elevada, atès el context. De fet, la seva matriu, el Santander, fins i tot va registrar una caiguda de l'1% a nivell grup per "l'entorn macroeconòmic i la pujada de tipus d'interès", segons explica.
Però Openbank sí que ha espremut les pujades de tipus remunerant l'estalvi per retenir i captar nous clients. A Espanya té dos dipòsits (a sis i dotze mesos) amb què paga un interès superior al 3% i també ofereix comptes estalvi remunerats. Encara que la seva oferta ha estat i és més agressiva a Holanda, Alemanya, i Portugal.
A Holanda paga un 3,45% d'interès a dotze mesos. A Alemanya tenen quatre dipòsits i dona fins a un 3,5%. I a Portugal ofereix fins i tot un 3,75%.
Així mateix, el banc digital ha aprofitat la febre de les Lletres del Tresor a Espanya per oferir aquest producte, i també aquí ha mantingut els preus de les hipoteques més baixos que els seus competidors per elevar la demanda.
En els últims dies, de fet, Openbank està incentivant la contractació d'hipoteques amb regals de 350 euros en efectiu. També ha regalat fins aquest mes de febrer 500 euros per incentivar la contractació del compte estalvi.