La banca comença a respondre a la demanda dels espanyols, que demanen des de fa mesos dipòsits a termini fix per treure partit dels seus estalvis, més si cap després de sis pujades de tipus d'interès que han portat el preu dels diners al 3,5%. Openbank aviva aquesta guerra oferint des d'aquesta setmana un interès de fins al 2,75% des del primer euro i sense un saldo màxim.
En concret, el banc digital del Santander ha llançat el nou 'Dipòsit Open 12 mesos' amb el que el client pot aconseguir un 1,75% TAE anual sense necessitat de domiciliar res, ni la nòmina ni altres ingressos. Es beneficia si manté els diners en el dipòsit durant 12 mesos. Però l'entitat puja l'interès al 2,75% si el client domicilia una nòmina, pensió, prestació d'atur o ingressos mensuals d'almenys 600 euros al mes durant 10 dels 12 mesos a Openbank.
D'aquesta manera, aquells que contractin el 'Dipòsit Open' 12 mesos, mantinguin, per exemple, un saldo de 25.000 euros l'any i domiciliïn ingressos, rebran una remuneració de 687,50 euros en aplicar-se un interès del 2,75% TAE. I en cas de no domiciliar la nòmina, pensió o prestació d'atur, aplicant-li l'interès de l'1,75% TAE, obtindrà una remuneració de 437,50 euros.
En ambdós casos, expliquen, si s'incompleix el termini de 12 mesos i el client només manté el saldo durant sis, també veuria el seu estalvi remunerat però sol amb un 0,20% TAE, la qual cosa es traduiria en 25 euros. L'entitat també indica que per poder contractar o mantenir el dipòsit és necessari tenir contractat prèviament un compte corrent o compta nòmina a Openbank, que és lliure de comissions.
Amb aquesta nova oferta, el banc d'Ana Botín, millora que té amb Openbank a Portugal, mercat en el qual paga un 2% TAE pel seu dipòsit a un any. També la d'Alemanya, on ven un dipòsit a 12 mesos amb una rendibilitat del 2,5%, i iguala l'oferta d'Holanda, on ofereix una TAE del 2,76% també amb el seu dipòsit a 12 mesos.
Openbank està sent dels bancs més actius per remunerar l'estalvi, ja que a Espanya també ofereix als seus clients un 'Compte Estalvi Benvingut' amb què paga un 1,25% TAE anual durant els 12 primers mesos, des del primer euro i fins a 100.000. I un `Compte Remunerat´ al 5,12% TAE anual fins a 5.000 euros durant 12 mesos, per a aquells que domiciliïn la seva nòmina al banc.
La banca accelera en la guerra del passiu
Precisament aquest dimarts, el Banc d'Espanya donava per fet que la banca començarà a remunerar els dipòsits amb més intensitat a partir d'ara. Encara que la liquiditat del sector continua sent molt alta, a poc a poc es va reduint i això animarà a les entitats a premiar els estalvis dels seus clients en lloc de desviar-los a fons d'inversió, explicaven.
Les entitats espanyoles han defensat fins fa dos mesos que la remuneració dels dipòsits tardaria a arribar, però els moviments de les últimes setmanes -principalment després de la caiguda de Silicon Valley Bank i el rescat de Credit Suisse- demostren que la guerra del passiu ja està en marxa i a més, s'està accelerant. Doncs en dues setmanes, una desena d'entitats han llançat nous dipòsits o han millorat les condicions dels seus comptes remunerats.
Mediolanum, per exemple, va llançar fa una setmana un dipòsit al 4% TAE. L'interès supera fins i tot el tipus oficial dels diners del Banc Central Europeu, que se situa en el 3,5% després de l'última pujada d'aquest mes de març, la qual cosa el converteix en el banc que més paga a Espanya. EBN Banco també ha millorat tots els seus dipòsits -els de curt i llarg termini- en els últims dies i ara paga més d'un 3% TAE en els de 24 i 36 mesos.
En l'última setmana, ING ha elevat la rendibilitat de la 'Cuenta Taronja' a l'1% TAE; Bankinter ha llançat també un 'Compte Remunerat' a l'1%; Abanca ha començat a pagar un 2% pels estalvis a més de regalar diners als qui portin la nòmina al banc; I Evo Banco ha fet canvis en les condicions del seu compte remunerat per començar a pagar un interès de l'1,5% TAE.
A Santander i BBVA els està costant másque als seus competidors llançar productes per remunerar l'estalvi, sobretot a Espanya, doncs a l'estranger si els ofereixen. Per la seva part, CaixaBank, Sabadell, Unicaja, Ibercaja, Banca March i Cajamar ja han llançat comptes remunerats des de començament d'any.