L'Institut Català de Finances (ICF), l'entitat financera pública de la Generalitat, ha concedit un préstec de dos milions d'euros a l'operadora catalana Vera per ampliar la infraestructura de fibra òptica i convertir-la en la primera a Catalunya a oferir tecnologia 10G. Amb aquest préstec, l'operadora, present a 15 comarques catalanes i a més de 55.000 llars catalanes, podrà proporcionar una velocitat de connexió a internet molt superior a l'habitual. "Actualment, les màximes velocitats del mercat estan al voltant d'1G i amb la inversió que hem fet aquest any arribarem a oferir als nostres clients velocitats deu vegades superiors", ha assegurat el conseller delegat de Vera, Marc Mundó.

Ampliació de la xarxa de fibra òptica

L’empresa també destinarà part del finançament de l’ICF a ampliar la seva xarxa de fibra òptica a set localitats: Olot, la Garriga, Cabrils, Aiguafreda, Sant Martí de Centelles, La Pobla de Lillet i la urbanització El Montanyà, a Seva. L’operadora preveu que, amb aquest desplegament, la seva xarxa superi els 5.000 kilòmetres el 2024. “Ens apropem al nostre objectiu de fer arribar la fibra òptica a tot el territori català, fins i tot a aquelles zones rurals amb menys població o de més difícil accés. Aquest va ser precisament uns dels nostres valors fundacionals”, ha afegit Mundó. 

“Aquesta operació demostra que l’ICF és un instrument al servei de l’economia i el teixit empresarial de Catalunya, però també dels objectius estratègics del país: financem un projecte 100% català i compromès amb les zones rurals perquè faci arribar l’última tecnologia en telecomunicacions al conjunt del territori”, ha afirmat la consellera delegada de la banca pública de promoció, Vanessa Servera.

Rumb als 43 milions de facturació

Vera, que actualment compta amb una plantilla de 190 treballadors, va néixer el 2015 després de la fusió de tres operadores locals creades per tres emprenedors catalans: Goufone (Osona), Iguana (Anoia) i Soom (Bages). Des de la seva fundació, ha experimentat un creixement en la seva facturació anual, assolint els 35,7 milions d'euros el 2023 i amb la previsió d’arribar als 43 milions d'euros aquest 2024.

En una entrevista en aquest mitjà, Mundó va explicar que l'empresa preveu assolir de cara al 2027 els 140 milions d'euros de facturació, els 40 milions d'ebitda i els 350 treballadors. Sobre si es plantegen l'adquisició d'altres operadors, Mundó va explicar que ara per ara el que busquen és arribar a acords amb operadors de comunicació neutres per llogar les seves xarxes i així ells poder prestar servei. "Els operadors que no tenen xarxa pròpia és el que fan, lloguen xarxes. El nostre segell d'identitat és la xarxa pròpia, però ara volem arribar a aquests acords per créixer".

Les 15 comarques on opera actualment són l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, Pla de l'Estany, la Garrotxa, Osona, el Ripollès, el Bages, l’Anoia, el Berguedà, el Vallès Oriental, el Maresme, el Baix Penedès i el Baix Llobregat.