Orange España i MásMóvil han arribat a un acord amb Digi pel qual l'operador de telefonia romanès podrà accedir a la seva xarxa mòbil i comprarà un paquet de freqüències de la segona empresa al país per 120 milions d'euros, la qual cosa s'aclareix el camí per a la seva possible fusió. Amb aquest moviment, es preveu facilitar la fusió entre Orange i MásMóvil a Espanya, que encara ha de ser aprovada per la Comissió Europea.
Segons ha indicat l'operadora romanesa en un comunicat, ha subscrit un contracte de cessió d'espectre relatiu a la transmissió per part de Xfera Móviles (MásMóvil) de les llicències d'espectre de dos blocs de 10 MHz a la banda de 1.800 MHz, uns altres dos de 10 MHz a la banda de 2.100 MHz i 20 MHz a la banda de 3.500 MHz.
"L'acord de transferència d'espectre s'ha celebrat en el context del procediment de control de concentracions dirigit per la Comissió Europea per a l'aprovació d'una fusió per la qual Lorca JVCo Limited i Orange crearan i adquiriran el control conjunt d'una empresa en participació amb plenes funcions integrada pels seus respectius operadors de telecomunicacions espanyols", afegeix el comunicat de Digi.
En aquest context, Digi ha tancat un altre acord amb Orange pel qual aquesta última concedeix a l'operadora romanesa l'opció de celebrar en el futur un "acord de servei d'itinerància nacional" per a la prestació per part d'Orange a Digi d'un servei a l'engròs. Aquest últim acord permetria a Digi accedir a "totes les tecnologies" disponibles a la xarxa mòbil d'Orange o les seves filials, inclosa MásMóvil, a Espanya.
"La transferència de les llicències d'espectre i la concessió de l'opció estan subjectes, entre altres, a l'acabament de la transacció entre Orange i MásMovil, que requereix l'aprovació de la Comissió Europea," ha matisat Digi.
Comissió Europea
A finals del juliol passat, la Comissió Europea va parar "el rellotge" en la seva investigació sobre la fusió entre Orange i MásMóvil a Espanya perquè les companyies no havien facilitat certa "informació important" a temps sol·licitada per Brussel·les, per la qual cosa es va ampliar sine die el termini inicial per prendre la decisió, fixada al principi per al passat 4 de setembre.
Brussel·les va iniciar l'abril passat una investigació en profunditat per determinar si l'operació, que crearà un nou líder per clients a Espanya, podria posar en risc la competència en l'oferta de paquets de serveis múltiples i en el servei minorista de banda ampla mòbil i fixa.
A finals del juny passat, Brussel·les va retirar les seves consideracions sobre l'impacte que aquesta operació podria tenir al mercat a l'engròs, és a dir, referent que un operador ofereixi les seves xarxes a d'altres. Tanmateix, va assenyalar que tem que aquesta operació redueixi el nombre d'operadors de xarxes als mercats minoristes espanyols de serveis de telecomunicacions mòbils i internet i això redundi en "grans pujades de preus" per als clients finals. En aquest context, es preveu que la decisió definitiva de Brussel·les sobre aquesta operació (valorada en al voltant de 18.600 milions d'euros) es conegui entre finals d'aquest any i començaments de 2024.