Orchestra Scientific, la tecnologia puntera per purificar CO₂ en la indústria
El sistema ideat per un spin-off de l'Iciq, a Tarragona, s'aplicarà al celler Familia Torres
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dijous, 20 de febrer de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts

Orchestra Scientific, un spin-off de l'Institut Català d'Investigació Química (Iciq), és provant una "tecnologia capdavantera" pròpia per purificar CO₂ al celler Familia Torres. El mètode utilitzat per la start-up —amb seu a Tarragona— consisteix a capturar diòxid de carboni de processos industrials i purificar-lo per a la seva reutilització o comercialització. D'aquesta forma, es potencia l'economia circular sostenible i s'assoleixen emissions zero o fins i tot negatives, segons la companyia.
En el cas de la prova que duu a terme al celler Torres, Orchestra Scientific concentra el CO₂ capturat durant la fermentació dels vins i el celler reutilitza aquest CO₂ biogènic com a gas inert en els dipòsits de vi per evitar l'oxidació. "Aquestes proves permeten a l'equip del spin-off demostrar l'eficàcia i eficiència de la seva tecnologia en entorns operatius reals i a una escala industrial rellevant", expliquen els responsables de l'Institut, que depèn de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. La start-up va néixer a partir d'una investigació fonamental duta a terme pel grup ICIQ dirigit pel professor José Ramón Galán-Mascarós.
Reducció d'emissions i estalvi en drets
El procés que aplica Orchestra Scientific evita les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, estalvia en drets d'emissió i disposa de CO₂ com a producte per als processos. Destaca l'equip de la companyia que el sistema es realitza en processos industrials a preus disruptius del mercat, sense generar residus. El CO₂ és un dels gasos amb efecte d'hivernacle més coneguts i "preocupants" a causa del seu impacte en l'escalfament global i la seva persistència en l'atmosfera durant un segle, però també té múltiples aplicacions en diverses indústries, expliquen des de l'Iciq.
Amb la feina que faran en el celler Torres, l'equip del spin-off considera que "s'obrirà el camí per a la comercialització en indústries amb baixes emissions de CO₂ que necessiten CO₂ d'alta puresa". Per això, Orchestra Scientific està buscant els seus primers clients al sector agroalimentari, així com socis per provar, escalar la tecnologia i explorar noves aplicacions. En l'àrea agroalimentària, la start-up destaca que el seu mètode pot recuperar CO₂ de calderes d'ACS o industrials i donar-li un nou ús al CO₂, en aplicacions agronòmiques, de producció i envasament d'aliments, per exemple.
En diversitat de sectors
A més, el potencial va molt més enllà: gràcies a la seva escalabilitat, la tecnologia continuarà evolucionant a través de més proves i la seva implementació al mercat en sectors més grans amb emissions intensives, com l'acer, el ciment, els productes petroquímics i la producció de biogàs, segons destaca la companyia.
Diuen del seu sistema que el CO₂ capturat es pot adaptar a diferents concentracions, assolint fins i tot una qualitat apta per a aliments i begudes. Insisteixen en el fet que, "a diferència de les solucions existents", el seu mètode està dissenyat per a operacions de petita i mitjana escala, proporcionant una alternativa a la compra de CO₂ a proveïdors de gas a preus fluctuants. A més de tractar-se d'una solució sostenible que no genera subproductes.