La biotecnològica Oryzon Genomics s'ha centrat en l'últim mig any i ara intensificarà i ultimarà el desenvolupament de l'assaig clínic de Fase IIb de vafidemstat, una molècula per al tractament d'alguns dels símptomes que pateixen els pacients amb trastorn límit de la personalitat. "Tenim l'esperança de poder tenir els resultats d'aquest estudi a començaments de l'any 2024", per poder llicenciar la molècula a una multinacional farmacèutica especialitzada en neurologia que assumeixi la fase III de l'assaig clínic per a un fàrmac que, "en cas de seguir en aquesta línia reeixida", tindrà un valor de comercialització de més de 3.000 milions de dòlars anuals. "És un estudi que té la capacitat de transformar Oryzon", concreta el cofundador i director de la biotecnològica, el científic Carlos Buesa, i que ha posat la companyia "en el punt de mira de pràcticament totes les farmacèutiques".

El camí de la companyia, des de la seva creació l'any 2000 juntament amb la també científica Tamara Maes, ha transcorregut pel camp de l'epigenètica, amb un fort enfocament en medicina personalitzada per a malalties neurològiques -les que afecten el sistema nerviós central- i l'oncologia. D'aquella incipient empresa de serveis genòmics per ajudar les farmacèutiques espanyoles i europees, ara "estem a punt de fer un salt transformacional en què portem treballant els últims deu anys, quan decidim investigar i desenvolupar les nostres pròpies molècules." La llicència d'una molècula com vafidemstat reportaria uns "significatius" ingressos per royalties d'entre 150 i 300 milions d'euros i la companyia colliria els fruits de les inversions de més de 150 milions, d'acord amb uns 12 o 15 milions anuals en l'última dècada. Amb dades estadístiques de la UE, explica Buesa, Oryzon es troba entre les 1.000 companyies europees que més inverteix en R+D i és una de les 15 espanyoles que són dins d'aquest rànquing.

"L'any 2023, és molt satisfactori des del punt de vista clínic i científic, i estem esperant que el gener ens porti bones notícies i que puguem relacionar aquestes bones notícies amb operacions corporatives, sigui de llicència del fàrmac o d'un altre tipus per aconseguir finançar la companyia de forma potent i empènyer aquesta o altres molècules en les quals també treballem", comenta Buesa. L'equip d'Oryzon es compon d'una cinquantena de professionals altament qualificats de la indústria farmacèutica, ubicats a Barcelona -encara que la seva seu és a Madrid des de 2017-, Boston i San Diego.

Mentrestant, la biotecnològica que s'ha finançat amb diverses ampliacions de capital subscrites pels accionistes -entre els quals es troba José María Ventura Ferrero, membre d'una de les famílies que van controlar l'extinta Nutrexpa- i per la banca estatal i internacional, acaba de presentar els seus resultats trimestrals. En el tercer trimestre de 2023, Oryzon Genomics va obtenir un resultat net negatiu per 1,6 milions d'euros, davant el del tercer trimestre de l'exercici precedent amb menys 1,9 milions d'euros, el que suposa una millora del resultat respecte al mateix període de l'exercici precedent d'un 15,6%. A 30 de setembre de 2023, Oryzon manté una posició financera amb recursos disponibles per import de 8,3 milions d'euros.

Per a Oryzon, que cotitza a la borsa espanyola des de desembre de 2015, entrar en el Nasdaq és "una aspiració", perquè "és el mercat amb una concentració d'inversors més especialitzats al sector biotecnològic" i al qual totes les empreses del món volen anar. Per això, ja han fet "una sèrie de deures, per recomanació de la CNMV, i han fet públic que la companyia ha invertit una quantitat important de diners -diversos milions- per deixar l'empresa preparada per anar al Nasdaq". Però, en aquests moments, fa 24 mesos que el Nasdaq està tancat pràcticament -amb molt poques sortides al mercat- per a totes les companyies. La raó és coneguda: als Estats Units els bons han pujat molt, hi ha hagut molts temors de l'evolució macroeconòmica, i l'estalvi de l'inversor nord-americà es dirigeix a altres sectors, manifesta el director d'Oryzon, però es mostra esperançat que aquesta situació "canviarà, es tracta d'un cicle, i quan canviï si estem en bona disposició i el mercat ens el reconeix, ho intentarem".

Carlos Buesa admet "honestament que ara mateix el mercat està molt complicat perquè el mercat biotecnològic americà està tancat". A més, Oryzon ha tingut "un comportament borsari que dista de ser òptim", però està en línia amb "el que han registrat companyies americanes que són semblants a nosaltres, que fins i tot han tingut comportaments molt pitjors". Des de gener de 2021, la cotització ha passat dels 4 als 2 euros registrats en l'última sessió de divendres passat. Buesa diu, no obstant això, que el 2024 serà un any més benigne per als mercats borsaris en general, i per al biotecnològic, en concret.

Carlos Buesa, CEO i cofundador d'Oryzon Genomics.

Del trastorn de la personalitat al càncer de pulmó

L'any 2024 serà un exercici amb diversos avenços al si d'Oryzon. PORTICO, l'assaig clínic de Fase IIb de vafidemstat en pacients amb trastorn límit de la personalitat pot entrar en fase III per ajudar els pacients d'una malaltia per a la qual, avui dia, no existeixen fàrmacs específics. "És una malaltia més freqüent del que la gent creu, perquè estem parlant que afecta 9 milions de persones entre Amèrica i Europa, i és una malaltia on el pacient pateix molt, és un pacient psiquiàtric amb una gran volatilitat, amb un trastorn en les seves relacions interpersonals, una malaltia que lamentablement es transforma en agitació i agressivitat. Aquesta agressivitat, molt freqüentment més autolítica, més dirigida cap al pacient que cap a les persones que li envolten i que, per tant, deriva a un alt índex de suïcidis", relata el científic.

En el camp de sistema nerviós central, Oryzon també està immersa en un assaig que es realitza a Espanya per tractar l'esquizofrènia, amb la mateixa molècula destinada al trastorn límit. En aquest assaig "anem més lents", però accelerarem la investigació en els pròxims mesos. L'assaig clínic de Fase IIb EVOLUTION amb vafidemstat en pacients amb esquizofrènia ha continuat reclutant pacients. Aquest estudi de Fase IIb avaluarà l'eficàcia de vafidemstat sobre els símptomes negatius i la cognició en pacients amb esquizofrènia. Aquest projecte està parcialment finançat amb fons públics del Ministeri de Ciència i Innovació espanyol i es duu a terme en diversos hospitals espanyols. La comercialització del fàrmac resultant tindria un valor en vendes aproximat de 2.500 milions de dòlars anuals.

En el camp de l'oncologia, la companyia segueix amb els seus avenços amb FRIDA, un assaig clínic de Fase Ib en pacients amb leucèmia mieloide, i amb l'assaig clínic CESTA de Fase II per al càncer de pulmó de cèl·lules petites. A la molècula per a la leucèmia, Oryzon ha topat amb el llançament d'un altre tractament similar investigat per una altra companyia, però ara els investigadors d'Oryzon i de la Universitat d'Oregon, als Estats Units, "estem demostrant que el nostre fàrmac dispensat en combinació amb l'aprovat té una sinergia absolutament fabulosa. Hem proposat de fer un estudi sobre això a la FDA que s'està realitzant en aquests moments als Estats Units, liderat pel Massachusetts Hospital, amb 15 hospitals americans". Les previsions en vendes s'estimen en uns 1.000 milions de dòlars anuals.

Respecte al càncer de pulmó, es duu a terme un assaig als EUA en el marc d'un acord de col·laboració en investigació clínica amb el Fox Chase Cancer Center (FCCC), en virtut del qual el FCCC realitzarà diferents assajos clínics de combinació de la molècula d'Oryzon amb altres tractaments farmacològics.