Què tenen en comú Amancio Ortega i Martín Berasategui? Més enllà de la seva fama, el seu reconeixement i el seu talent, ambdós compten amb un paladar molt refinat per múltiples aliments, com ara els ous. Hi ha un gran ventall d'ous als supermercats, granges i comerços: grans, petits, rugosos, amb dos rovells, fins i tot tres, de producció ecològica, de gallines camperes, cars, barats i els de David Sueiro, un gallec que ha apostat per recuperar la producció d'ous "a l'antiga" a través del seu negoci Galo Celta. Què vol dir això? L'artesà i emprenedor fa un temps va decidir produir ous de forma sostenible, sense pressa i vetllant pel benestar animal. "Jo era funcionari, no empresari, però ens hem fet un lloc en aquest sector i estem apostant per això", indica Sueiro a ON ECONOMIA.

Sense creure-s'ho molt, l'emprenedor explica com va començar tot. Des de la localitat de Vila Cruces, a Pontevedra, assegura que coneixia el xef Martín Berasategui perquè havia coincidit amb ell en algun esdeveniment. En un acte li va explicar que a la seva finca tenia gallines, pulardes i galls que vivien amb calma, a l'aire lliure i amb més de 10 metres quadrats per animal. "Sempre han estat tractades amb la màxima qualitat, s'alimenten de forma natural i amb tot, ponen uns ous d'altíssima qualitat", prossegueix. Va ser llavors quan el xef amb una dotzena d'estrelles Michelin va decidir apostar-hi i va començar a utilitzar els esmentats ous a les seves cuines. "Els meus ous, els de Galo Celta, són els primers a Espanya amb empremta ambiental zero", la qual cosa significa que són respectuosos amb el medi ambient des del minut zero.

Inditex i els ous més cars del món

La influència del xef i el boca-orella van ajudar que aquesta història arribés a Amancio Ortega, un dels homes més poderosos del país i fundador d'Inditex. "En la meva defensa diré que Galícia és molt petita i va ser més una casualitat que ell i jo ens trobéssim", defensa. Ortega es va interessar pel producte, els va provar i va dir que volia apostar per ells. Ara els productes de Galo Celta estan presents als menjadors de la multinacional, en desenes de cuines amb estrella Michelín i en supermercats gourmet com el d'El Corte Inglés. "Tots els menjadors d'Inditex compten amb els nostres ous, Amancio Ortega els ofereix als seus treballadors perquè li agrada el producte i per a nosaltres això és un luxe". A més, l'home més ric d'Espanya, amb uns 53.500 milions d'euros de patrimoni, esmorza cada dia ous ecològics de la marca gallega.

El preu? "Són dos euros la unitat i 24 euros la dotzena, però perquè tot el procés de producció és molt costós", declara. Sueiro argumenta que compta amb unes 3.000 gallines ponedores i altres galls que es destinen al consum de la seva carn i embotits. "Per a algú que no sap de què va tot això de les gallines ha de saber que les gallines velles ponen molt poc i que això fa que encara es revalorin més els ous", aclareix. Paral·lelament, l'emprenedor afegeix que és una empresa que duu a terme els seus productes "amb molt mim" i que la clau de l'èxit és "produir apostant per la llibertat, la sostenibilitat i prioritzant la qualitat abans que la quantitat", conclou.

David Sueiro, fundador de Gal Celta
David Sueiro, fundador de Galo Celta

Talent per al desenvolupament de la companyia

Però, et creus que tot això ho he fet jo sol?, es pregunta l'emprenedor, que respon al cap de pocs segons que "el meu secret no està en els animals, que també, sinó en la persona que m'acompanya dia rere dia, la Patricia", afegeix. La Patricia Lorenzo és l'actual responsable de la gestió comercial i d'administració de l'empresa i "compta amb tot el talent del món perquè això hagi estat possible", apunta. Per a una persona que no coneix el producte, Sueiro explica que el client es trobarà un ou d'escàndol, amb un rovell especial, melós i més gran de l'habitual. "Les gallines són excel·lents, el gènere també, però tenir un bon equip és fonamental; i jo ho tinc", detalla.

Més enllà dels ous, Galo Celta també produeix xoriço i fuet de gallina. "No li tenen res a envejar als embotits de porc. La textura, el sabor i la qualitat són exquisits, fantàstics". Els productes de l'empresa s'exporten al Japó, a múltiples països del centre d'Europa, es poden degustar en un centenar de restaurants de qualitat del país i els clients tenen la possibilitat d'adquirir-los en alguns comerços especialitzats. "L'exportació és el nostre negoci i a la llarga volem treure més productes i vendre'ls arreu". Des de Galícia no saben si seran hamburgueses, carn picada, pits de pollastre o tot alhora. Què va ser primer l'ou o la gallina? "No ho sé, però el que tinc clar és que no volem morir d'èxit".