Oxfam Intermón denuncia que, malgrat que les principals empreses espanyoles augmenten cada any els seus beneficis, amb prou feines contribueixen al creixement de l'ocupació. En el seu informe "Desigualtat S.A." publicat aquest dilluns coincidint amb l'engegada de l'Agenda de Davos del Foro Económico Mundial, l'ONG analitza com 50 de les principals empreses espanyoles contribueixen a agreujar les desigualtats.
Així, el passat 2022 les grans empreses del país van guanyar un 16% més i els sous mitjans dels seus consells de direcció van créixer un altre 45%, però el de les seves plantilles no. En aquest sentit, Oxfam Intermón destaca que també el 2022, el 10% més ric de la població a Espanya en concentrava més de la meitat del valor de la riquesa, mentre que el 50% de les llars més pobres amb prou feines arribava al 8%.
L'informe posa en relleu la concentració "extrema" que hi ha a Espanya de grans empreses en sectors clau, com l'elèctric i el bancari. "Les dades ens mostren una distribució desproporcionada amb energètiques i bancs registrant creixents beneficis, traduïts en retribucions milionàries a accionistes i alts executius, mentre que 14 milions de persones al nostre país veuen com han augmentat els costos de la seva hipoteca i 17,1% de persones no podia permetre's mantenir la seva casa calenta", assenyala Cortada.
Malgrat l'augment del 16% en els beneficis, aquestes empreses amb prou feines contribueixen al creixement de l'ocupació, evidenciant una desconnexió entre guanys i generació d'ocupació a escala nacional, recull l'informe. Per la seva part, els sous mitjans dels membres del consell de direcció del conjunt de grans empreses analitzades mostren un augment del 19% entre 2021 i 2022 i d'un 45% des de 2020; el salari mitjà d'aquestes empreses va pujar un 8% el 2022 i amb prou feines un 9% des de 2020.
Com a mitjana, una persona treballadora d'aquestes empreses tardaria 91 anys a guanyar el que el primer executiu guanya en un sol any, calcula Oxfam, que alerta a més que la desigualtat de gènere persisteix en aquestes empreses, amb les dones guanyant un 15% menys que els seus homes, segons recull EFE.
"El poder empresarial desbocat i l'extrema riquesa no poden continuar campant al seu aire. El sector públic ha d'implementar una regulació adequada que prioritzi el bé comú i els interessos de la majoria davant els d'uns quants". Entre les propostes, Oxfam Intermón demana reformes fiscals que assegurin que les grans fortunes i corporacions tributin de manera justa als guanys que obtenen i sense eludir els seus impostos.
"Sabem que el poder públic pot frenar l'avarícia de les grans corporacions i de les grans fortunes. L'estat ha de regular els monopolis, apoderar les persones treballadores, gravar aquests enormes guanys corporatius i, fonamentalment, invertir en una nova era de béns i serveis públics", conclou l'informe.