Telefónica ha celebrat aquest divendres la seva junta general d'accionistes, la primera des de l'entrada de l'operadora saudita STC a la seva capital i després del desembarcament de l'Estat en la cotitzada a través de la SEPI. El president de la companyia, José María Álvarez-Pallete, ha centrat el seu discurs en la celebració del centenari de l'operadora blava, els assoliments assolits durant la seva etapa i la regulació europea per al sector de les telecomunicacions.
"Una companyia no compleix 100 anys si no serveix un propòsit, si no es reinventa cada vegada que és necessari", ha destacat el màxim dirigent de Telefónica. En aquest sentit, ha explicat que "només les companyies que serveixen un propòsit i senten la necessitat d'innovar, es guanyen el dret a continuar servint i Telefónica és aquest tipus de companyia".
Respecte als canvis accionarials, Pallete ha donat la benvinguda als nous accionistes. "Entenem l'interès que Telefónica suscita l'interès en la comunitat inversora, entenem totes les parts que vulguin estar en Telefónica, perquè Telefónica és part del futur. Donem la benvinguda als que han decidit participar en aquell futur i, pel seu lloc, agraïm als que han recorregut el camí amb nosaltres, grans i petits, perquè van saber veure on calia ser", ha recalcat el dirigent.
Recentment, CriteriaCaixa es va convertir en el màxim accionista de la teleco espanyola en pujar la seva participació fins al 5,007%. El hòlding de La Caixa que presideix Isidro Fainé va elevar així el seu control sobre la companyia, lligant el nucli espanyol davant de l'arribada de l'operadora saudita, amb un 4,9% de les accions i esperant que el Govern aprovi la compra del restant 5%. Per la seva part, la SEPI ja ha comprat el 3% i ha obtingut el finançament necessari per aconseguir el total del 10% "l'abans possible".
Pallete reitera la seva crítica a la regulació europea
Quant a la regulació actual, Pallete ha tornat a carregar contra la normativa actual. "Veiem un món on la geopolítica es redefineix i qüestiona el lideratge hegemònic dels EUA Donde sorgeixen amb força actors que des de la tecnologia pugnen pel lideratge econòmic mundial. Veiem a les plataformes tecnològiques que avui dominen el món generant una sobirania transfronterera que desafia les sobiranies perquè regnen sobre un món que encara no té regles".
Així mateix, ha advertit aquestes grans plataformes que es beneficien de les xarxes i infraestructures de les telecos tradicionals que tampoc no estan fora de perill de l'avenç tecnològic. "Aquestes mateixes plataformes estan en risc per la irrupció de nous campions en computació i per ciutadans que comencen a reivindicar els seus drets digitals i que estan rebel·lant-se davant d'un ús abusiu de les seves dades i un ús irresponsable de recursos compartits com l'energia, l'aigua o les xarxes de telecomunicacions", ha sentenciat.
És per això que ha reiterat la seva crida als reguladors perquè abandonin les normes "del segle passat" i adoptin una visió nova i més àmplia. "Els reguladors hauran de comprendre que ja és hora de deixar-nos competir en igualtat de condicions", ha apuntat.
Tancament de centrals de coure i objectius del pla estratègic
Pallete ha volgut destacar el progrés del negoci en els anys que porta al capdavant de la cotitzada, havent passat de 320 milions de clients el 2015 388 milions en l'actualitat. "El 2015, els ingressos de connectivitat d'última generació i de productes digitals representaven el 46% total, avui representen el 76%. Hem transformat la nostra funció d'ingressos i l'hem fet girar al nou", ha apuntat. El trànsit de dades que transitava per la xarxa de Telefónica el 2015 era de 17 milions de terabytes, mentre que actualment arriba fins als 149 milions.
L'operadora ha desplegat més de 3 milions de quilòmetres de fibra i ha afegit tecnologia 4G i 5G a 78.000 estacions base. També ha augmentat la seva capacitat d'arxivament de dades en gairebé un 350% i la de processament en gairebé un 250%. Quant a les centrals de coure, la companyia ha desmantellat 126.000 tones amb el tancament de 4.000 centrals, més 1.000 sistemes llegats i ha apagat el 44% de les xarxes 2G i 3G.
De la mateixa manera, ha recordat que compliran el nou pla estratègic GPS, i per això estimen créixer en ingressos i en benefici operatiu. Un pla que passa per generar 3.000 milions d'euros de caixa i reduir l'endeutament entre 2,5 i 2,2 vegades l'ebitda, tot això per repartir almenys 5.100 milions d'euros en dividends.
Reelecció de Fainé, pla d'incentius i dividend
Respecte a l'ordre del dia, Telefónica ha aprovat tots els punts amb una àmplia majoria superior al 99% en la pràctica totalitat de propostes. Una d'elles ha estat el pla d'incentius a llarg termini per a lliurar un màxim de 200 milions d'euros en accions als directius del grup. La companyia destinarà aquest import a uns 730 directius, inclosos els consellers executius.
Es tracta d'un pla a cinc anys que es dividirà en tres cicles de tres anys de durada cadascun, fins a 2029. L'import màxim destinat al pla en cadascun dels cicles el determinarà el consell d'administració cada any, previ informe de la comissió de nomenaments, retribucions i bon govern de la companyia.
D'altra banda, els accionistes de Telefónica han aprovat la reelecció d'Isidro Fainé, Verónica María Pascual Boé, José Javier Echenique Landiríbar, Peter Löscher i Claudia Sender com a membres del consell d'administració, el màxim òrgan de decisió de la companyia. Els accionistes també han ratificat els nomenaments per cooptació de Solange Sobral i Alejandro Reynal com a membres del consell.
Isidro Fainé va complir 30 anys el gener passat des del seu primer nomenament com a membre del consell d'administració de Telefónica, del qual és vicepresident en qualitat de dominical. Amb 81 anys, el directiu és el membre del màxim òrgan de decisió de Telefónica que porta més temps en el seient.
Un altre dels ordres del dia que s'han aprovat aquest divendres ha estat la reducció del capital social de l'empresa mitjançant l'amortització d'accions pròpies per un import de 80,29 milions d'euros. Una operació que des de la companyia assenyalen que "no comportarà devolució d'aportacions als accionistes per ser la pròpia societat la titular de les accions que, si és el cas, s'amortitzaran i es realitzarà amb càrrec a reserves de lliure disposició, mitjançant la dotació d'una reserva per capital amortitzat".
L'empresa també ha aprovat un dividend de 0,3 euros amb càrrec als resultats de 2023 i pagable en dos trams. El primer pagament de 0,15 euros en efectiu per acció es realitzarà el 20 de juny de 2024, mentre que el segon pagament de 0,15 euros en efectiu es realitzarà el 19 de desembre de 2024.
Telefónica també ha aprovat durant la junta general d'accionistes la proposta relativa a l'aplicació del resultat de l'exercici 2023, que inclou destinar 91,09 milions d'euros a la reserva legal i 2.061 milions d'euros a reserves voluntàries. També ha aprovat els comptes de la companyia, la reelecció de la consultora PWC com a auditora dels comptes per a l'exercici 2024 i la votació consultiva de l'informe anual de 2023 sobre remuneracions dels consellers.