Telefónica ha donat a conèixer aquest dimecres el seu nou full de ruta per als pròxims quatre anys el Dia de l'Inversor, on reivindicat el caràcter estratègic de la companyia en espanyola. El president executiu de la teleco, José María Álvarez-Pallete, ha emfatitzat davant dels inversors la necessitat de desregular el sector de les telecomunicacions per poder competir en igualtat de condicions.

La companyia ha presentat totes les claus del seu nou pla estratègic 2023-2026 a què ha denominat GPS (creixement, rendibilitat i sostenibilitat, per les seves sigles en anglès). La reducció de deute, la generació de caixa i el manteniment de la retribució a l'accionista són pilars bàsics de la seva nova estratègia, de la mateixa manera que el creixement i la reducció d'inversions.

 

La presentació s'ha donat en un context marcat per l'agitació del sector i en el mateix accionariat de Telefónica després de l'entrada de la saudita STC i l'interès del govern d'España a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) per prendre part del capital de la companyia. En aquest sentit, preguntat respecte a aquest interès en empreses estratègiques com Telefónica, Pallete ha volgut deixar clara la seva posició.

"No s'entén que se'ns reguli amb regles del segle passat"

"Som estratègics, i som estratègics en l'àmbit europeu. El sector és estratègic. Som la clau de la connectivitat del futur. El que no s'entén és que se'ns reguli amb regles del segle passat. Per tant, l'únic que demanem és una cosa, és que se'ns desreguli, que se'ns deixi competir. Que se'ns deixi competir en igualtat de condicions com qualsevol altre jugador, perquè les regles que van donar lloc a aquesta regulació s'han quedat obsoletes", ha destacat el president executiu de la multinacional.

Es tracta d'un missatge que ha reiterat durant la seva intervenció i que ha recalcat també aquest matí en la comunicació del pla estratègic. "En aquest nou món digital, el sector necessita urgentment una completa desregulació. La millor manera de garantir l'autonomia estratègica d'Europa i del sector de les telecomunicacions és un marc regulatori adaptat a les necessitats dels nous temps", resen les declaracions de Pallete.

També ha criticat com es defineixen a Espanya els operadors rellevants en el segment de la televisió de pagament en comparació amb les companyies de telecomunicacions. Així, ha assenyalat que hi ha empreses com Netflix, Amazon Prime, HBO o Disney Plus "que es reparteixen el mercat" i als que "ni tan sols es mesura la seva quota". Pel que considera que la definició de "mercat rellevant" és errònia actualment i s'hauria d'actualitzar.

Estalvi de 600 milions en costos

D'altra banda, en aquesta nova etapa que inicia la teleco, el control de costos per mantenir un deute estable i generar l'objectiu de caixa marcat serà fonamental. És per això que la companyia ja preveu un estalvi de 600 milions d'euros fins a 2026, que aconseguirà reduint costos de les xarxes, fent més eficient la despesa comercial i també de la reorganització laboral, entre altres aspectes.

És per això que el conseller delegat de Telefónica, Ángel Vila, ha explicat durant l'esdeveniment amb els inversors que, dins d'aquestes estimacions, la reorganització de plantilla pot afectar altres geografies del grup. En aquest context, s'ha referit al pla de baixes incentivades en el qual s'està treballant i que esperen sigui consensuat amb els sindicats, però sobre el qual encara no pot avançar res.

Telefónica analitza l'organització de la plantilla no només a Espanya, sinó també en altres mercats en els quals opera el grup, tenint en compte que necessiten aconseguir noves formes de treballar, atracció de talent jove, programes de reciclatge professional i un dimensionament adequat de les organitzacions, ha explicat. En els pròxims anys estima un creixement anual de l'ebitda del 2%, gràcies a l'estalvi de costos esmentat i a les previsions de més ingressos.