El president de Telefónica s'ha reunit aquest dimecres amb accionistes i consellers de la companyia per primera vegada des que STC va irrompre a la seva capital i va comprar el 9,9%. Durant el consell d'administració, on s'ha parlat dels detalls de l'operació, José María Álvarez-Pallete, ha revelat que ja s'ha reunit dues vegades amb el grup saudita des que es va conèixer la compra al principi de setembre.
El primer encontre va tenir lloc a Riad l'endemà d'anunciar-se la irrupció de STC en l'accionariat de Telefónica en un viatge exprés en el qual Álvarez-Pallete va estar acompanyat pel conseller delegat de l'operadora, Ángel Vilá. I la segona encontre es va produir en el marc d'un acte als Estats Units organitzat per la GSMA (la patronal mundial de la indústria mòbil) el passat 18 de setembre, segons recull Europa Press.
Es pot recordar que Álvarez-Pallete presideix el consell d'administració de GSMA, òrgan del qual també forma parteix el conseller delegat de STC, Olayan Alwetaid. Segons fonts consultades per l'agència de notícies, els dos directius van mantenir un encontre en el marc d'aquest fòrum organitzat per GSMA i, si bé no han transcendit detalls de la conversa, es pressuposa que van aprofundir en el desenvolupament de l'entrada de STC en Telefónica, un moviment que per completar-se encara ha de ser aprovat pel Govern.
A causa de la normativa espanyola sobre inversions estrangeres en empreses cotitzades estratègiques, per superar el 5% en Telefónica (amb gran presència al sector de la defensa nacional) el grup saudita necessita que l'Executiu doni llum verda a l'operació. Tanmateix, tal com va indicar a començaments d'aquesta setmana la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño, el grup saudita encara no ha traslladat cap notificació oficial a l'Executiu, una comunicació en la qual, per exemple, haurà d'indicar si té intenció de demanar un seient en el consell d'administració de l'empresa, entre altres detalls.
En aquesta línia, les fonts consultades per Europa Press apunten que STC encara està elaborant aquest document i que encara no hi ha una data fixada per remetre-l'hi a l'Executiu. Per això, fonts acreditades de l'Executiu indiquen que en absència d'una comunicació oficial, encara és prematur avançar que s'imposarà condicions a l'operació en línia amb el realitzat en casos precedents (com la irrupció del fons IFM a Naturgy).
Amb la seva participació del 9,9%, STC es converteix en el principal accionista de Telefónica, per davant del nucli estable que fins ara encapçalaven BlackRock amb el 4,98%, BBVA (4,87%), i CaixaBank (3,5%). Precisament, aquests accionistes -que són presents en el consell de la companyia- han aprofitat l'ocasió per traslladar les seves inquietuds entorn d'aquesta operació, la qual va passar inadvertida fins que es va fer pública el passat 5 de setembre.
Per exemple, han volgut conèixer si el grup saudita té intenció de convertir-se en un accionista estable o si es tracta d'un inversor oportunista, i si ha suggerit ja la seva intenció de reclamar un seient en el consell d'administració de la companyia. També s'ha comentat per part d'alguns membres del consell que l'entrada de STC en Telefónica amb un 9,9% de l'accionariat (un 4,9% en accions i un 5% en instruments financers) s'ha produït a un preu massa baix, en concret, entorn de 2.100 milions d'euros, la qual cosa ha propiciat la seva sorprenent irrupció, orquestrada amb Morgan Stanley a fi que passés inadvertida al mercat.
Telefónica puja un 3% des de l'entrada de STC
Les accions de Telefónica han finalitzat la jornada d'aquest dimecres en 3,865 euros, la qual cosa suposa una revalorització del 3,31% en comparació amb els 3,741 euros en els quals va tancar el passat 5 de setembre, el dia que es va fer pública la irrupció de STC en la companyia. No obstant això, la cotització de l'operadora espanyola va arribar a revaloritzar-se fins i tot un 9,3% el passat 20 de setembre, quan va tancar la jornada en 4,089 euros.
En aquest sentit, es pot destacar que el 22 de setembre, el fons nord-americà BlackRock va elevar al 0,6% la seva posició curta en Telefónica, des del 0,5% anterior, segons figura en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
D'aquesta manera, el fons nord-americà aposta per una baixada en la cotització de l'operadora espanyola, que el passat 19 de setembre, dues setmanes després de la irrupció de STC en el seu accionariat, va tancar per sobre dels quatre euros per primera vegada des del passat de 10 maig.