Grup Empresarial Pamesa, el fabricant de rajoles més gran d'Europa, va incrementar un 38% les seves vendes de productes relacionats amb el sector ceràmic fins als 1.508 milions d'euros. El gruix de les vendes, 1.186 milions, es van registrar en producte ceràmic acabat, un 34% més, però l'increment de facturació més gran es va donar en la venda de terra atomitzada, que va créixer un 55% fins a 257 milions d'euros.
En volum, les vendes de producte ceràmic acabat mesurades en metres quadrats van augmentar un 4%. Segons destaca en un comunicat la companyia que presideix Fernando Roig, el 2022 ha estat un any "complicat" per al sector rajoler pel fort augment dels costos energètics, una situació que ha portat a alguns fabricants fins i tot a haver de parar els seus forns.
L'increment del cost del gas ha impactat en el resultat de Grup Pamesa, que malgrat mantenir una "rendibilitat destacable" ha vist caure lleugerament el seu benefici abans d'impostos a 81 milions d'euros davant els 97 milions de 2021, un 16% menys. Cal tenir en compte que, en el cas del Grup Pamesa, la factura total del gas natural de l'últim exercici va assolir els 365 milions d'euros, davant els 158 milions d'euros el 2021. Aquests 207 milions d'euros d'increment a la factura del gas suposen un 131% més que el 2021.
Combustible ecològic
El fabricant subratlla que ha estat marcat per la pujada "exponencial" dels preus del gas i la llum: una crisi energètica que s'ha patit des de l'últim quadrimestre de 2021. Aquesta situació "ha colpejat durament totes les indústries gasintensives, entre les quals es troba el sector ceràmic." És per això que el Grupo Pamesa va decidir fer una aposta per una nova energia, l'Ecombustible i ja compta amb la primera planta en l'àmbit mundial que és capaç d'atomitzar totalment lliure d'emissions de carboni i que és 100% independent de tota mena de factors externs.
Aquesta planta ceràmica en Ona és el primer pas de l'empresa cap a l'energia neta i renovable al sector rajoler, ja que permet eliminar progressivament l'ús de gas en tots els processos productius. "El Grupo Pamesa està cada dia més a prop d'assolir els seus objectius mediambientals, liderant, a més, el canvi cap a l'adopció d'energies sostenibles en la indústria ceràmica", subratlla la companyia.
La inversió de Grup Pamesa a Ecombustible és de 250 milions d'euros i l'objectiu és poder utilitzar aquesta font d'energia en tots els seus processos productius entre els anys 2025 i 2026.
A més, Grupo Pamesa utilitza de forma predominant l'energia fotovoltaica per al subministrament elèctric en el seu procés productiu. Actualment, compta amb una potència total instal·lada de 20,8 Mwp i un total de 112.921 metres quadrats de cobertes solars construïdes, la qual cosa equivaldria al subministrament elèctric de 4.670 habitatges. A més, evita anualment l'emissió a l'atmosfera d'11.768 tones de diòxid de carboni. També aplica una política de residu zero amb el reciclatge del 100% dels residus sòlids i la recuperació de calor de la zona de forns de les fàbriques.
Un 25% d'Impost de Societats
A més dels seus avenços cap a la descarbonització de la producció, Grupo Pamesa destaca els 75 milions d'euros abonats en impostos el 2022 entre Impost de Societats, Cost d'adquisició de tones de CO₂, Impost de l'Activitat de Gas i Electricitat i la Seguretat Social dels seus treballadors. La seva aportació al tipus impositiu sobre l'Impost de Societats és del 25%.
Addicionalment, Grup Pamesa compta amb una estratègia de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) que inclou polítiques de gestió mediambiental, igualtat i integració de persones amb discapacitat intel·lectual. Pamesa col·labora amb diferents centres ocupacionals de la Comunitat Valenciana, on es dona ocupació a persones que col·laboren en el muntatge, emmallat i encolada de gres porcellànic. Gràcies a aquest projecte, aquestes persones tenen la possibilitat de formar-se, treballar i fomentar les seves capacitats d'esforç, concentració i treball en equip.