Xavier Panés, president de la Cecot, ha reclamat aquest dijous un millor tracte del govern espanyol a Catalunya, tant per la via de la millora del finançament com d’incrementar les inversions executades. Ho ha dit aquest vespre a la festa anual de la patronal egarenca, la Nit de l’Empresa, davant el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Panés també ha aprofitat per carregar contra la proposta de reducció de jornada laboral de Sumar i PSOE i reclamar polítiques industrials efectives.

“Amb una visió empresarial, semblaria lògic que l’estratègia de l’Estat impliqués potenciar una Catalunya que no deixa de ser la seva millor botiga, la seva millor fàbrica. Això no és, ni ha sigut així. El finançament i les inversions a Catalunya són clarament insuficients i injustes. Només el fet que no es respecti el criteri d’ordinalitat, ja ho diu tot. Cal superar totes les reticències i apostar pel progrés i el creixement de Catalunya”, ha dit Panés en el seu discurs.

A més de finançament, també ha reclamat més inversions, incidint en el fet que l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya és molt baixa: “La ciutadania i el teixit empresarial català s’ho mereix i ho necessita. Mereixem pressupostos que a part de ser presentats, s’executin. Mereixem el compliment dels compromisos adquirits. Mereixem el retiment de comptes com a administrats. Fa molts, massa anys, que això no passa i cal tornar a generar confiança, i per això cal dotar-nos també de mecanismes de seguiment i garanties”.

Panés: "Mereixem pressupostos que a part de ser presentats, s’executin"

Les al·lusions a Bolaños –al govern espanyol, de fet– han anat més enllà i ha denunciat “les dificultats per a la captació i retenció de treballadors i treballadores” a causa, ha prosseguit, dels alts costos que ja pateixen les empreses, especialment petites i mitjanes: “Els empresaris fem esforços per oferir posicions atractives, però això no és suficient. L’economia de les petites i mitjanes empreses no pot suportar el creixement de la despesa laboral que hem patit aquests últims mesos”.

“En aquest sentit, des de Cecot ens manifestem en contra de les mesures de reducció de la jornada laboral que es realitzin unilateralment per llei i de manera uniforme a tots els sectors, i més quan aquestes no garanteixin un increment de la productivitat. I suposen un increment dels costos laborals en un moment d'inflació creixent i d’alentiment econòmic. A més, ha de discutir-se i acordar-se amb els agents socials en el si de la negociació col·lectiva”, ha afegit Panés.

Cecot reclama "una política industrial en majúscules"

Les reivindicacions del president de la patronal de Terrassa han anat més enllà i ha reclamat també un aprimament de l’administració, juntament amb una millora de la seva eficiència. Però ha incidit especialment en política industrial. Per una banda, ha celebrat que “tant el govern d’Espanya com el de Catalunya han enunciat mesures per rellançar l’economia productiva”, però no les té totes que es portin a terme: “Tenim certa desconfiança, basada a estar ja massa acostumats a grans anuncis i presentacions, que després no es traslladen a la realitat”.

“És el moment de creure i desplegar una autèntica política industrial en majúscules. Que inclogui actuacions concretes, amb objectius clars i mesurables, i amb un pressupost compromès per executar-lo. Amb una mirada explícita per a la petita i mitjana empresa, sobretot familiar, i no amb polítiques pensades només per atraure inversions estrangeres, que són benvingudes, però que no poden oblidar el teixit actual del nostre país”, ha afegit.