La patronal de les excaixes d'estalvi, CECA, on es troben CaixaBank, Unicaja, Abanca, Ibercaja i altres entitats, ha acordat amb els sindicats que pujaran els salaris aquest any als més de 55.000 treballadors que tenen en plantilla aquestes entitats. L'esmentada pujada serà del 4,25% sobre el salari base i assegura un mínim de 1.000 euros a cada empleat.
En un comunicat CECA explica que l'esmentat acord contempla la creació d'un nou concepte salarial que s'incorpora al conveni col·lectiu de manera recurrent i equival a un 4,25% del sou base de conveni que se sumi a l'1% que ja estava previst al conveni vigent.
Els tres sindicats signants del conveni col·lectiu d'estalvi, FINE, CCOO y UGT, han celebrat l'acord i després de la reunió mantinguda amb la patronal aquest dimecres han destacat que "després dels esforços" que els representants dels treballadors han realitzat en els últims 8 mesos, primer en les convocatòries de l'observatori sectorial i després en les mobilitzacions, ja han assolit "un acord que ajudarà a mitigar els efectes negatius de l'increment extraordinari de l'IPC".
La pujada de preus, que l'any passat va ser de gairebé el 6%, va portar als sindicats del tot el sector bancari a demanar una pujada salarial que compensés la pèrdua de poder adquisitiu. La primera en fer el pas va ser l'Associació Espanyola de Banca (AEB) on es troben adherits el Santander, BBVA, Sabadell o Bankinter. Aquesta patronal va acordar al novembre una pujada salarial del 4,5% que ha començat a aplicar aquest mes de gener.
Li van seguir les patronals de les caixes rurals al desembre, la Unió de Cooperatives de Crèdit (UNACC) on es troben Cajalmendralejo, Caixa rural d'Astúries, de Gijón, de Navarra, de Salamanca o Globalcaja i l'Associació Empresarial d'Entitats Cooperatives de Crèdit (Asemecc), que representa, només al grup cooperatiu Cajamar. Entre les dues concentren més de 40 entitats i també van acordar una pujada del 4,5%.
Després d'aquests acords sectorials, algunes entitats han decidit fer millores extra. Ha estat el cas de Bankinter, que ha pagat una bonificació de 1.000 euros als empleats d'Espanya i Portugal. També de BBVA, que ha compensat els seus empleats amb una aportació més important al pla de pensions, pujant-lo de 500 a 800 euros. I el de Banca March, que ha pres incrementar a més en un 4% la resta dels conceptes salarials dels empleats.
Ara ha estat el torn de CECA, la patronal que lidera Isidre Fainé i que ha estat la que més s'ha resistit a citar els sindicats per negociar. Els mateixos han dut a terme mobilitzacions a Màlaga, davant la seu d'Unicaja i a A Coruña, on s'ubica la d'Abanca. De fet, el seu objectiu era fer el mateix a València, davant la de CaixaBank, en els propers dies.
Les protestes es frenaran de moment. "Aquest acord no posa fi a les nostres reivindicacions, que tornarem a posar a la taula en els mesos vinents amb l'obertura anticipada del pròxim Conveni Col·lectiu" expliquen els tres sindicats. L'objectiu de FINI, CCOO i UGT és no esperar que venci l'actual conveni i poder negociar altres millores abans de 2024.
En CECA es queden satisfets amb l'acord assolit aquest dimecres, indiquen que l'augment del 4,25% està en línia amb les solucions establertes per la resta del sector i altres branques d'activitat per ajudar als seus empleats i fetes servir a compensar l'efecte de la inflació. I recorden que aquestes millores aplicaran als més de 55.000 empleats de CaixaBank, Abanca, Unicaja Banc, Ibercaja Banco, Caixa Ontinyent, Colonya Pollença i Cecabank.
Ara li tocarà el torn al sector assegurador. Patronals i sindicats iniciarà l'Observatori Sectorial d'Assegurances aquest dijous amb el focus posat també en els salari, com expliquem en ON ECONOMIA. En l'esmentat observatori participa Unespa, que és la patronal de les grans companyies d'assegurances i la que més pes té en les negociacions. Entre d'altres, representa SegurCaixa Adeslas, Mapfre, Mútua Madrilenya o Catalana Occident; També acudiran AMAT, que és la patronal de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, com Asepeyo o Fremap; CEM, la confederació espanyola de mutualitats i Asecore, la dels corredors d'assegurança. En total, les quatre patronals representen unes 200 companyies i 35.000 treballadors.
Una vegada que han conclòs les negociacions al sector financer, ens toca al sector segurs. Hi ha molta semblança entre ambdós, els empleats de banca ja venen segurs i viceversa. També comparteixen que les empreses reporten beneficis milionaris i que repercuteixen les pujades de preus en els clients. En l'assegurança ha passat a les pòlisses d'auto i salut, on hi ha increments del 4% i el 7%. I això ha d'arribar a les plantilles", reclamen els sindicats que seran presents en aquestes negociacions, CCOO i UGT.