L'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (Aelec) carrega contra el Ministeri d'Hisenda que lidera María Jesús Montero, que ha deixat clar la seva intenció de fer permanent l'impost a la banca i energètiques. Es tracta d'un gravamen que anava a ser temporal, però que ara el govern espanyol vol que romangui en el temps, de fet ho va pactar així Pedro Sánchez amb Sumar en l'acord d'investidura.
La decisió ha incendiat totes les empreses del sector, que han criticat amb duresa aquesta decisió. Aelec, fins i tot adverteix ara que va en contra de la normativa europea. "El gravamen energètic no està alineat amb la normativa europea, ja que grava els ingressos de les empreses, mentre que la contribució solidària del Reglament recau sobre els beneficis extraordinaris. A més, és inconsistent amb la normativa europea perquè afecta a totes les empreses energètiques, mentre que la contribució solidària europea grava únicament a les empreses de petroli, carbó i gas," indica la patronal.
Aelec, que integra empreses com Iberdrola, Endesa i EDP, assegura que el gravamen contradiu les finalitats proclamades per la política energètica, ja que, si es persegueix la descarbonització, no pot penalitzar-se l'eina "més útil" per aconseguir-la, que és l'electrificació dels consums d'energia final. D'altra banda, la patronal assenyala que fomenta la pèrdua de competitivitat de les empreses elèctriques espanyoles respecte a les europees, en estar aquestes últimes exemptes del gravamen.
Indica també que, en aplicar-se sobre els ingressos de les empreses, limita el motor de creixement de les inversions renovables en el nostre país, implicant un deteriorament a la cadena de valor de les energies. Per tot això, Aelec torna a defensar que hauria de ser una mesura "conjuntural i excepcional" i no mantenir-se de forma permanent per evitar que es penalitzi a les empreses elèctriques espanyoles davant les seves competidores europees.
Iberdrola i Repsol parlen de l'impost
Ignacio Sánchez Galán ha parlat aquest dimecres de l'impost durant la presentació de resultats. En la conferència amb analistes, ha indicat que Iberdrola encara no té proveït que hagi de pagar l'impost els pròxims exercicis, ja que Moncloa "no ha aprovat absolutament res". Explicava davant dels inversors que, ara per ara, "només són rumors, soroll, però no hi ha res concret".
El que s'ha mostrat més crític ha estat Repsol. El seu conseller delegat, Josu Jon Imaz, arremetia aquest dimarts contra la probable decisió del Govern de donar caràcter permanent a l'impost al sector energètic, que grava sobre els beneficis de les empreses i que se suma al gravamen de l'impost de societats. Imaz va ratllar la mesura de "populista" i va argumentar que, com altres decisions preses, "sota el mantra del benestar social, comprometen seriosament el model futur d'aquest país [Espanya]".
D'altra banda, el Govern d'Aragó ha anunciat aquest dimecres que recorrerà en la instància judicial i davant de les autoritats de la Competència l'impost a les empreses energètiques si el Govern d'Espanya el consolida i passa a ser un gravamen permanent.
En els últims dies, la CEOE i Foment també han denunciat l'impost perquè posa en risc inversions en Catalunya, com els 1.100 milions que Repsol té previst destinar a dos nous projectes en el complex petroquímic de Tarragona, i han demanat al Govern català que pressioni a Sánchez per frenar-lo.