Un cop coneguts els nous membres del govern del president Pedro Sánchez, Foment del Treball ha reclamat al nou Executiu que "activi les polítiques econòmiques necessàries" per incentivar el creixement econòmic, enfortir l'economia productiva i crear llocs de treball de qualitat. "Tenint en compte el context d’alentiment econòmic, tant a Espanya com a la Unió Europea, s’ha de pensar en una conjuntura no favorable. Per tant, el consens en les polítiques socials i econòmiques serà important, així com el manteniment del marc del diàleg social", ha indicat la patronal, que ha afegit que una de les prioritats ha de ser "teixir amplis acords que busquin la millora de l’ocupació, apaivagar la caiguda de les rendes de les famílies i garantir un creixement sostingut en el futur immediat i basat en la millora de la productivitat".

La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre demana als poders públics que afavoreixin la creació d’un clima d’estabilitat institucional i un marc de seguretat jurídica. "Assolir aquesta estabilitat és desitjable per a la cohesió social i també per aconseguir el retorn d’empreses catalanes que van canviar la seva seu el 2017", han apuntat. A més, la patronal catalana ha exigit una nova perspectiva sobre la figura de l’empresari i l’aportació social de l’empresa, evitant qualsevol mena d’atac o desqualificació.

De nou, Foment ha demandat una fiscalitat competitiva al servei de la inversió productiva, els processos de fusió d’empreses (la mida mitjana de l’empresa espanyola està per sota de la mitjana europea) i la creació d’ocupació. "Impostos com el del Patrimoni o el de Grans Fortunes no ajuden a fer-nos competitius, i cal homogeneïtzar-se amb la UE on no existeixen aquests tributs", han criticat.

"Millora de la competitivitat, la productivitat i la viabilitat de les pimes"

Pimec, per la seva part, ha enviat un document al nou govern espanyol amb una bateria de peticions i mesures concretes “per millorar la competitivitat, la productivitat i la viabilitat” de les petites i mitjanes empreses.

En aquest sentit, des de la patronal han reclamat al president reelegit, Pedro Sánchez, que es legisli pensant primer en les empreses de menor dimensió perquè aquestes puguin créixer i ser més competitives, i que les pimes estiguin representades en el Diàleg Social i la negociació col·lectiva “amb veu pròpia”.

El president de Pimec, Antoni Cañete, reclama que es doni participació "a les organitzacions empresarials més representatives en l'àmbit de les comunitats autònomes", perquè considera que la patronal hauria d'estar present en diferents espais, d'acord amb la configuració de l'Estat de les Autonomies.

Pimec considera "fonamental" garantir la participació i defensa dels interessos de les pimes a les taules negociadores dels convenis col·lectius de treball mitjançant la modificació de l'Estatut dels Treballadors, "però també millorant i suprimint la reserva de matèries atorgades als convenis estatals per sobre dels convenis de comunitat autònoma prevista en l'apartat 4 de l'article 84". Entre les mesures econòmiques que Pimec reclama per a Catalunya destaca la reducció dels terminis de pagament en les operacions comercials; facilitar l'accés al crèdit; projectes estratègics per a pimes (PERTE territorials), i equiparar la inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya d'acord amb la participació relativa del PIB català en l'estatal.