La Indra de Marc Murtra prossegueix en el seu pla de renovació de l'empresa. En aquesta ocasió, la companyia dedicada a la defensa ha anunciat el cessament d'Ignacio Mataix, CEO d'Indra, qui abandona el consell d'administració de mutu acord. Malgrat que mantindrà el seu actual càrrec fins que la signatura amb seu en Alcobendas trobi a un substitut, la decisió de l'empresa és ferma. Amb ella prossegueix en la seva reconversió a una de les grans empreses de defensa a tot el món, una premissa iniciada amb la sortida d'Abril-Martorell en 2021, secundada amb l'entrada a la presidència de la companyia de Marc Murtra i, gairebé, finalitzada amb el cessament de Mataix com CEO del grup. Tal com indiquen fonts del Govern espanyol a ON ECONOMIA, l'Executiu espanyol busca fer d'Indra una de les signatures més potents en defensa, el que és un dels sectors estratègics per al país. És per això que des de la sortida d'Abril-Martorell, la signatura, amb l'Estat espanyol a través de la SEPI com a màxim accionista d'Indra, ha accelerat en la renovació de la cúpula directiva en els últims mesos. Cal destacar que en la junta d'accionistes del juny passat, l'empresa espanyola va cessar cinc dels vuit consellers independents. El Govern d'Espanya vol fer d'Indra una empresa més competitiva amb major pes en el sector defensa a escala internacional.
Aquest dilluns, el consell d'administració de la signatura amb seu en Alcobendas ha aprovat per unanimitat, de comú acord amb el mateix Mataix, un procés de successió del càrrec de conseller delegat de la companyia. Tal com ha indicat Indra a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el futur cessament del conseller delegat s'enquadra en el pròxim pla estratègic que l'empresa té previst definir per als pròxims anys.
Indra, que va tancar el 2022 amb uns guanys de 172 milions d'euros, un 20% més, continua immersa en un període de canvis, el qual va començar fa un any i mig, amb la sortida de la presidència d'Abril-Martorell. En aquesta ocasió, la companyia presidida per Marc Murtra ha aprovat el cessament com CEO d'Indra de Mataix, que seguirà en l'empresa després de deixar el seu actual càrrec. L'encara conseller delegat es mantindrà al lloc per facilitar el procés de successió i la continuïtat de la gestió fins que la firma trobi un nou CEO, moment en el qual quedarà redefinida la 'nova' Indra que vol l'Estat espanyol. Quant al procés de selecció, l'empresa ha informat que se comptarà amb una consultora independent. Després d'això, Mataix continuarà figurant a la plantilla d'Indra, però com a assessor estratègic del consell d'administració per un període de dos anys.
Mataix és CEO d'Indra des de maig de 2021
Mataix porta en la companyia des de 2018, quan va entrar com a conseller executiu i director general del negoci de T&D. Tres anys més tard, l'executiu va fer el salt com a conseller delegat de la companyia. Ara, després d'alguna cosa menys de dos anys al lloc, Indra ha aprovat per unanimitat el cessament d'aquest fins que es trobi un substitut. La companyia liderada per Marc Murtra ha valorat "molt positivament" el pas de Mataix, i ha deixat constància del seu agraïment i felicitació per "l'excel·lent aportació al negoci de Transport i Defensa i pel seu gran acompliment com a conseller delegat al capdavant d'Indra, i de forma molt especial als resultats obtinguts el 2022", tal com ha expressat l'equip de comunicació de l'empresa amb seu a Alcobendas.
Fa alguna cosa menys d'un any, Cristina Ruiz va presentar la seva dimissió com a consellera delegada d'Indra TU al consell d'administració de l'empresa, quedant Ignacio Mataix com a únic conseller delegat d'Indra. Amb la sortida de l'executiva, es va desmuntar en part el model de governança dissenyat després de la sortida del predecessor de Murta, Fernando Abril-Martorell, el maig de 2021. L'esmentat model de governança està basat en la presència de dos consellers delegats solidaris al capdavant dels principals negocis de la firma. Ruiz portava les regnes del negoci de TU, mentre que Mataix es va fer càrrec de la divisió de Transport i Defensa, la qual és la més rendible del grup.
Indra busca ser un gran grup de defensa
Sigui com fos, Indra continua avançant en el seu pla de ser una de les grans empreses de defensa a tot el món. Des de la sortida d'Abril-Martorell, el Govern d'Espanya, a través de la SEPI com a màxima accionista de la companyia, ha col·laborat en tota la sèrie de canvis que hi ha hagut a Indra en alguna cosa menys d'un any i mig. El primer canvi va ser la sortida d'Abril-Martorell i l'entrada de Murtra a la presidència del grup. Després d'això, en la junta d'accionistes del juny passat, Indra va revelar dels seus càrrecs cinc dels vuit consellers independents amb els vots a favor de la SEPI, l'empresa de defensa basca SAPA i el fons Amber. El que per a molts va ser una crisi de governança, va quedar esmenada a mitjans del setembre passat, quan Indra va incorporar sis nous consellers independents.
Es pot destacar que aquests són tres dels cuatros màxims accionistes de la companyia. Malgrat ser una entitat privada, l'Estat espanyol compta, a través de la SEPI, amb el 25,2% d'una de les empreses que, de cara als experts, sembla clau en les estratègies futures del país en matèria de defensa i implementació tecnològica. Fonts coneixedores del Govern d'Espanya asseguren a ON ECONOMIA que l'Executiu nacional, a través de tots els canvis realitzats a Indra, volen fer de l'empresa u dels grans conglomerats del sector defensa. Ara, el pròxim moviment serà l'entrada d'un nou CEO que rellevi Ignacio Mateix.