El celler Perelada, ubicat a l'Empordà, ha entrat a formar part dels 100 millors destins vitivinícoles del món, segons la prestigiosa classificació World's Best Vineyards, ocupant la posició 57. Es tracta d’un llistat que elabora anualment el grup editorial William Reed, a partir de les opinions de més de 500 professionals del sector del vi i l'enoturisme, i que abasta cinc continents. Entre les posicions 50 i 100 es troben els cellers espanyols La Rioja Alta (lloc 62); Parés Baltà (74); Celler Granbazán (78); i Cocells Barbadillo (94).

La inclusió de Perelada, el celler de la família Mateu, per primer cop al llistat representa "un reconeixement internacional a la seva excel·lència enològica, al seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat al celler i a la vinya, i també, a la singularitat de la seva proposta enoturística", ha destacat la companyia en un comunicat. Cal destacar a més la important feina feta en el camp de la investigació, a través de la qual Perelada intenta aprofitar al màxim l’enorme potencial vitivinícola de l’Empordà.

El celler Perelada va arribar al centenari el 2023, amb una xifra rècord en vendes, superior als 20 milions d'euros, amb un 55% del negoci a Catalunya i un 32% gràcies a l'exportació. Les vendes de vins tranquils ja són tan importants com les de cava (49% i 51% respectivament). La divisió vitivinícola del grup Peralada, que inclou el celler Chivite, a Navarra, va assolir els 64 miliones d'euros.

Al capdavant del celler hi ha Javier Suqué Mateu, membre de la quarta generació de la família, ja que el seu besavi Damián Mateu va ser el primer a implicar-se en el món empresarial, com cofundador dels automòbils Hispano-Suiza. Javier Suqué ha centrat la seva tasca al capdavant del celler en una aposta pels vins de qualitat, plantant i adquirint vinyes i formant un equip d’enòlegs de gran prestigi, que encapçala Delfí Sanahuja.

Fa només uns mesos, Perelada va entrar -també per primer cop- a la llista dels cellers més admirats del món, The World’s Most Admired Wine Brands 2024, publicat per la reconeguda revista del sector, Drinks International. Ho va fer en la posició 43 i va ser la nova entrada més forta (highest new entry) d’aquest any. L’editor de la publicació va destacar l’excel·lent puntuació obtinguda en paràmetres com la història, el posicionament actual de la marca o les mesures de sostenibilitat implementades.

L'inici del celler es remunta a 1923, quan la família Mateu, s'instal·la al Castell Perelada, a Girona. Miguel Mateu Pla -la segona generació- va comprar el conjunt monumental de Castell Peralada, compost per l’impressionant castell, que havia pertanyut als comtes de Peralada i un antic convent carmelita annex. El 1972, Arturo Suqué va agafar les regnes de Perelada després de la mort del seu sogre Miguel Mateu i va anar teixint el que ara és el grup Perelada, un holding dedicat a la promoció de la cultura i l'art, el lleure, l'hostaleria, els vins i el golf. 

L'any 2022, es va inaugurar un nou celler, amb una inversió de 45 milions d'euros, que es va convertir en el primer a Europa en obtenir la certificació mundial en edificació sostenible. Dissenyada per l'estudi RCR Arquitectes, guanyadors del Premi Pritzker en 2017, fusiona l'enologia d'avantguarda i un projecte determinat per l'arquitectura de paisatge, la integració en el territori i l'enoturisme de primer nivell.