La petroliera estatal dels Emirats Àrabs Units, Abu Dhabi National Oil Co (Adnoc) comprarà el consorci químic alemany Covestro en una operació que costarà 11.700 milions d'euros, segons un acord anunciat aquest dimarts després de llargues negociacions de més d'un any. El pacte ha arribat després que el grup àrab hagi elevat de 55 euros a 62 euros per acció el preu de Covestro, un grup químic amb actius industrials a Espanya. Actualment, l'acció de Covestro, a l'índex DAX, està entorn de 55 euros, i el preu ofert representa una prima del voltant del 54% sobre el preu de tancament de Covestro del 19 de juny passat.
El sultà Ahmed Al Jaber, màxim portaveu d'Adnoc, va qualificar la unió d'"estratègica de les dues empreses" i com una operació "ideal". "Correspon a l'estratègia d'Adnoc de tenir un creixement sostenible per tenir seguretat davant del futur i amb la nostra visió d'arribar a ser un dels cinc consorcis químics més grans del món", va dir. Els inversors àrabs van agregar que la transacció és clau per a l'estratègia de creixement internacional de la firma de convertir-se en un dels cinc principals actors del sector químic.
"Com a líder mundial i pioner industrial en productes químics, Covestro aporta una experiència inigualable en materials i productes químics especials d'alta tecnologia, utilitzant tecnologies avançades, inclosa la intel·ligència artificial," va afirmar Sultan Ahmed al-Jaber, director executiu del grup i director general d'Adnoc, en un comunicat difós aquest dimarts.
Covestro a Espanya
A Espanya, el grup Covestro, que va sorgir d'una antiga unitat de negoci del també grup alemany Bayer, té quatre centres de producció a Tarragona, Barcelona, Parets del Vallès i Santa Margarida i els Monjos, que actualment ocupa més de 500 persones. A Tarragona compta amb un centre de producció de MDI, precursor necessari per produir escumes de poliuretà; una planta de producció de clor i sosa càustica; un centre logístic de distribució d'àcid clorhídric i sosa càustica, un hub ferroviari propi; i infraestructures disponibles per a altres empreses del Parc Químic. El juliol de 2023, en el complex de Tarragona, el grup va inaugurar la seva nova planta de clor, que ha suposat una inversió d'aproximadament 200 milions d'euros i que ha creat 50 nous llocs de treball.
Per la seva part, el centre de Barcelona (Zona Franca) es dedica a la fabricació de resines per a recobriments i adhesius, els sectors finals dels quals d'aplicació són la indústria de l'automoció, tèxtil, fusta i construcció, entre altres. A Barcelona, Covestro també allotja un centre de desenvolupament de productes destinats a recobriments de fusta i les unitats de comercialització de les divisions de Coatings & Adhesives i Engineering Plastics.
En Parets del Vallès (Barcelona) compta amb un centre de producció, d'aplicació i d'investigació i desenvolupament de resines acríliques i poliuretans per al seu ús en recobriments, adhesius i altres especialitats.
En Santa Margarida i Els Monjos (Barcelona) produeix i comercialitza resines polièster (en escames) per al seu ús en recobriments. Aquests tres centres de la divisió de recobriments i adhesius d'Espanya operen ja amb electricitat d'origen renovable completament.
Situació econòmica complexa
El grup Covestro preveu unes condicions econòmiques complexes per a 2024. En aquest sentit, la companyia ha reduït les seves previsions d'ebitda i ha ajustat la seva previsió de flux d'efectiu lliure operatiu. L'empresa preveu ara un ebitda d'entre 1.000 i 1.400 milions d'euros (anteriorment: entre 1.000 i 1.600 milions d'euros) i espera un flux d'efectiu lliure operatiu d'entre -100 i 100 milions d'euros (anteriorment: entre 0 i 300 milions d'euros).
El grup va fer la revisió a la baixa coincidint amb la presentació dels resultats del segon trimestre de l'any. Les vendes del grup s'han mantingut estables en 3.700 milions d'euros (any anterior: 3.700 milions d'euros) a causa de la reducció dels nivells dels preus de venda per motius relacionats amb la demanda. L'ebitda va descendir un 16,9%, fins als 320 milions d'euros (any anterior: 385 milions d'euros), el que correspon a la meitat de la forquilla prevista anteriorment, d'entre 270 i 370 milions. La caiguda dels preus de les matèries primeres només va compensar parcialment el descens dels preus mitjans de venda relacionat amb la demanda. En el segon trimestre de 2024 les pèrdues netes van ascendir a 72 milions d'euros (any anterior: 46 milions d'euros d'ingressos nets), mentre que el flux d'efectiu lliure operatiu va ser negatiu per 147 milions d'euros (any anterior: -10 milions d'euros).