La petroliera Royal Dutch Shell ha obtingut uns guanys al tancament de 2022 de 40.309 milions de dòlars, el que al canvi actual són prop de 38.800 milions d'euros. La companyia s'ha vist beneficiada de l'alça dels costos del petroli en un any marcat per la crisi energètica. Shell, com la resta de les petrolieres, ha vist com els marges d'ingressos s'han anat dilatant alhora que els preus de l'energia creixien. Els recents resultats anunciats per la firma liderada per Wael Sawan són els millors dels 115 anys d'història de la companyia.
Els més de 40.300 milions de dòlars obtinguts al tancament de l'exercici suposen una alça del 110% respecte als obtinguts al final de 2021. Tal com detallen des de la companyia, la millora en els seus resultats va reflectir els preus més grans|importants i marges de refinament, així com el millor acompliment de comercialització. Això també s'ha conjugat amb els menors marges de químics, tal com informa Shell.
Shell s'ha aprofitat d'un moment favorable per a les petrolieres
El conjunt del sector petrolier s'ha vist aixecat per l'alça en els preus del petroli, que durant 2022 va estar per sobre dels 100 dòlars per barril. En la mateixa línia, i malgrat que el mercat petrolier no ha comptat amb la demanda d'alguns països, com la Xina, ha evolucionat positivament.
Tornant als resultats de Shell, en ells la companyia inclou els guanys nets de 3.400 milions de dòlars a causa d'ajustaments comptables en el valor raonable de derivats de matèries primeres i càrrecs de 2.300 milions de dòlars relacionats amb la contribució de solidaritat de la UE i l'energia del Regne Unit.
Des de gener a desembre, la petroliera britànica va registrar uns ingressos de 386.201 milions de dòlars, un 41,6% més respecte al tancament de 2021.
Entre octubre i desembre, Shell va registrar un benefici net atribuït de 10.409 milions de dòlars (9.545 milions d'euros), la qual cosa implica un retrocés del 8,7% respecte del resultat del quart trimestre de 2021, mentre que la xifra de negoci de la companyia va augmentar un 12,2%, fins a 101.195 milions de dòlars (92.791 milions d'euros).
"Els nostres resultats en el quart trimestre i durant tot l'any demostren la solidesa de la cartera diferenciada de Shell", va declarar el conseller delegat de la multinacional, Wael Sawan, qui va destacar la decisió d'elevar un 15% el dividend i el llançament d'un nou programa de recompra d'accions de fins a 4.000 milions de dòlars (3.668 milions d'euros).
ExxonMobil va registrar uns resultats rècord
Els bons resultats de Shell arriben un dia després que ExxonMobil presentarà les seves xifres rècord. En el cas de la petroliera nord-americana, els beneficis van superar els 51.000 milions de dòlars, sent aquesta la xifra més elevada de la història. L'empresa energètica que va amagar el canvi climàtic en els 70, i va obviar tota la problemàtica que generava, va ingressar el 2022 més 413.680 milions de dòlars.
Darren Woods, CEO d'Exxon, va expressar que "els resultats es van beneficiar d'un mercat favorable". I no és per a menys, ja que, com Shell, ambdues empreses s'han mogut en un entorn de pujades de preus del cru, una cosa que ha repercutit a l'alça en els comptes anuals de les firmes energètiques.
Amb una demanda elevada, i en un escenari de pujades de preus, les petrolieres han catalitzat els guanys anuals, convertint-se en les més elevades de les seves respectives històries.
Exxon, com Shell, és una de les firmes amb més calat en l'entorn petrolier. Porta operant més de 125 anys i compta amb una cartera i una demarcació comercial única. D'altra banda, la firma nord-americana és una de les més contaminants del món, una cosa que dista de l'objectiu que persegueixen algunes de les companyies petrolieres, que és fer el salt a l'energia neta.
Objectiu: transició verda
Malgrat que el mercat petrolier continua movent-se a bon ritme, i comptant que el passat exercici va valer per comprovar que els combustibles fòssils encara continuen sent essencials per a l'economia, la majoria d'aquestes companyies estan a la recerca d'alternatives eficients que els permeti tenir presència al mercat en un futur que no queda gaire lluny. Cepsa o Repsol són alguns dels quals ja estan immerses en la transició al verd. Les petrolieres espanyoles, malgrat que continuen ingressant quantitats abruptes pel marge de refinament, s'han abocat a la recerca d'opcions més eficients, com l'hidrogen verd.
La descarbonització és una de les premisses de l'economia, i en aquestes, les ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, Repsol… amb els seus actuals negocis, no tindran cabuda. Per això hi ha firmes centrades en el salt a l'energia neteja. Mentrestant, les petrolieres continuaran ingressant quantitats milionàries i elevant els seus beneficis a nivells rècord.