L'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP), a la qual pertanyen Repsol, Cepsa, BP, Galp, Gunvor i Grup Sares, ha advertit aquest dijous a fer permanent l'impost a les energètiques, donant continuïtat al gravamen temporal que caduca el 31 de desembre, pot descoratjar les inversions en Espanya. En un comunicat, l'associació ha reclamat un marc fiscal adequat per impulsar les inversions del sector en descarbonització i transició energètica.

Les empreses del sector tenen previst dedicar-li més de 16.000 milions d'euros fins a 2030, encara que un nou gravamen o la falta de claredat sobre l'horitzó fiscal pot descoratjar les inversions, ha dit l'AOP. Ha assenyalat que un nou gravamen energètic permanent convertiria a Espanya en l'únic estat dels 27 de la UE en tenir-lo, la qual cosa perjudicarà la competitivitat d'un sector que ja té una càrrega fiscal molt elevada.

Segons aquesta associació, establir un impost permanent al sector energètic comprometria la competitivitat de la indústria i dificultaria el procés de transició energètica.
També ha afirmat que la falta d'estabilitat reguladora perjudica la reputació com a país i la Marca Espanya, així com la percepció i valoració pels inversors internacionals del clima econòmic.

Perilla l'hidrogen

Segons l'AOP, amb l'impost es posaria en risc el desenvolupament dels combustibles i l'hidrogen renovables, així com els objectius del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC). Així mateix, recorda que l'Informe Draghi adverteix que la competitivitat de la UE està llastada per un cost de l'energia més alt que els dels Estats Units o la Xina a conseqüència de càrregues fiscals que l'informe demana de limitar.

També apunta que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha advertit que aquest tipus de gravàmens han de ser limitats i temporals, així com que la Comissió Europea (CE) ha indicat que les empreses del sector energètic estan ara en una situació diferent de la viscuda el 2022 durant la crisi de preus derivada de la guerra d'Ucraïna. Per tot això, l'AOP conclou que establir un impost addicional al sector energètic resultaria "injustificat, discriminatori i econòmicament contraproduent".