El teixit empresarial català, fonamentat en les petites i mitjanes companyies tant industrials com de serveis, tanca el 2024 amb un bon balanç. En línies generals, el negoci ha prosperat, no sense un ingent esforç en ajustament de marges que s'arrossegava de 2023 i a prioritzar la innovació en productes i processos.

També s'han alçat a algun projecte per guanyar dimensió o obrir nous mercats, encara que el cert és que tots els experts coincideixen a què la inversió està certament paralitzada. Amb la progressiva baixada dels tipus d'interès, s'espera que els empresaris recuperin el seu esperit emprenedor; però caldrà esperar a veure com evoluciona el context econòmic en els inicis de 2025.

Fins al moment, indústria i serveis han seguit la senda de creixement de l'economia catalana i espanyola, que supera a la mitjana de la Unió Europea. Una circumstància que no s'ha d'obviar en pensar en el futur més immediat, ja que Europa continua sent el principal mercat exportador per a les empreses catalanes. 

El 2024, amb l'excepció de sectors amb una perspectiva més incerta, la pime catalana ha progressat. Mostra d'això són les notícies publicades en ON ECONOMIA, com a informació diària, i també en la secció 'l'empresa', de la qual, destacarem algunes, sense el menyspreu de les restants.

La indústria manufacturera, de l'hostaleria, la logística, l'alimentació o la salut han estat algunes amb el balanç més favorable i amb més desenvolupaments en innovació.

Si ens referim a nous projectes, el més recent que s'ha anunciat és la inversió de 6 milions d'euros que abordarà el celler Familia Torres, per a la construcció i posada en marxa d'un nou celler de vins sense alcohol a les seves instal·lacions de Pacs del Penedès (Barcelona). Concretament, el 2025, Família Torres destinarà uns 3 milions d'euros per a tal finalitat, sent aquesta la inversió més important que preveu realitzar l'any que ve.

En nom del seu creixement, algunes firmes han decidit fer una prospecció del mercat i de la competència i han fet algunes compres. La centenària empresa Farinera Coromina ha tancat la compra de Farines Sunyer i s'ha convertit en l'únic molí farinaire que hi ha a la demarcació de Girona. El grup Empatif, expert en solucions integrals de recursos humans i prevenció de riscos laborals, ha tancat la compra de Micofer 2000, una empresa de treball temporal (ETT), ubicada a Vigo.

Més R+D, més emprenedoria

La inversió en innovació s'ha centrat en la consolidació de Catalunya com un territori referent en centres d'excel·lència mundial per a pimes i grans corporacions. El grup Medicare, a Mataró, per a productes sanitaris; o Oryzon Genomics que segueix amb la seva aposta per l'R+D; i Genesis Biomed, una factoria per a innovació en salut.

També hi ha idees atrevides, com Bifeedbo, una empresa de Lleida, que fa sis anys va començar a fer làctics per a animals ha decidit començar a comercialitzar una línia de productes exclusius per a gossos i gats. També el va començar de l'empresari i mestre de la cocteleria, Javier de las Muelas ha decidit industrialitzar al màxim la seva línia de còctels envasats i llestos per prendre amb la marca Speakeasy. I Citring, una companyia barcelonina que ha dissenyat un aparell que permet fer sucs en menys d'un minut i sense embrutar res, i que aspiren a ser la 'Nespresso' dels sucs.

Han destacat per la seva trajectòria i constant creixement algunes companyies amb història, com Combalía, pionera a escala mundial en la fabricació i comercialització de taps corona que exporten per tots els cinc continents; Rosa Gres, de paviments ceràmics; Verdcamp Fruits, amb cultius ecològics; o Circuit Calafat, amb 50 anys potenciant l'esport de les carreres.