El 2022, per segon any consecutiu, la pime ha recuperat de manera intensa la seva activitat, fet que s’ha traduït en un creixement de la rendibilitat, que es va situar en nivells lleugerament per sobre dels de 2021, segons les dades de l’Anuari de la pime catalana, que elabora la patronal Pimec. Aquesta situació va ser possible gràcies a l’alta capitalització i solidesa financera i a la millora de la productivitat, que va augmentar un 2,5%, tot i que va ser un increment menor que l'avenç d'aquesta variable a les empreses grans.
Aquests resultats mostren un segon any de recuperació intensa, després de l’any de la pandèmia. Les vendes mitjanes per empresa de les pimes catalanes van créixer un 17,6% (el 2021 ja havien crescut un 18,8% després de la caiguda de l’aturada per la Covid-19 de poc més del 10%) i els guanys sobre vendes un 20%. El catedràtic Oriol Amat, que ha presentat l’anàlisi de les dades, ha explicat que aquesta millora es basa en la reducció de l’endeutament, la millor gestió de l’actiu, la progressió dels marges i l’increment de la productivitat. Alhora, l’increment de les despeses de personal ha estat del 14,3%.
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha subratllat de l'anàlisi de la situació que evidencia "el nivell de resiliència que tenen les pimes", que han reduït el seu endeutament: compten amb una capitalització del 53,7%, mentre que el 2008 els seus recursos propis estaven al voltant del 40%. "Això significa que, de cada 100 euros que inverteixen, 53 són dels accionistes", ha explicat Amat, que ha qualificat de molt positiva la dada, i ha dit que, si vingués una crisi com la del 2008, moltes empreses la podrien afrontar bé. Malgrat tot, encara hi ha un 25% de les pimes que mantenen un endeutament superior al 90%.
Sobre la morositat, Cañete ha constatat que les empreses proveïdores cobren a 64 dies, una xifra que millora, però que encara és llunyana al termini de pagament de 30 dies que recomana la Comissió Europea. En aquest sentit, ha explicat que, si es complís aquest termini, el resultat mitjà -beneficis- de l’exercici milloraria en un 14,4%, passant de 81.100 euros a 92.788, per al conjunt de les pimes. El president ha destacat també que “aquests recursos es podrien destinar a invertir en digitalització, innovació, transició energètica i sostenibilitat, així com en finançar actius per millorar l’eficiència productiva, en comptes de finançar les grans corporacions contractistes i l’Administració Pública”.
El pes de la pime a l'economia
En línies generals, les pimes catalanes han perdut lleugerament pes quant a la seva aportació al PIB català i al conjunt de l'ocupació generats pel sector privat, especialment al sector industrial. L'anuari mostra com, després de la gran incidència de la pandèmia sobre l’activitat econòmica en què el valor afegit brut (VAB) de les pimes catalanes va caure en termes reals d’un 12,6%, el 2022 continua la recuperació iniciada de forma parcial el 2021. Segons les estimacions, el VAB de les pimes catalanes en termes reals va créixer un 5,2% el 2022, després del 6,1% registrat l’any anterior. En concret, la contribució de la micro, petita i mitjana empresa al valor afegit brut (VAB) català va ser, l’any 2022, del 58,5% del total, quatre dècimes per sota del mateix registre corresponent al 2021.
Això no obstant, l'informe posa de manifest que, en termes d'aportació al PIB català del sector privat, les pimes han perdut pes, ja que suposaven el 62,6% el 2019, van baixar al 62,1% el 2020, es van situar en un 62,2% el 2021 i l'any passat el pes van caure al 61,4%.
En termes d'aportació a l'ocupació generada pel sector privat, l'anuari també constata una pèrdua gradual de pes, ja que el 2019 les pimes aportaven el 68,6% de l'ocupació, el 2020 un 68,8%, l'any següent en va generar un 68,5% i el 2022 en va representar un 68,2%.
El director d'Estudis i Anàlisi Econòmica de Pimec, Moisès Bonal, ha explicat que aquesta tendència va ser més accentuada al sector industrial, atès que les pimes aportaven el 53,8% del pes del PIB industrial privat el 2021 i el 2022 aquesta aportació es va reduir al 51,6%. I el mateix va passar en matèria d'ocupació, amb una aportació de les pimes industrials del 66,7% el 2022, davant del 67% del 2021.
La indústria, l'absentisme i els debats populistes
El president de la patronal, Antoni Cañete, ha alertat de la pèrdua de pes com a generadors d'ocupació, però ha recordat que la pime és la primera que pateix i mostra la desacceleració econòmica -"de la mateixa manera que sempre és la primera a sortir de les crisis", ha puntualitzat-, però "el que més ens preocupa és que la indústria està perdent pes en el conjunt de l'economia catalana".
Per a la patronal, és encara preocupant el nivell d'absentisme i de productivitat del teixit empresarial a Catalunya. "L'absentisme, que no ha deixat de créixer en els últims 10 anys, és un problema per a les pimes, especialment per a les microempreses", ha concretat Cañete. Sobre la productivitat, ha insistit en la bretxa que hi ha entre Catalunya-Espanya i la resta de la Unió Europea: "aquest hauria de ser el debat central, no d'altres més populistes", ha manifestat, en referència a les negociacions sobre la reducció de la jornada laboral.