Pimec ja ha respost al test de mercat que ha realitzat la CNMC per avaluar els compromisos presentats pel BBVA per poder comprar al Banc Sabadell. Competència va donar a les organitzacions i associacions consultades un termini de deu dies per respondre al qüestionari i la d'Antoni Cañete ho fa aquest dimecres. Després de presentar-lo, adverteix la seva preocupació pel mateix i per l'opa. Assegurant que el test de mercat "està metodològicament esbiaixat" i que si finalment hi ha fusió es produirà "un greu perjudici per al teixit empresarial i l'equitat territorial".
Així ho expressa l'organització empresarial més representativa de Catalunya de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms, en un comunicat. En el mateix destaca la "seva preocupació" pel test de mercat utilitzat per avaluar els compromisos presentats, que considera "metodològicament esbiaixat". Segons explica, el test compara una situació extrema sense compromisos, amb una altra amb compromisos parcials, però no analitza escenaris alternatius que realment garanteixin la competència.
I aquest enfocament, al seu judici, "subestima l'impacte negatiu real de la concentració bancària". Pimec ja va realitzar un estudi on advertia que existeixen diverses limitacions en els compromisos proposats, entre ells, una durada i un abast insuficients per cobrir cicles d'inversió reals, restriccions geogràfiques arbitràries i l'exclusió de nous clients, que perjudicaria especialment a empreses emergents o en procés d'expansió.
L'estudi també posava de manifest que l'impacte estructural seria especialment greu a Catalunya, on la nova entitat, juntament amb CaixaBank, controlaria el 73,7% de les oficines bancàries. L'organització estima també que la disponibilitat de crèdit es reduiria en un 8%, la qual cosa frenaria la inversió empresarial i la creació d'ocupació. I que en total es produiria el tancament de 883 oficines i la destrucció de fins a 10.500 llocs de treball.
Per tot això, Pimec insta a la CNMC a no autoritzar a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell "per l'amenaça que representa per al sistema bancari, el teixit productiu i l'equitat territorial". L'entitat alerta que aquesta operació de concentració bancària pot tenir greus impactes negatius sobre les pimes, tant a Catalunya com en el conjunt de l'Estat. Considera també que una concentració financera més gran reduiria dràsticament la competència i limitaria l'accés equitatiu al crèdit, especialment per a les empreses que treballen habitualment amb diverses entitats per diversificar riscos.
Un escenari, segons Pimec, que només beneficiaria una minoria d'empreses, deixant la gran majoria del teixit empresarial en situació de vulnerabilitat. A més, l'operació suposaria una pèrdua d'oferta de finançament, agreujaria l'exclusió financera en zones rurals i concentraria un excés de poder econòmic a poques mans, agreguen. "Tot això impactaria negativament en la inversió i la capacitat de creixement de les empreses".
I en aquest context, Pimec reclama l'organització que presideix Cani Fernández "que rebutgi l'operació", ja que implicaria un deteriorament estructural del sistema bancari i un greu perjudici per al teixit empresarial i l'equitat territorial.
El Sabadell ha de respondre aquest dimecres
El Sabadell també ha de respondre a aquest test de mercat, el segon que fa la CNMC des que va començar a estudiar els riscos de l'operació fa un any. El termini donat a totes les entitats i organitzacions consultades és de 10 dies i en el cas del banc català acaba aquest dimecres, segons fonts financeres.
S'espera que després de Setmana Santa, aquest mes d'abril, o en els primers dies de maig, Competència emeti el seu veredicte. La hipòtesi principal és que la CNMC autoritzarà l'opa amb condicions i compromisos (que després respectar el BBVA). Encara que el govern espanyol en pot després incloure algun més. Després d'això, el BBVA ha de decidir si li continua interessant comprar al Sabadell.