La patronal Pimec demana al nou govern espanyol i als polítics, en general, que no només posin a l’empresa en el centre de les seves decisions, sinó que també incloguin a la pime, perquè les polítiques que es posin en marxa han de tenir en compte la dimensió de les empreses que configuren el teixit espanyol. El president de l’organització, Antoni Cañete, reclama que en la presa de decisions i en el disseny de la política industrial i fiscal i en el model de Formació Professional pensin en la pime. En el mateix sentit, recorda que a Espanya les pimes no tenen veu pròpia en el diàleg social, defensant els seus interessos i no els de tercers. “Un compromís que va agafar el president en funcions del govern central Pedro Sánchez”, fa just un any “quan va assistir tal dia com avui a l’entrega dels Premis Pimec”, ha dit Cañete, aquest dimarts en una trobada per atorgar els guardons d’enguany.
La patronal considera que cal una major participació de les organitzacions patronals i sindicals en el diàleg social i que els “criteris de representativitat siguin objectius, proporcionals i transparents”. Cañete ha significat que el Consell de la UE ha adoptat, a instàncies de la Comissió Europea, les directrius que reforcen el diàleg social a la UE, i que fins que les pimes no estiguin representades amb veu pròpia al diàleg social, Espanya no haurà acabat la seva transició democràtica.
Segueixen sent camps de batalla per a Pimec, el control de la morositat i les mesures que atenuïn l’increment dels costos a les empreses que, en el cas de les petites i mitjanes, no hi ha possibilitat de traslladar als preus finals perquè això els resta competitivitat i necessiten retallar els marges. “El Banc d’Espanya situava aquests marges, l’any 2022, en un 18%, i després va reconèixer que les pimes tenien més dificultats. Si fem el binomi, podem comprovar que es tracta d’un marge del 6% en el cas de les mipimes. Per tant, demano rigor i no generalitzar”, ha dit Cañete.
Els empresaris també insisteixen a Espanya i Europa que s’apliquin les lleis contra la morositat per preservar que les pimes tinguin problemes de tresoreria. Cañete ha manifestat que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que es va comprometre a modificar la directiva europea sobre morositat. El pròxim 12 de setembre el Consell Europeu presentarà aquesta directiva i esperem que no hi hagi més posicions d’abús i es contemplin sancions a la morositat. “L’esperança passa per Europa per no trencar la cadena de pagaments, tancar empreses i perdre llocs de treball” i, per tant, segons el president de Pimec, cal aturar els “morosos”.
Respecte a la col·laboració publicoprivada, el president de la patronal ha esmentat que “combinar els recursos i les competències del sector públic amb l’esperit innovador i la capacitat de prospectiva del sector privat és una suma guanyadora”. I ha advertit: “No traslladem al terreny públic allò que ja es fa de forma eficient i eficaç des del sector privat”. Per això ha demanat als governs que administració i empreses han de “col·laborar estratègicament, unim esforços per generar unes condicions que posin fi a la desafecció ciutadana. En definitiva, fem del capitalisme inclusiu i de la col·laboració públic-privada la nostra bandera”.
Reconeixement a les pimes del país
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte d’entrega dels Premis Pimec que, enguany, han destacat la labor empresarial d’Arico Forest, una empresa gironina del sector forestal amb una plantilla de 60 treballadors que desenvolupen activitats de jardineria i treballs forestals, amb el premi Valors al Desenvolupament Sostenible. El premi a la Qualitat Lingüística Empresarial ha recaigut en la firma Alemany 1879, del sector de l’alimentació, situada a Os de Balaguer, a la comarca de la Noguera (Lleida), es dedica a la venda de mel i a l’elaboració de torrons. Amb el premi a la PIME més competitiva en categoria de micro, petita i mitjana empresa s’ha designat Bioidenti-Cell, que des del 1985, està al sector de les TIC i fa solucions de biometria avançada, des de Sant Cugat del Vallès (Barcelona).
A més, en el decurs de la gala també s’han lliurat altres distincions: el Reconeixement a l’Activisme Empresarial, per al Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona, constituït oficialment el 1870; el Reconeixement al Comerç, per a la Càtedra UPF-BSM Retail, Turisme i Serveis per la seva contribució en l’anàlisi i l’estudi dels reptes del comerç minorista i per la seva tasca a l’hora d’atraure talent per al sector; el Reconeixement PIMEC Joves, per a l’empresa que produeix productes de neteja ecològics, Natulim; el Premi Diplocat a la Projecció Empresarial Catalana, ha recaigut en l’obrador lleidatà El Rosal, famós per les seves galetes artesanes i fundat l’any 1920 per Josep Serra, a Tàrrega; i el Reconeixement CaixaBank - Fundació PIMEC a la Segona Oportunitat Empresarial, per a l’emprenedora i empresària Karina Hidalgo, que regenta una fleca sense gluten a Barcelona, anomenada LUKA’S BAKERY, i per a Wilfredo Lovera, un veneçolà que decideix venir a Catalunya amb l’objectiu de millorar la seva vida i fa de repartidor.
Collboni: "Ho posarem fàcil"
L'acte d'entrega de premis ha estat el primer en què ha participat de manera institucional el recentment estrenat alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En les seves paraules ha assegurat als empresaris assistents que Barcelona serà una ciutat friendly amb l'empresariat, que "ho posarà fàcil perquè a la ciutat es fomenti l'activitat econòmica", amb "esperit de diàleg i acord", perquè els hi ha recordat que "els millors anys de Barcelona estan per venir". En aquest sentit, Collboni ha expressat, referint-se a la pime, que "la petita economia de la ciutat és la gran economia de Barcelona" i que amb elles es farà una economia sostenible, que generi ocupació de valor afegit i que es fomentarà la relació publicoprivada, entre altres actuacions.
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va reconèixer el paper vector de les pimes a Espanya i el va estendre a escala mundial, tot assegurant que el govern espanyol les té en el centre de la política. Respecte al seu negociat, també va dir que són molt importants pel paper que tenen a l'exterior i va prometre als empresaris que "la pime tindrà un gran protagonisme en la presidència europea que Espanya assumeix a partir del pròxim 1 de juliol". "Durant la nostra presidència es reforçarà el paper de la indústria i es generarà una autèntica política industrial europea", va dir.
Ha conclòs la trobada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha agraït a Pimec el seu suport a les institucions del país i al Govern, i ha posat d'exemple el suport de la patronal als pressupostos de la Generalitat per al 2023. El president ha exposat les línies d'una política econòmica que té en compte les pimes des d'una visió de Govern de com ha de ser l'economia del país i que va pel camí del foment del talent i la innovació, la internacionalització, el pacte per a la indústria i la reindustrialització. Aragonès ha demanat als empresaris que mirin el futur amb positivisme perquè els indicadors econòmics ho avalen i ha citat el rècord d'exportació i els alts nivells d'ocupació, entre altres aspectes.