L'assemblea anual de la patronal europea de pimes, SME United, celebrada aquest divendres a Brussel·les, ha aprovat la renovació del seu màxim òrgan de decisió i ha deixat en mans de les patronals catalanes Pimec i Foment dues de les sis vicepresidències de l'entitat europea que vetlla per la petita i mitjana empresa arreu dels estats membres de la Unió Europea. Actualment, aquesta confederació europea de pimes compta amb 70 organitzacions com a membres, procedents de 30 països europeus. En total, representen 22 milions d'empreses amb uns 82 milions de treballadors. Els dos càrrecs de les organitzacions catalanes, que han estat reelegits, recauen en el president de Pimec, Antoni Cañete, que va entrar a l'organisme el 2022; i la vicepresidenta de Foment del Treball i vicepresidenta de Cepyme (CEOE). Maria Helena de Felipe, que hi porta des del 2016.

Antoni Cañete, en unes declaracions posteriors a la reelecció, ha afirmat que la seva voluntat és millorar "la situació empresarial" en elements estratègics com la formació, la simplificació administrativa i l'energia. El president de les petites i mitjanes empreses vol prosseguir amb l'impuls de l''SME Relief Package', un paquet de mesures per ajudar les pimes, i insisteix en la reforma dels mercats energètics a escala europea. Cañete celebra que amb la seva reelecció continuï la presència de les pimes catalanes en el diàleg social europeu. Cañete ha tornat a expressar el seu compromís amb “una Europa forta i unida més que mai” i que posi les pimes al centre. També s'ha referit a la seva voluntat de continuar treballant per donar resposta als canvis i reptes i per millorar la situació empresarial amb una incidència especial en elements estratègics com són la formació, la simplificació administrativa i l'energia. Per això, ha recordat que al sud d´Europa "tenim fonts d´energia i capital humà, però també els mercats de consum del futur". Finalment, el president de PIMEC s'ha compromès -entre altres qüestions- a insistir en la necessitat d'una reforma dels mercats energètics a escala europea, tal com reclama la patronal catalana a la Comissió Europea. I ha mostrat el seu entusiasme per continuar treballant per la competitivitat empresarial, juntament amb altres organitzacions empresarials europees com la ZDH (Alemanya), Confartigianat i CNA (Itàlia), U2P i CPME (França) o WKÖ (Àustria), entre d'altres.

De Felipe posa de manifest que des de Foment i Cepyme defensen davant la SMEunited els interessos de les pymes espanyoles, reivindicant un entorn més favorable per a les empreses, que impulsi la competitivitat de les pimes i una major simplificació normativa i una adequació de la legislació europea i nacional a les necessitats de les petites empreses. La vicepresidència europea que ostenta De Felipe es l'encarregada d'analitzar i solventar tot el que té a veure amb els reptes que afronta la pime en matèria social. Helena de Felipe és també vicepresidenta del grup d’Igualtat d’oportunitats del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESSAMENT), membre del grup d’Ocupadors i portaveu de les pymes d’aquest Comitè, organisme en el qual ha dirigit l’elaboració i presentació de dictàmens sobre la igualtat (teletreball i igualtat de gènere, situació de les dones en relació amb les discapacitats, igualtat de gènere en els mercats laborals europeus i la bretxa salarial digital de gènere).