El retorn a Catalunya de les empreses que van marxar arran del referèndum de l’1-O s’ha convertit en una prioritat per a les organitzacions patronals. Pimec ho ha posat a la seva agenda i demana que es faciliti el retorn amb incentius fiscals i no només per les empreses que tornin, sinó que no penalitzi les que es van quedar, ja que les pimes es van moure molt menys que les grans companyies.
Antoni Cañete ha explicat aquest dimecres que el retorn de les empreses és necessari i recomanable, però que la patronal que presideix fa “una proposta en positiu” perquè no vol que es premiï els retorn en detriment de les que van mantenir el domicili fiscal a Catalunya. Per això, proposa que “les empreses que tinguin la seva seu on tenen la seva activitat principal, tinguin un incentiu”, independentment de si ja hi eren o hi arriben.
En el tradicional esmorzar de premsa de Pimec per felicitar les festes nadalenques, Cañete també va demanar un “finançament just” per a Catalunya. “Tenim un sistema de finançament que no dona respostes a les necessitats que tenim actualment. Hem de ser solidaris, però s’ha de mantenir el principi d’ordinalitat. No pot ser que sent una economia tractora, s’alenteixi el nostre creixement. No pot ser que aportem el 19% del PIB i rebem el 13%”, ha explicat.
“En un moment d'estancament, si l’administració, que ha de ser tractora, és extractora, la desacceleració es pot convertir en recessió”
El president de la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes ha fet una llista de demandes a les administracions, tant catalana com espanyola, de cara al 2024, per al que espera un alentiment de l’economia. “L’any que ve hi haurà un estancament de les inversions empresarials que ja comencem a detectar”, ha assegurat, i preveu que aviat es traslladi a la indústria i els serveis.
El primer que ha demanat a les administracions és que siguin més eficaces i eficients. “En el moment en què tenim un estancament, si l’administració, que hauria de ser tractora, es converteix en extractora, la desacceleració es pot convertir en recessió”. També per als governs, els ha demanat “una reforma profunda de l’administració pública”, cap a la simplificació.
Cañete ha demanat una fiscalitat que ajudi a la competitivitat: “Hem de tenir una fiscalitat que s’avanci a les situacions de crisi i que les empreses no hagin de reduir llocs de treball. Per exemple, Alemanya ha pres mesures específiques per les petites i mitjanes empreses”. Finalment, ha reclamat una millor gestió dels fons europeus, perquè no quedin fons per repartir, i que arribin més a les pimes.
Un tema que no ha volgut obviar és la sequera, que ha assenyalat com un dels grans reptes del país i on el Govern no està fent els deures. Tot i això, ha advertit que si les mesures afecten l’activitat de les empreses, començaran a haver-hi expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).
Pimec dispara socis i ingressos
Com cada any per aquestes dates, el president de Pimec ha aprofitat per avançar les xifres de tancament d’any, en el que preveuen facturar més de 22 milions d’euros, per sobre del que havien pressupostat, i guanyar més de 800.000 euros, que es reinvertiran. Per al 2024, el pressupost serà de 23 milions. Però el que ha marcat l’any per a la patronal ha estat l’increment de socis, en un 8%, fins als 144.000, mentre que ha fet un 11% més d’activitats.