La filial espanyola de la química alemanya Basf estima que el pla d’ajustos de la multinacional, que implica la reducció de 2.600 llocs de treball al món, tindrà “un impacte limitat” en la força laboral del grup a Espanya, que conformen unes 2.500 persones. També descarta que s’hagin de tancar línies de producció en les set plantes de fabricació que té a Espanya -la Canonja (Tarragona), Marchamalo (Guadalajara), l'Hospitalet de Llobregat, Rubí, Castellbisbal i Zona Franca (Barcelona), i Utrera (Sevilla)-. “Ara estem en el procés d’implementació de les diferents estratègies de cada divisió en l'àmbit mundial i les que ja ens han comunicat els plans d’ajust ens parlen d’afectacions molt limitades, reduïdes, a Espanya”, explica Carles Navarro, director general de Basf Española i màxim responsable de les activitats del grup a la península Ibèrica. Navarro apunta que “realment seran ajustos menors que encara s’estan negociant i seria precipitat donar xifres, però en tot cas, no afectarà la capacitat productiva”. “Són ajustos que no distaran molt d’altres que dissortadament hem hagut de realitzar i que han sigut totalment assimilats per l'organització sense cap gran trastorn, ja que sempre s’intenta conduir aquestes mesures aprofitant la mateixa fluctuació natural de la plantilla, de manera deliberada i conscient”, determina el responsable de la multinacional, que ocupa 2.500 persones a Espanya, 800 de les quals treballen a Tarragona.

Mentre aquesta reordenació es determina, el grup continua consolidant els plans de creixement a Espanya, amb l’obertura de dos centres tecnològics. Aquest mateix dimecres ha inaugurat oficialment Technology Competence Center a les instal·lacions de Basf Española a Marchamalo (Guadalajara), amb una inversió de 14 milions d’euros, dedicat a investigar i replicar el procés de pintat dins de qualsevol factoria de vehicles. És un centre que treballarà a mida per als clients de la multinacional, tenint en compte els diversos factors individuals a cada línia de producció, com poden ser la temperatura, humitat, o tecnologia del recobriment, i que tenen influència definitiva sobre el procés aplicació de la pintura propi del client final. Les instal·lacions del centre de Guadalajara estan digitalment connectades (Indústria 4.0) amb els sistemes interns de gestió i control de processos, i a més comparteixen interconnexió digital amb altres centres del grup Basf en l'àmbit mundial.

Els recursos assignats a Guadalajara s’inclouen en el pla de 43 milions d’inversió que Basf té previst invertir a Espanya aquest any i que estan en línia del 2022, quan es van dedicar 50 milions a diverses millores del grup. Entre els projectes d’aquest any també destaca la posada en marxa del centre tecnològic d’enginyeria que, des de la Canonja (Tarragona) i Madrid, treballarà amb abast mundial. “Aquest hub suposa un canvi fonamental perquè abans tots els projectes europeus es preparaven estratègicament des d’Alemanya i ara una gran part d’aquests es conduiran des de Tarragona i Madrid. Això és un canvi qualitatiu molt important per a la nostra filial”, explica Navarro. El director general confirma que ja han començat les contractacions de personal per a les instal·lacions del centre a Tarragona, en concret, s’ha fixat a 10 professionals de l’enginyeria amb una trajectòria acreditada en el disseny de processos, l’enginyeria químic, construcció de plantes de producció... “Professionals que hagi viscut ja processos similars dins de la indústria química. Per això la cerca de persones no pot ser tan ràpida; ara seguirem a Madrid”. Navarro destaca que a Espanya hi ha professionals molt ben formats i amb molta experiència i que això és una de les coses que ha fet que la multinacional portes el hub a Espanya perquè “podem aportar professionals de gran vàlua, amb molta experiència, i que són reconeguts pels nostres companys d’Alemanya com a excel·lents professionals; això és el que ens deixa molt tranquils”.

En el centre de la Canonja ja tenen un projecte entre mans: el disseny per a la construcció de la nova fàbrica de Schwarzheide (Alemanya) que es dedicarà a la producció de materials per a bateries elèctriques. “Els nostres enginyers treballen a distància” en el projecte que forma part del pla d'inversió de la multinacional en diverses etapes per donar suport a la cadena de valor dels vehicles elèctrics (EV) europeus. Aquesta planta d'última generació produirà materials actius catòdics (CAM) amb una capacitat inicial que permet el subministrament d'uns 400.000 vehicles elèctrics complets a l'any amb materials de bateria de Basf. Els innovadors materials de càtode de la companyia augmenten el rendiment de les bateries, promovent l’èxit de la mobilitat respectuosa amb el medi ambient.

Carles Navarro durant l'acte d'inauguració oficial del centre tecnològic de Guadalajara. / Basf

Previsions de Basf Española per al 2023

Basf Española encara el 2023 amb uns pronòstics “raonables”. L’any es va iniciar amb les perspectives baixes donada la possible recessió que podia patir Europa, “però la veritat és que en aquests primers mesos no ha anat tan malament”, tot i que s’han anat confirmant algunes de les males notícies, com la contracció de l’economia a la Unió Europea. En general, la indústria química no augmentarà en volum, excepte en segments molt concrets, però la química bàsica -que és la que mou més volum- segueix amb una demanda contreta i els preus a la baixa, “per tant, el negoci a escala europea i d’Espanya serà més baix aquest any”. La multinacional no dona xifres per països.

Com a president del saló Expoquimia, que s’ha celebrat recentment a Barcelona, Navarro fa referència a les dades que ha difós la patronal Feique. Per aquest any, el sector preveu un lleuger increment de la producció de l’entorn del 2%, “un percentatge molt respectable, que pot semblar poc, però és equivalent al que pujarà el PIB i és superior als nivells de creixement de la indústria química a altres països europeus”. Per exemple, la indústria química a Alemanya va baixar un 15% l’any passat, quan a Espanya només es va reduir un 0,9% la producció, i per aquest any tampoc sembla que la trajectòria de creixement a Alemanya pugui ser millor.

Pel que fa a la multinacional, les vendes de Basf van pujar a 20.000 milions d'euros, el primer trimestre del 2023, amb una disminució de 3.100 milions d'euros en comparació del trimestre de l'any anterior. Això va ser principalment el resultat de menors volums en gairebé tots els segments a causa d’una demanda més feble. Els preus lleugerament més baixos també van esmorteir el rendiment de les vendes. Després d’aquests resultats trimestrals, el grup va confirmar que quedaven sense canvis les perspectives de creixement de la producció química del 2% i de la producció industrial de l’1,8%, per al conjunt de 2023.

Respecte a la filial espanyola, el 2022, es va tancar amb unes vendes de 1.562 milions d'euros, cosa que representa un creixement respecte a l'exercici 2021 del 16%. Aquest augment és el resultat del creixement dels preus en pràcticament tots els segments (+19%) i la caiguda dels volums (-2%).