La planta de disseny i prototipatge de xips que el Govern ha plantejat ubicar en Cerdanyola del Vallès (Barcelona) començaria a operar el 2026 -dos anys després de l'inici de les obres per construir-la, que començarien en 2024-, ocuparia uns 2.000 metres quadrats i donaria ocupació a 200 persones. Dimarts passat, en les jornades anuals del Cercle d'Economia, el president català, Pere Aragonès, ja va anunciar que "des de fa unes setmanes l'Estat té sobre la taula un projecte concret perquè Catalunya aculli una planta de prefabricació de xips".
Fonts del Govern han indicat ara a l'Agència EFE que l'executiu català ha fet va arribar al ministeri d'Economia "una primera proposta" i que "en qüestió de dies" presentarà la definitiva. Cal recordar que l'esmentat projecte es finançaria mitjançant el PERTE de microelectrònica i semiconductors. Aragonès va xifrar en uns 300 els milions d'euros necessaris per fer-ho realitat, encara que fonts consultades per EFE situen la xifra final una mica per sobre.
Aquest PERTE, amb el qual el Govern espanyol vol mobilitzar 12.250 milions d'euros fins a 2027 i un dels quatre apartats del qual té a veure amb la construcció de plantes de fabricació, es va llançar per "la necessitat d'incrementar la capacitat de producció de semiconductors amb l'objectiu d'aconseguir autonomia estratègica a Espanya i a la Unió Europea".
I és que els xips són petites peces de material semiconductor que poden tenir múltiples aplicacions: per a vehicles elèctrics i carregadors, solucions d'energia renovable, ordinadors, mòbils, satèl·lits o centres de dades. A més, són un element cada vegada més crucial, com han posat en relleu els problemes en el subministrament viscuts arran de la crisi de la covid-19.
En marxa en només 3 anys
Fonts coneixedores del projecte han explicat a EFE que la iniciativa va néixer de l'impuls de Barcelona & Partners -agència per atreure inversions vinculades a l'associació Barcelona Global- i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) -participat per la Generalitat, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)-.
Entre els promotors també es troben l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB), el Sincrotró Alba -els terrenys del qual acollirien les instal·lacions- i l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO). Si el projecte és seleccionat per rebre finançament del PERTE -la vicepresidenta del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha donat per fet aquesta setmana que Barcelona jugarà un rol "de líder claríssim" -, la construcció de la planta començaria el 2024 i aquesta començaria a operar el 2026.
Una vegada en marxa, comptaria amb una plantilla de 200 treballadors, i els promotors estimen que en els seus primers cinc anys en funcionament en la planta es fabricarien uns 15.000 xips.