Els treballadors de CaixaBank sortiran al carrer per demanar una pujada salarial lligada a la inflació i ho faran divendres vinent, 3 de febrer. Aquell dia, el president del banc, José Ignacio Gorigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, presentaran els resultats anuals de l'entitat a València, així que els sindicats han aprofitat per convocar mobilitzacions davant la seu i fer-se sentir. En un moviment similar al que van dur a terme el mes d'octubre passat.
FINI, CCOO i UGT, els sindicats majoritaris del sector de les excaixes d'estalvi, que el 2020 van firmar el conveni col·lectiu pel qual es regeixen els seus treballadors, exigeixen a la patronal que els representa (CECA) la reobertura de l'esmentat conveni per negociar una revisió salarial a l'alça "que esmorteeixi l'impacte de l'IPC a les butxaques de les persones que treballen al sector", més de 59.000 persones.
Els sindicats volen que CECA segueixi els passos de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i els de les caixes rurals (UNACC) que al desembre van aprovar una pujada del 4,5% per a aquest 2023 que comença a aplicar-se des d'aquest gener. A més, algunes entitats com BBVA, Sabadell o Bankinter fins i tot han fet millores addicionals, mitjançant pagues extres o aportacions al pla de pensions dels seus treballadors.
Tanmateix, la patronal de les excaixes d'estalvi continua sense donar-los cita per negociar, de manera que les organitzacions sindicals s'han vist "abocades" a convocar mobilitzacions. Segons expliquen, les protestes començaran aquest mateix dijous davant la seu d'Unicaja a Màlaga a les 12:00 i podrien repetir-se el pròxim dia 31, quan l'entitat andalusa presenti resultats, també en presència del seu president, Manuel Azuaga, i el seu conseller delegat, Manuel Menéndez.
De la mateixa manera, els sindicats d'Ibercaja han preparat concentracions davant la seu de Saragossa coincidint amb la presentació de resultats de l'entitat i l'assistència de Víctor Manuel Iglesias, el seu conseller delegat. Una cosa que també passarà a A Coruña, davant la seu d'Abanca i en presència de Juan Carlos Ecotet, el president de l'entitat.
A Abanca ja hi va haver protestes al desembre organitzades per CCOO. Els treballadors es van manifestar durant tres divendres consecutius davant de la seu del banc per exigir a l'empresa que compensés, "amb caràcter urgent", la pèrdua de poder adquisitiu que estan patint. I fins i tot van demanar l'abonament d'una paga lineal de 1.500 euros per a l'exercici 2022. Ara han decidit unir forces tots els sindicats i reivindicar de manera conjunta una millora.
Una vegada que acabi la temporada de resultats anuals dels quatre grans bancs del sector estalvi, els sindicats no descarten fins i tot fer concentracions conjuntes de totes les entitats (també hi ha Kutxabank o Cajasur). Des de FINI, CCOO i UGT recorden que porten demanant des de maig del 2022 a la patronal que prengui mesures per esmorteir l'impacte de l'IPC (que l'any passat va escalar gairebé un 6%) en els sous de les persones que treballen en aquestes entitats.
En l'última reunió de l'Observatori Sectorial, el passat 20 d'octubre, la patronal els va comunicar que no estava d'acord amb l'anàlisi sobre la realitat del sector que van presentar els sindicats, així que els va demanar més temps per aclarir incerteses sobre l'evolució de l'economia i l'impacte que pot tenir la inflació i les pujades de tipus d'interès en els resultats d'aquestes entitats.
Però tres mesos després d'aquesta petició, els sindicats consideren que les plantilles "necessiten ja una resposta contundent davant el desequilibri que pateixen entre el cost de la vida i els salaris". Sobretot ara que les entitats presentaran uns resultats "històrics" i un fort increment del pagament de dividends, asseguren.
El seu lema, "Sense recuperació salarial, hi ha conflicte", pretén aconseguir que CECA reobri la taula del conveni per revisar els salaris de les plantilles del sector d'estalvi i ajustar-los a la situació que estan vivint per la pujada de l'IPC. En aquest sentit, recorden que la situació econòmica ha impactat a tots els sectors, però altres companyies ja estan assolint acords al si de la negociació col·lectiva.
Juntament amb la banca, els sindicats de les companyies d'assegurances també han demanat un ajustament salarial a l'alça. Unespa, la seva patronal, els ha donat cita el pròxim 26 de gener per començar a negociar. Mentrestant, algunes companyies ja han anunciat mesures per compensar la inflació. Per exemple, Mapfre, que va acordar el pagament d'una extra a l'estiu de 350 euros per a tots els seus treballadors a Espanya, a la qual es va afegir una altra de 400 euros el mes de novembre passat. Catalana Occident també va abonar 800 euros als seus empleats a l'estiu i Generali va efectuar un pagament únic de 300 euros.